Kawa zmniejsza ryzyko raka jamy ustnej
Kawa zmniejsza ryzyko raka jamy ustnej
Amerykańscy naukowcy znaleźli dowody na to, że picie co najmniej 4 filiżanek kawy dziennie, może zmniejszyć o 50% ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej.
Badania przeprowadzono na grupie kobiet i mężczyzn. Wydzielono grupy, które piły 2 filiżanki kawy dziennie, powyżej 4 filiżanek kawy dziennie, lub kawę bezkofeinową. Ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej zmniejszyło się tylko u tych badanych, którzy pili powyżej 4 filiżanek kawy dziennie.
"Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie i zawiera wiele antyoksydantów, polifenole i inne biologiczne aktywne związki, które mogą pomóc w ochronie przed rozwojem lub progresją nowotworów" powiedział Janet Hildebrand, główny autor i badacz przypadków.
Badania prowadzone są przez American Cancer Society od 1982 roku w celu zbadania wpływów czynników środowiskowych na zachorowalność na raka.
źródło dental tribune international
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wydział Stomatologii Uniwersytetu w Hongkongu (HKU) uruchomił pierwszą na świecie klinikę, która wykorzystuje sztuczną inteligencję do wczesnego wykrywania nowotworów jamy ustnej. Inicjatywa może zrewolucjonizować podejście do profilaktyki i diagnost...
Trwają prace nad metodą leczenia przeciwwirusowego, skutecznego w przypadku wirusów brodawczaka ludzkiego HPV, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów jamy ustnej. Badanie naukowców z Estonii, w którym podjęto tę tematykę, ukazało się 8 lipca w cz...
Każdego dnia, co godzinę jedna osoba umiera z powodu raka jamy ustnej lub gardła. Jeżeli jednak nowotwór tego regionu jest wcześnie wykryty i leczony, podjęta terapia jest zwykle skuteczna, a wskaźniki przeżywalności znacznie wyższe. O tym warto przy...
Naukowcy ze School of Dentistry w Loma Linda University w Kalifornii otrzymali grant w wysokości 4 mln dolarów na badania nad wykorzystaniem sztucznej inteligencji (artificial intelligence, AI) w szybkiej identyfikacji pacjentów ze stanami przednowot...
Dzięki innowacyjnym badaniom prof. Catherine Poh z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej rosną szanse na skuteczniejszą walkę z jednym z najbardziej podstępnych nowotworów – rakiem jamy ustnej. Wykorzystując technologię fluorescencyjną, cytologię wzorowa...
Zgodnie z badaniem naukowców ze stanu Minnesota (USA), którego wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym „Cancer Screening and Prevention”, w przesiewowym wykrywaniu raka gardła wywołanego przez wirus brodawczaka ludzkiego (HPV) zastosowanie mogą zn...
Naukowcy z University of Surrey w podlondyńskim Guildford opracowali test o nazwie Pandora, który wykazał się bardzo wysoką, bo ponad 92-procentową dokładnością w identyfikacji pacjentów z rakiem płaskonabłonkowym jamy ustnej (OSCC). Ponadto test ten...
Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer; IARC) wynika, że spożywanie większych ilości ultra przetworzonej żywności (UPF) wiąże się...
Z badania opublikowanego 13 marca w czasopiśmie „JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery” wynika, że częste spożywanie napojów słodzonych cukrem wiąże się z podwyższoną zachorowalnością na nowotwory jamy ustnej u kobiet, niezależnie od takich c...
Analiza danych z kilkunastu badań wykazała, że picie kawy i herbaty wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory głowy i szyi, w tym raka jamy ustnej i gardła. Wyniki badań międzynarodowego zespołu naukowców zostały opublikowane 23 grudnia ...
Już za niespełna miesiąc w stolicy Wielkiej Brytanii odbędzie się coroczny 10-kilometrowy marsz uświadamiający zagrożenia związane z nowotworami jamy ustnej. Jego organizatorem jest Mouth Cancer Foundation (Fundacja Raka Jamy Ustnej). Udział w tym pr...