Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo

Publikacja:
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo

McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.

W badaniu podkreślono, że niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż częste spożywanie kwaśnych napojów może niekorzystnie odbić się na zdrowiu ich zębów. O ile w zaleceniach dietetycznych zwraca się uwagę na to, aby ograniczać spożycie kwaśnych napojów gazowanych, o tyle – całkiem słusznie – kwaśne soki owocowe są wskazywane jako ważne źródło witamin, mikroelementów oraz składników odżywczych.

Dla zdrowia zębów ważne jest jednak, by soki z takich owoców, jak jabłka, pomarańcze czy grejpfruty spożywać w odpowiedni sposób – najlepiej pić je przez słomkę, tak aby miały jak najkrótszy kontakt z zębami. Jak dowiedli bowiem naukowcy z McGill University w Kanadzie, niestety powodują one kwasową erozję szkliwa. Badanie polegało na zmierzeniu poziomu fosforu i wapnia w szkliwie zębów po przepłukaniu jamy ustnej próbką soku jabłkowego i grejpfrutowego. Oba soki posiadają kwasowość niższą niż pH 5,5, uznawaną za nieszkodliwą dla zębów. Okazało się, że kontakt szkliwa z sokami powodował jego odwapnienie (co w dłuższej perspektywie prowadzić może do erozji), przy czym bardziej szkodliwy dla zębów jest sok z grejpfrutów.

Dlaczego biała herbata to najzdrowszy wyciąg ziołowy? Według uczonych z Kingstone University pomaga zapobiegać nie tylko chorobom układu krążenia, ale również próchnicy.

Źródło: https://clinmedjournals.org

Fot. SilviaRita, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

słodzone napoje - Dentonet.pl
Drożeją słodzone napoje - podatek cukrowy wchodzi w życie Asysta

1 stycznia 2021 r. na napoje z dodatkiem substancji słodzących została nałożona opłata cukrowa. Rząd chce w ten sposób wpłynąć na decyzje zakupowe konsumentów i skłonić ich do ograniczenia spożycia tego rodzaju produktów. Nowa opłata ma pomóc w walce...

próchnica - Dentonet.pl
Oregon Health & Science University: rozwój próchnicy zależny od płci? Lekarz

Istnieją badania naukowe, według których próchnica jest chorobą dotykającą częściej kobiet niż mężczyzn. Niedawno potwierdził to zespół badaczy z Oregon Health & Science University, który przebadał próbki śliny dzieci.Wyniki badania zostały zapre...

e-papierosy - Dentonet.pl
E-papierosy negatywnie wpływają na zdrowie jamy ustnej Lekarz

Choć stężenie toksycznych związków chemicznych w substancjach ciekłych oraz parze e-papierosów jest niższe niż w przypadku papierosów tradycyjnych, to i tak stanowią one potencjalny czynnik karcynogenny – pisze na łamach „Pulsu Medycyny” dr n. med. M...

ROZWIŃ WIĘCEJ
seniorzy - Dentonet.pl
Rutgers University: bezzębni seniorzy zagrożeni niedożywieniem Lekarz

Jak dowodzą naukowcy z Rutgers University na łamach pisma "Aging Research and Clinical Practice", osoby starsze z brakami zębowymi częściej cierpią z powodu niedożywienia, ale również m.in. demencji.W badaniu prowadzonym przez naukowców z Rutgers Uni...

Corega kremy webinar
Jak kremy mocujące wpływają na sukces leczenia protetycznego? Lekarz

Zachęcamy do obejrzenia webinaru "Kremy mocujące od podszewki – odkryj tajemnice formulacji oraz wpływ na organizm pacjenta", zorganizowanego przez firmę GSK, markę Corega oraz portal Dentonet.pl. To kompendium wiedzy dotyczącej kremów mocujących do ...

kwaśne napoje - Dentonet.pl
Clinical Oral Investigations: słodkie i kwaśne napoje niszczą zęby Asysta

Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów, niszcząc szkliwo oraz zębinę.W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College Lon...

szkliwo - Dentonet.pl
Chińscy naukowcy opracowali żel remineralizujący szkliwo Asysta

Naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowali specjalny żel zawierający skupiska wapnia i fosforanów, który pozwala w naturalny sposób regenerować szkliwo.Grupa badaczy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowała inno...