Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo

McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.

W badaniu podkreślono, że niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż częste spożywanie kwaśnych napojów może niekorzystnie odbić się na zdrowiu ich zębów. O ile w zaleceniach dietetycznych zwraca się uwagę na to, aby ograniczać spożycie kwaśnych napojów gazowanych, o tyle – całkiem słusznie – kwaśne soki owocowe są wskazywane jako ważne źródło witamin, mikroelementów oraz składników odżywczych.

Dla zdrowia zębów ważne jest jednak, by soki z takich owoców, jak jabłka, pomarańcze czy grejpfruty spożywać w odpowiedni sposób – najlepiej pić je przez słomkę, tak aby miały jak najkrótszy kontakt z zębami. Jak dowiedli bowiem naukowcy z McGill University w Kanadzie, niestety powodują one kwasową erozję szkliwa. Badanie polegało na zmierzeniu poziomu fosforu i wapnia w szkliwie zębów po przepłukaniu jamy ustnej próbką soku jabłkowego i grejpfrutowego. Oba soki posiadają kwasowość niższą niż pH 5,5, uznawaną za nieszkodliwą dla zębów. Okazało się, że kontakt szkliwa z sokami powodował jego odwapnienie (co w dłuższej perspektywie prowadzić może do erozji), przy czym bardziej szkodliwy dla zębów jest sok z grejpfrutów.

Dlaczego biała herbata to najzdrowszy wyciąg ziołowy? Według uczonych z Kingstone University pomaga zapobiegać nie tylko chorobom układu krążenia, ale również próchnicy.

Źródło: https://clinmedjournals.org

Fot. SilviaRita, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

kwaśne napoje - Dentonet.pl
Clinical Oral Investigations: słodkie i kwaśne napoje niszczą zęby Asysta

Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów, niszcząc szkliwo oraz zębinę.W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College Lon...

szkliwo - Dentonet.pl
Chińscy naukowcy opracowali żel remineralizujący szkliwo Asysta

Naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowali specjalny żel zawierający skupiska wapnia i fosforanów, który pozwala w naturalny sposób regenerować szkliwo.Grupa badaczy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowała inno...

erozja szkliwa
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
co barwi zęby
Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w na...

truskawki - Dentonet.pl
Truskawki mogą chronić przed nowotworem jamy ustnej Asysta

O dobroczynnych właściwościach truskawek wiadomo od dawna. Badacze z Ohio State University postanowili sprawdzić, w jaki sposób można wykorzystać truskawki w profilaktyce raka jamy ustnej, zwłaszcza u nałogowych palaczy.Truskawki poprawiają zdolności...

jak przetrwać upały - Dentonet.pl
Jak bezpiecznie przetrwać upały? Zadbać o właściwą dietę! Asysta

Panujące w ostatnich dniach upały mocno dają się we znaki. Co robić, by bezpiecznie je przetrwać, zarówno w domu, jak i w miejscu pracy? – W upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomido...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres