Koniec z otyłością i cukrzycą?
Koniec z otyłością i cukrzycą?
Dwóch profesorów jest przekonanych, że wpadli na obiecujący trop, który pozwoli im opracować nową terapię przeciw otyłości i cukrzycy.
Projekt i2MOVE (Inteligentny i wszczepialny modulator funkcji nerwu błędnego w leczeniu otyłości) jest realizowany pod kierunkiem dwóch profesorów z Imperial College London: Christofera Toumazou z Wydziału Inżynierii Elektrycznej i Elektronicznej oraz sir Stephena Blooma z Wydziału Medycyny.
Połączona wiedza ekspercka profesorów z zakresu bioinżynierii i endokrynologii otwiera drogę do opracowania urządzenia naśladującego reakcję nerwu błędnego, który łączy mózg ze wszystkim, co wiąże się z językiem, gardłem, strunami głosowymi, płucami, sercem, żołądkiem i jelitami. Urządzenie ma tłumić apetyt chorego.
Dzięki grantowi dla początkujących naukowców, przyznanemu przez Europejską Radę ds. Badań Naukowych (ERBN) w wysokości ponad 7 mln EUR, prace nad czteroletnim projektem już posuwają się naprzód. Dotychczas naukowcy opracowali kombinację hormonów w postaci glukagonu i peptydu glukagonopodobnego 1 (GLP-1), która odgrywa kluczową rolę w regulacji stężenia cukru we krwi i wspomaga osłabianie apetytu. Może stanowić w przyszłości podstawę nowej terapii przeciw otyłości i cukrzycy.
Glukagon, jako antagonista insuliny, zapobiega odkładaniu się glukozy w tkance tłuszczowej i wątrobie oraz podnosi stężenie cukru we krwi. GLP-1 pobudza uwalnianie insuliny w celu obniżenia glikemii i oddziałuje na mózg osłabiając apetyt.
Głównym celem projektu jest walka z otyłością, którą to Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała za chorobę będącą jednym z największych wyzwań stojących przed publiczną opieką zdrowotną w XXI w. Ponad 23% Europejczyków uważanych jest za osoby otyłe, a koszty samej opieki zdrowotnej wyniosły w 2010 r. ponad 10 mld EUR.
Dostępne metody leczenia, takie jak zabieg chirurgiczny uznaje się za mało skuteczne i z tego właśnie względu zespół badawczy i2MOVE jest przekonany, że stymulacja elektryczna nerwu błędnego w połączeniu z inteligentną rejestracją może okazać się efektywna. To inteligentny implant, który rejestruje sygnały nerwu błędnego powiązane z uwalnianiem hormonów w czasie spożywania posiłku. Ma stymulować ten nerw i modulować jego sygnały, aby lepiej regulować apetyt.
Profesor Bloom, wraz ze swoim zespołem badawczym, postanowił ustalić, czy wprowadzenie glukagonu i GLP-1 do krwioobiegu może przyczynić się do zredukowania apetytu. W toku badań 16 ochotników poddano kolejno czterem terapiom na bazie glukagonu, GLP-1, kombinacji glukagonu i GLP-1 oraz solanki jako terapii kontrolnej. Kolejność terapii ustalono losowo.
Każda z nich była podawana za pomocą wlewu kroplowego przez dwie godziny. Po upłynięciu półtorej godziny ochotnikom proponowano posiłek. Naukowcy odnotowywali ile zjedli, a także mierzyli ich wydatek energii i stężenie cukru we krwi. Wyniki ujawniły, że badani spożywali 13% mniej kalorii po podaniu kombinacji dwóch hormonów w porównaniu do solanki, ale nie odnotowano znaczącej różnicy po przyjęciu jednego z dwóch hormonów odrębnie.
Ochotnicy leczeni kombinacją glukagonu/GLP-1 spożywali znacząco mniej – zdaniem profesora Blooma. Uzyskane wyniki potwierdzają ustalenia zespołu poczynione na zwierzętach, sugerując że kombinacja glukagon/GLP-1 może być obiecującym tropem przy opracowywaniu nowej metody leczenia otyłości i cukrzycy.
"Trzynaście procent to duża redukcja w spożywaniu pokarmów wedle wszelkich standardów, aczkolwiek nasz eksperyment to jedynie przystawka" – podkreśla. "Skuteczne leczenie w przyszłości wymagać będzie długofalowego tłumienia apetytu, dlatego naszym kolejnym celem jest ustalenie, czy skutki można utrzymać, aby doprowadzić do faktycznego spadku wagi".
źródło: Imperial College London
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Jak potwierdzają liczne badania naukowe, stan jamy ustnej jest ściśle powiązany ze zdrowiem całego organizmu. Przed nami wydarzenie, podczas którego omówione zostaną zależności, jakie zachodzą między zdrowiem jamy ustnej a masą ciała. Zdalna konferen...
Biorąc pod uwagę ścisłe powiązania między dietą, próchnicą, otyłością i chorobami przewlekłymi, zespół stomatologiczny może odegrać kluczową rolę w profilaktyce otyłości u dzieci. W Wielkiej Brytanii zdecydowana większość pacjentów popiera możliwość ...
Komentując decyzję Parlamentu Europejskiego o zakazie stosowania amalgamatu dentystycznego od 1 stycznia przyszłego roku, swoimi opiniami na temat tego orzeczenia podzieliło się kilkoro Brytyjczyków związanych zawodowo ze stomatologią. Podjęte w St...
– Razem z marką Smilesonic w ramach Akademii Asysdent przygotowaliśmy wykład, podczas którego opowiem, czy choroby dziąseł to może być cukrzyca. Serdecznie zapraszam do oglądania – mówi dypl. hig. stom. Paulina Pakuła, higienistka stomatologiczna, ed...
Przeprowadzone w tym roku w Wielkiej Brytanii badanie wykazało, że o 40% wzrosła liczba zdiagnozowanych przypadków cukrzycy typu 2 wśród młodszych osób. Według danych Diabetes UK, na Wyspach żyje obecnie prawie 168 000 osób poniżej 40. roku życia, kt...
W nowym badaniu, w którym oceniono stan ponad 180 000 pacjentów, wykazano istotny związek, jaki zachodzi pomiędzy utratą zębów a kontrolą glikemii u pacjentów chorujących na cukrzycę. Praca ukazała się w „Diabetology International”, oficjalnym czasop...
Rząd Republiki Irlandii zatwierdził projekt całkowitego zakazu sprzedaży, produkcji oraz importu jednorazowych produktów do wapowania. Walka z plagą e-papierosów na Zielonej Wyspie ma objąć także m.in. ograniczenia w liczbie smaków e-papierosów wielo...
14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. – W Polsce około 3,5 mln osób ma zdiagnozowaną cukrzycę. Kolejny 1 mln jeszcze o tym nie wie. Dlatego musimy uświadamiać pacjentów, edukować ich i zachęcać do badań profilaktycznych – mówi dypl. h...
Zgodnie z informacjami ogłoszonymi w ostatnim czasie, brytyjska Narodowa Służba Zdrowia (NHS) w ciągu najbliższych dwóch lat ma zamiar stworzyć specjalistyczne kliniki leczenia otyłości dla dzieci. Ma to pomóc w rozwiązaniu problemu otyłości i nadwag...
Cukrzyca to jedna z najczęściej występujących chorób metabolicznych, dotykająca milionów ludzi na całym świecie. Schorzenie to wpływa na funkcjonowanie całego organizmu – nie wyłączając jamy ustnej. Pacjenci z cukrzycą często borykają się z suchością...
Emulgatory są powszechnie stosowane w celu poprawy lub zachowania tekstury, smaku i wyglądu produktów spożywczych. W badaniu nad wpływem emulgatorów zawartych w ultraprzetworzonej żywności (ang. ultra processed foods; UPF) wykazano ich wpływ na ryzyk...