Czekolada dobra na zęby?
Czekolada dobra na zęby?
Zespół naukowców z Uniwersytetu Osaka odkrył, że łuska ziarna kakaowego, podstawowego składnika czekolady, jest bogatym źródłem substancji niszczących bakterie powodujące próchnicę.
Niestety, dotychczas przed zmieleniem na czekoladowy proszek, kakaowe ziarna pozbawiano dobroczynnej dla zębów łuski.
Czy w związku z tym chrupiąca czekolada byłaby może zdrowsza dla zębów?
Na razie japońscy naukowcy myślą raczej o wzbogaceniu ekstraktem z kakaowych łusek past do zębów i płukanek do ust.
Uważamy, że to całkiem niezły pomysł. Kakaowa pasta do zębów i kakaowa płukanka…. Najszczęśliwsze byłyby chyba dzieci.
(inf.wł.)
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Zęby stożkowate to anatomiczna nieprawidłowość kształtu zębów, które przyjmują charakterystyczną stożkowatą postać – są spiczaste, od dziąsła mocno zwężają się w stronę korony. Najczęściej występują one u pacjentów z hipodoncją oraz niektórymi zespoł...
Zęby kołkowate to zaburzenie anatomiczne kształtu koron zębowych, które przyjmują dość charakterystyczną postać przypominającą tzw. kołki. Zazwyczaj są one diagnozowane u osób ze skomplikowanymi zespołami genetycznymi oraz oligondoncją. W stomatolog...
Palenie papierosów to nałóg bardzo szkodliwy dla całego organizmu człowieka – nie wyłączając jamy ustnej. Substancje zawarte w dymie tytoniowym niszczą szkliwo, prowadzą do chorób przyzębia, a także są jedną z głównych przyczyn nowotworów jamy ustnej...
Królowie i członkowie ich rodzin pozujący do portretów nadwornym malarzom nigdy nie prezentowali szerokiego uśmiechu. Przede wszystkim dlatego, by nie tracić nic z monarszego majestatu, ale powód mógł być także inny... W epoce, gdy higieny nie stawia...
W ramach doktoratu wdrożeniowego na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu dr inż. Bartosz Błoński zaprojektował czekolady, które są wzbogacone o witaminy D3 oraz K2, a także wapń – z myślą o uzupełnieniu diety u ...
Już w dniach 10-12 kwietnia 2025 r. Kraków ponownie stanie się centrum nowoczesnych rozwiązań w stomatologii, a to za sprawą 31. Międzynarodowych Targów Stomatologicznych KRAKDENT® – największego tego typu wydarzenia w Polsce przeznaczonego dla osób ...
Zęby pieńkowe to zaburzenie rozwojowe zębów będące efektem negatywnego wpływu różnych czynników na etapie kształtowania się zębów w okresie prenatalnym. Mają one charakterystyczny kształt, przypominający nieco pieńki lub stożki, z wyraźnie szpicowatą...
Zęby taurodontyczne to anomalia morfologiczna wielokorzeniowych trzonowców stałych oraz mlecznych, zarówno w obrębie szczęki, jak i żuchwy. Można ją rozpoznać wyłącznie na podstawie badań obrazowych – zęby taurodontyczne cechują się przesunięciem dow...
Zęby oczne to potoczna, nieznajdująca potwierdzenia w specjalistycznych źródłach naukowych nazwa górnych kłów, czyli tzw. trójek. Skąd wzięło się to określenie? Tego tak naprawdę nie wiadomo – być może ma to związek z faktem, że są położone bezpośred...
Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. Odpowiedni dobór składników odżywczych może znacząco wzmocnić strukturę zębów i dziąseł, podczas gdy niewłaściwe nawyki żywieniowe przyczyniają się do rozwoju próchnicy, erozji szkliwa i c...
Krzywe zęby mogą być problemem zarówno estetycznym, jak i zdrowotnym. Wiele osób zastanawia się, jak wyprostować zęby, aby poprawić nie tylko wygląd swojego uśmiechu, ale także zdrowie jamy ustnej. Na szczęście istnieje wiele metod prostowania zębów,...