Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo

McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.

W badaniu podkreślono, że niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż częste spożywanie kwaśnych napojów może niekorzystnie odbić się na zdrowiu ich zębów. O ile w zaleceniach dietetycznych zwraca się uwagę na to, aby ograniczać spożycie kwaśnych napojów gazowanych, o tyle – całkiem słusznie – kwaśne soki owocowe są wskazywane jako ważne źródło witamin, mikroelementów oraz składników odżywczych.

Dla zdrowia zębów ważne jest jednak, by soki z takich owoców, jak jabłka, pomarańcze czy grejpfruty spożywać w odpowiedni sposób – najlepiej pić je przez słomkę, tak aby miały jak najkrótszy kontakt z zębami. Jak dowiedli bowiem naukowcy z McGill University w Kanadzie, niestety powodują one kwasową erozję szkliwa. Badanie polegało na zmierzeniu poziomu fosforu i wapnia w szkliwie zębów po przepłukaniu jamy ustnej próbką soku jabłkowego i grejpfrutowego. Oba soki posiadają kwasowość niższą niż pH 5,5, uznawaną za nieszkodliwą dla zębów. Okazało się, że kontakt szkliwa z sokami powodował jego odwapnienie (co w dłuższej perspektywie prowadzić może do erozji), przy czym bardziej szkodliwy dla zębów jest sok z grejpfrutów.

Dlaczego biała herbata to najzdrowszy wyciąg ziołowy? Według uczonych z Kingstone University pomaga zapobiegać nie tylko chorobom układu krążenia, ale również próchnicy.

Źródło: https://clinmedjournals.org

Fot. SilviaRita, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

truskawki - Dentonet.pl
Truskawki mogą chronić przed nowotworem jamy ustnej Asysta

O dobroczynnych właściwościach truskawek wiadomo od dawna. Badacze z Ohio State University postanowili sprawdzić, w jaki sposób można wykorzystać truskawki w profilaktyce raka jamy ustnej, zwłaszcza u nałogowych palaczy.Truskawki poprawiają zdolności...

jak przetrwać upały - Dentonet.pl
Jak bezpiecznie przetrwać upały? Zadbać o właściwą dietę! Asysta

Panujące w ostatnich dniach upały mocno dają się we znaki. Co robić, by bezpiecznie je przetrwać, zarówno w domu, jak i w miejscu pracy? – W upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomido...

szkliwo - Dentonet.pl
"Nature Communications": szansa na naturalną odbudowę szkliwa Lekarz

Brytyjscy naukowcy z Brytyjscy naukowcy z Queen Mary University of London odkryli nową metodę mineralizacji, która daje szanse na odbudowę szkliwa naszych zębów odkryli nową metodę mineralizacji, która daje szanse na odbudowę szkliwa naszych zębów –...

ROZWIŃ WIĘCEJ
czerwone wino - Dentonet.pl
Czerwone wino korzystnie wpływa na stan zdrowia zębów? Asysta

Jak informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry" zawarte w czerwonym winie polifenole mogą chronić jamę ustną przed szkodliwymi bakteriami.Polifenole to substancje o udowodnionym korzystnym działaniu na zdrowie człowieka. Chronią one organi...

herbatki owocowe - Dentonet.pl
Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo Asysta

Jak informuje „British Dental Journal” kwaśne napoje w rodzaju herbatek owocowych czy wód smakowych mogą uszkadzać szkliwo zębów.Według naukowców z King's College London Dental Institute picie kwaśnych napojów pomiędzy posiłkami oraz ich sączenie zna...

nabiał
Aplikacja żywieniowa "Zdrowy nabiał" Asysta

"Zdrowy nabiał" to przygotowana z inicjatywny Polskiej Izby Mleka aplikacja mobilna, której celem jest propagowanie spożycia nabiału jako niezbędnego elementu zdrowej, zbilansowanej diety. "Zdrowy nabiał" to darmowa aplikacja mobilna która umożliwia ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres