Jak prawidłowo myć zęby?
Jak prawidłowo myć zęby?
Oczywiście tylko wtedy jeśli robimy to nieprawidłowo. Jak informuje „Journal of Clinical Periodontology” zbyt długie mycie zębów i używanie do tego nadmiernej siły może powodować uszkodzenie szkliwa.
Może mieć również niekorzystny wpływ na nasze dziąsła.
Jak twierdzi profesor Peter Heasman z uniwersytetu w Newcastle, dwóch na trzech Brytyjczyków myję zęby nieprawidłowo. Większość bowiem mylnie uważa, że im dłużej szczotkuje zęby i im większy stosuje nacisk – tym lepiej.
W trakcie miesięcznego badania 12 osobowej grupy wolontariuszy, którzy czyścili zęby o okresach 30, 60, 120 i 180 sekund i używali nacisku 75, 150, 225 i 300 gramów, stwierdzono, że przedłużanie czasu mycia i zwiększanie nacisku było skuteczne tylko do pewnego momentu. Po jego przekroczeniu znacznie wzrastało ryzyko uszkodzenia dziąseł i szkliwa.
Jak zatem prawidłowo myć zęby? Prof. Heasman radzi, aby skonsultować się ze swoim lekarzem dentystą lub higienistką stomatologiczną.
Radzi również, aby przestrzegać pięciu podstawowych zasad:
– dobierz właściwą dla siebie i twojego uzębienia szczoteczkę
(twardość i kształt)
– zmieniaj szczoteczkę jak tylko zauważysz najmniejsze ślady jej zużycia
– stosuj właściwą technikę mycia zębów (jeśli masz wątpliwości, zapytaj lekarza dentysty lub higienistkę stomatologiczną)
– używaj nici dentystycznych, małych szczoteczek do przestrzeni międzyzębnych
– myj zęby według zasady: 2 minuty/150 gram nacisku szczoteczki na zęby i dziąsła dwa razy dziennie
A jak zmierzyć owe 150 gram nacisku? Prof. Heasman twierdzi, że owe 150 g to średnia waga przeciętnej pomarańczy. W jedną rękę można wziąć pomarańczę a drugą szczotkować zęby używając podobnej siły.
Co prawda nie jest to praktyczne rozwiązanie ale pomoże nam w uzmysłowieniu sobie problemu i zastosowaniu właściwego nacisku szczoteczki na uzębienie i dziąsła.
na podstawie „Journal of Clinical Periodontology”
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Zęby stożkowate to anatomiczna nieprawidłowość kształtu zębów, które przyjmują charakterystyczną stożkowatą postać – są spiczaste, od dziąsła mocno zwężają się w stronę korony. Najczęściej występują one u pacjentów z hipodoncją oraz niektórymi zespoł...
Według fizyków z Hammond Consulting Limited, ręce trzeba myć energicznie i co najmniej przez 20 sekund – tylko w ten sposób z ich powierzchni można usunąć bakterie i wirusy. Na łamach czasopisma „Physics of Fluids” fizycy z Hammond Consulting Limit...
Zły stan zębów i dziąseł może przyczyniać się do powstawania chorób ogólnoustrojowych, a także ich cięższego przebiegu, powikłań czy też mniejszej efektywności terapii. Według szacunków ministerstwa zdrowia, problem próchnicy dotyczy niemal każdego d...
Wokół picia herbaty i jej pozytywnego oraz negatywnego wpływu na zęby przez lata narosło wiele mitów. Czy herbata powoduje przebarwienia szkliwa? A może jest wręcz odwrotnie i wspiera proces wybielania? Jaką herbatę możemy pić bez obaw, a jakiej lepi...
„Dziennik Gazeta Prawna” donosi, że Narodowy Fundusz Zdrowia planuje, w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia, rezygnację ze stosowania amalgamatu dentystycznego u pacjentów leczonych w praktykach, które mają podpisaną umowę na świadczenie usług dla N...
W "Journal of the International Academy of Periodontology" ukazał się artykuł podsumowujący pracę naukowców z Uniwersytetu w Buffalo, którzy sprawdzali, jakie metody higieny są najskuteczniejsze w profilaktyce chorób dziąseł. Naukowcy z Uniwersytetu...
Tak zwane „tureckie zęby” stały się w ostatnim czasie synonimem wadliwie wykonanej odbudowy, w której efekt estetyczny (swoją drogą budzący bardzo wiele kontrowersji) wygrywa z prawidłową funkcją. O problemach pacjentów, którzy po wymarzony uśmiech u...
W Polsce niewielu lekarzy dentystów posiada specjalizację z zakresu periodontologii. Tymczasem trzeba pamiętać, że współczesna stomatologia to nie tylko zęby, ale też dziąsła czy tkanki miękkie jamy ustnej. – Zwracajmy na to uwagę. Działajmy przede w...
Zły stan zębów i dziąseł może przyczyniać się do powstawania chorób ogólnoustrojowych, a także ich cięższego przebiegu, powikłań czy też mniejszej efektywności terapii. Według szacunków Ministerstwa Zdrowia, problem próchnicy dotyczy niemal każdego d...
W XVII i na początku XVIII wieku stan zdrowia jamy ustnej elit i najniższych warstw francuskiego społeczeństwa nie różnił się zasadniczo. O pewnych zmianach można mówić począwszy od połowy XVIII stulecia, gdy na dwór królów Francji trafiła pasta do z...
Królowie i członkowie ich rodzin pozujący do portretów nadwornym malarzom nigdy nie prezentowali szerokiego uśmiechu. Przede wszystkim dlatego, by nie tracić nic z monarszego majestatu, ale powód mógł być także inny... W epoce, gdy higieny nie stawia...