Dieta a grzybica jamy ustnej. Co jeść, a czego unikać przy kandydozie?
Dieta a grzybica jamy ustnej. Co jeść, a czego unikać przy kandydozie?
Spis treści
Grzybica jamy ustnej, inaczej kandydoza, to infekcja wywołana przez drożdżaki rodzaju Candida. Jednym z kluczowych elementów jej profilaktyki oraz leczenia jest odpowiednia dieta, która wspiera organizm w walce z patogenami i wzmacnia układ odpornościowy. Jakie produkty są zalecane, a których należy unikać w przypadku tej dolegliwości? Na czym polega dieta przeciwgrzybicza? Podpowiadamy!
Czym jest grzybica jamy ustnej, znana również jako kandydoza jamy ustnej? Otóż jest to infekcja wywołana przez grzyby z rodzaju Candida, najczęściej Candida albicans. Drożdżaki te są normalnym składnikiem mikroflory jamy ustnej, ale w sprzyjających warunkach mogą nadmiernie się rozmnażać, prowadząc do infekcji.
Grzybica jamy ustnej jest schorzeniem, które może dotknąć zarówno dzieci, jak i dorosłych, szczególnie tych z osłabionym układem odpornościowym. Przyczynami kandydozy jamy ustnej są różne czynniki, jednak jednym z kluczowych aspektów wpływających na rozwój tej choroby jest dieta.
Grzybica jamy ustnej – główne przyczyny
Zakażenie grzybicze jamy ustnej może być spowodowana różnymi czynnikami, takimi jak:
• osłabienie układu odpornościowego – osoby z obniżoną odpornością, np. pacjenci po chemioterapii, osoby z HIV/AIDS oraz osoby starsze, są bardziej podatne na rozwój grzybicy,
• długotrwałe stosowanie antybiotyków – antybiotyki mogą zaburzać skład naturalnej flory bakteryjnej jamy ustnej, co sprzyja nadmiernemu rozrostowi grzybów Candida,
• stosowanie kortykosteroidów i leków immunosupresyjnych – leki te mogą osłabiać naturalną barierę obronną organizmu, co sprzyja rozwojowi infekcji, również grzybiczych,
• choroby przewlekłe – cukrzyca, anemia, nowotwory, a także choroby autoimmunologiczne mogą predysponować do rozwoju infekcji grzybiczych,
• złe nawyki higieniczne – nieregularne i niedokładne mycie zębów oraz protez dentystycznych może sprzyjać rozwojowi grzybów w obrębie jamy ustnej,
• zaburzenia hormonalne – zmiany hormonalne zachodzące m.in. w okresie ciąży czy stosowanie antykoncepcji hormonalnej mogą sprzyjać nadmiernemu rozwojowi grzybów w organizmie.
Wszystkie te czynniki mogą również powodować grzybicę przewodu pokarmowego, w tym grzybicę jelit.
Cukry w diecie a grzybica jamy ustnej – wzajemne związki
Jednym z najważniejszych czynników dietetycznych sprzyjających rozwojowi grzybicy jamy ustnej jest czynnik pokarmowy, czyli nadmierne spożycie cukrów. Dla drożdżaków z rodzaju Candida są one główną pożywką, więc niewłaściwa dieta, bogata w węglowodany proste, może sprzyjać ich rozrostowi. Cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza, występują w wielu produktach spożywczych – od słodyczy po pieczywo.
Dodatkowo, spożywanie dużych ilości cukrów prostych powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi, co z kolei może wpływać na poziom glukozy w ślinie, a tym samym stwarzać idealne warunki do rozwoju grzybów. Ograniczenie cukrów w diecie jest zatem kluczowym elementem profilaktyki i leczenia grzybicy jamy ustnej.
Objawy kandydozy jamy ustnej
Objawy grzybicy jamy ustnej mogą się różnić w zależności od stopnia zaawansowania infekcji. O jakich warto pamiętać?
• Białe naloty na błonie śluzowej policzków, języka, podniebienia i gardła, które przypominają twaróg. Mogą być trudne do usunięcia, a ich zdrapanie może powodować krwawienie.
• Ból i pieczenie w jamie ustnej, które mogą utrudniać jedzenie i picie.
• Suchość jamy ustnej, uczucie palenia i pieczenia.
• Pękanie kącików ust (tzw. zajady), szczególnie u osób z protezami.
• Czerwone, błyszczące plamy na podniebieniu i języku, które mogą świadczyć o bardziej zaawansowanej postaci kandydozy.
• Problemy z połykaniem i uczucie „kuli w gardle” w przypadkach cięższej infekcji.
Leczenie grzybicy jamy ustnej – czy dieta przy kandydozie ma znaczenie?
Leczenie grzybicy jamy ustnej polega na stosowaniu leków przeciwgrzybiczych, takich jak nystatyna, flukonazol czy itrakonazol. Farmakologiczne leczenie kandydozy często trzeba także uzupełniać o metody dodatkowe – bardzo istotnym elementem jest zmiana nawyków żywieniowych. Dieta przy grzybicy organizmu, oparta na eliminacji produktów sprzyjających rozwojowi grzybów, może znacząco wspomóc proces leczenia. Jak powinna więc wyglądać dieta przeciwgrzybicza?
• Ograniczenie spożycia cukrów prostych – czyli eliminacja cukru, słodyczy, słodkich napojów, soków owocowych, miodu i innych produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
• Wprowadzenie do diety produktów bogatych w błonnik – takich jak warzywa liściaste, rośliny strączkowe, nasiona chia, siemię lniane. Produkty zawierające błonnik wspierają zdrową mikroflorę jelitową i zapobiegają rozwojowi grzybów.
• Spożywanie naturalnych probiotyków – takich jak jogurty naturalne, kefiry oraz kiszonki (np. kapusta kiszona), które wspomagają odbudowę prawidłowej mikroflory bakteryjnej.
• Unikanie alkoholu i drożdży – alkohol, zwłaszcza piwo i wina, a także produkty drożdżowe mogą sprzyjać rozwojowi grzybów.
Dieta przeciwgrzybicza – jak komponować jadłospis? Co jeść, a czego unikać przy kandydozie jamy ustnej?
Dieta antygrzybicza powinna być bogata w składniki odżywcze, które wspierają organizm w walce z infekcjami, a jednocześnie warto wyeliminować lub przynajmniej ograniczać te produkty, które mogą sprzyjać rozwojowi drożdżaków.
Co jeść?
Warzywa niskoskrobiowe: brokuły, szpinak, sałata, cukinia, papryka, ogórek, kalafior.
Białka o niskiej zawartości tłuszczu: chude mięso (kurczak, indyk), ryby (łosoś, dorsz), jaja.
Zdrowe tłuszcze: olej kokosowy (ma właściwości przeciwgrzybicze), oliwa z oliwek, awokado, orzechy i nasiona.
Fermentowane produkty mleczne: jogurt naturalny, kefir, maślanka – zawierają probiotyki wspierające zdrową mikroflorę jelitową.
Przyprawy o działaniu przeciwgrzybiczym: czosnek, imbir, kurkuma, oregano.
Czego nie jeść przy grzybicy?
Produkty bogate w cukry proste: słodycze, ciasta, słodzone napoje, dżemy, syropy.
Alkohol i napoje fermentowane: wino, piwo, cydr.
Produkty drożdżowe: produkty zbożowe na drożdżach, bułki, ciasta drożdżowe.
Owoce o wysokiej zawartości cukru: winogrona, banany, mango, ananas.
Produkty mleczne zawierające laktozę: mleko, sery żółte, serki homogenizowane (wyjątek stanowią produkty fermentowane).
Dieta przeciwgrzybiczna pozwala skuteczniej walczyć z grzybicą jamy ustnej, jest również kluczowym elementem w profilaktyce choroby. Jej podstawą jest eliminacja produktów sprzyjających rozwojowi drożdżaków Candida, zwłaszcza cukrów prostych i produktów drożdżowych, a także wprowadzenie do jadłospisu pokarmów wspierających zdrową mikroflorę jelitową i działających przeciwgrzybiczo. Właściwie skomponowana dieta, w połączeniu z leczeniem farmakologicznym i odpowiednią higieną jamy ustnej, może przyspieszyć proces powrotu do zdrowia w przypadku grzybicy i skutecznie przeciwdziałać nawrotom.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Poparzenia jamy ustnej to dość częsty problem – delikatna błona śluzowa jest szczególnie podatna na uszkodzenia termiczne, chemiczne czy mechaniczne. Z punktu widzenia pacjenta zaraz po wystąpieniu urazu kluczowe jest właściwe postępowanie, które moż...
Jak podaje brytyjska platforma stomatologiczna the-dentist.co.uk, przy doborze pasty do zębów konsumenci na Wyspach kierują się przede wszystkim zdrowiem jamy ustnej. To wynik badania online, jakie zostało przeprowadzone w ostatnim czasie przez serwi...
Dieta pełni istotną rolę nie tylko w zapobieganiu chorobom ogólnoustrojowym, ale także w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. To, co jemy, bezpośrednio wpływa na mineralizację szkliwa, stan dziąseł oraz mikrobiotę jamy ustnej. Odpowiednio zbilansowane cod...
Weganizm w różnych populacjach na całym świecie zyskuje coraz większą popularność. O tym, jaki jest wpływ diety wegańskiej na zdrowie jamy ustnej, informuje w swoim materiale brytyjski portal stomatologiczny Dentist.co.uk. Osób, które wykluczyły ze ...
Wybielanie zębów to jeden z najpopularniejszych zabiegów estetycznych, który pozwala odzyskać pewność siebie i poprawić wygląd uśmiechu. Aby cieszyć się długotrwałymi efektami wybielania, kluczowe znaczenie ma biała dieta, na pewien czas eliminująca ...
Błona śluzowa jamy ustnej to wyściełająca ją tkanka, która pełni wiele funkcji, m.in. ochronną i sensoryczną. Z jednej strony, jej złożona budowa i wszechstronność sprawiają, że odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia ogólnego, z drugiej – pod wzg...
Badanie przeprowadzone w ostatnim czasie przez brytyjską Oral Health Foundation (OHF) wykazało, jakie są największe obawy osób zmagających się z nowotworem jamy ustnej. Wyniki ankiety zostały opublikowane w ramach corocznej, obchodzonej w listopadzie...
Założenie aparatu ortodontycznego to inwestycja nie tylko w estetykę uśmiechu, ale przede wszystkim w zdrowie jamy ustnej i zdrowie ogólne. Okres leczenia wymaga od pacjenta cierpliwości, systematyczności oraz odpowiedniej troski o codzienne nawyki. ...
Grzybica jamy ustnej, znana również jako kandydoza, to dolegliwość, która dotyka nie tylko dorosłych, ale również dzieci – szczególnie niemowlęta. Choć grzybicę jamy ustnej można skutecznie leczyć, czas jej trwania zależy od wielu czynników. Czym dok...
Trzecie zęby trzonowe mogą sprawiać wiele problemów – nierzadko są nieprawidłowo ustawione w łuku zębowym, zatrzymane lub tylko częściowo wyrznięte. W związku z tym lekarze dentyści często zalecają ich usunięcie, aby zapobiec prawdopodobnym powikłani...
Stosowana przez krótki czas dieta składająca się wyłącznie z soków owocowych może negatywnie wpływać na mikrobiotę jamy ustnej i zwiększać liczbę bakterii jelitowych, które wywołują problemy trawienne, stany zapalne, a także pogarszają funkcje poznaw...