McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo
Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.
W badaniu podkreślono, że niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż częste spożywanie kwaśnych napojów może niekorzystnie odbić się na zdrowiu ich zębów. O ile w zaleceniach dietetycznych zwraca się uwagę na to, aby ograniczać spożycie kwaśnych napojów gazowanych, o tyle – całkiem słusznie – kwaśne soki owocowe są wskazywane jako ważne źródło witamin, mikroelementów oraz składników odżywczych.
Dla zdrowia zębów ważne jest jednak, by soki z takich owoców, jak jabłka, pomarańcze czy grejpfruty spożywać w odpowiedni sposób – najlepiej pić je przez słomkę, tak aby miały jak najkrótszy kontakt z zębami. Jak dowiedli bowiem naukowcy z McGill University w Kanadzie, niestety powodują one kwasową erozję szkliwa. Badanie polegało na zmierzeniu poziomu fosforu i wapnia w szkliwie zębów po przepłukaniu jamy ustnej próbką soku jabłkowego i grejpfrutowego. Oba soki posiadają kwasowość niższą niż pH 5,5, uznawaną za nieszkodliwą dla zębów. Okazało się, że kontakt szkliwa z sokami powodował jego odwapnienie (co w dłuższej perspektywie prowadzić może do erozji), przy czym bardziej szkodliwy dla zębów jest sok z grejpfrutów.
Dlaczego biała herbata to najzdrowszy wyciąg ziołowy? Według uczonych z Kingstone University pomaga zapobiegać nie tylko chorobom układu krążenia, ale również próchnicy.
Źródło: https://clinmedjournals.org
Fot. SilviaRita, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Leki opioidowe przyjmowane w czasie ciąży mogą mieć różne niepożądane skutki dla dziecka, nawet jeśli matka nie cierpi z powodu uzależnienia. Badania wskazują na możliwe problemy związane z rozwojem fizycznym i umysłowym dziecka, w tym ograniczony wz...
Od dłuższego czasu nie budzi już wątpliwości relacja zachodząca między zdrowiem jamy ustnej a zdrowiem ogólnoustrojowym. Kolejnym potwierdzeniem tego związku jest badanie naukowców z University of Michigan (USA), w którym sprawdzono jak opieka period...
Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów - niszczą szkliwo oraz zębinę. W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College L...
Badanie opublikowane na początku czerwca w czasopiśmie „Journal of Dentistry” sugeruje, że związek pomiędzy utratą większej liczby zębów a występowaniem nadciśnienia tętniczego krwi może być dwukierunkowy. Naukowcy z Chin i Stanów Zjednoczonych przep...
Najnowsze badanie przeprowadzone na zwierzętach dowodzi, że cukrzyca typu 1 ma jednoznacznie negatywny wpływ na mikrotwardość szkliwa i zębiny. Praca amerykańskich naukowców została opublikowana na stronie internetowej czasopisma naukowego „Archives ...
Jak się okazuje, witamina D jest niezbędna nie tylko dla zachowania zdrowych zębów i mocnych kości. Naukowcy z University of South Australia dowiedli, że niedobór witaminy D odgrywa ważną rolę w wywoływaniu chorób układu sercowo-naczyniowego. Rolę w...
Trendsetterzy z platformy TikTok nie ustają w wysiłkach, aby podnieść oglądalność swoich postów, a zarazem znaleźć kolejnych followersów gotowych wypróbować polecane przez nich produkty lub praktyki. Po „poprawianiu” linii zębów przy użyciu pilniczka...
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z University of Rochester (USA) porównano dwie grupy pacjentów, którzy poddali się ekstrakcji zębów w lokalnej klinice stomatologicznej. Celem badania było znalezienie alternatywy dla opioidowych środków prze...
Jak wynika z najnowszego rankingu QS World University Ranking by Subjects, najlepsze studia stomatologiczne na świecie prowadzone są na University of Michigan w USA. Amerykańska uczelnia wyprzedziła w zestawieniu holenderskie Academic Centre for Dent...
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zalicza otyłość do chorób cywilizacyjnych. Obecnie cierpi na nią 20% ludzi, a chorych wciąż przybywa (naukowcy twierdzą, że w 2016 roku osoby z otyłością b......
Przeprowadzone w ostatnim czasie badanie na gryzoniach sugeruje, że alkohol (także pity w bardzo ograniczonych ilościach) może wywoływać zmiany w chemii mózgu w obszarze, który jest odpowiedzialny za powstawanie uzależnień. Badacze z University of ...