Czekolada dobra na wszystko?
Czekolada dobra na wszystko?
Chcecie żyć dłużej? To jedzcie czekoladę, bo to ona właśnie powoduje długowieczność – mówią lekarze z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Kalifornijskiego.
I jak to amerykańscy naukowcy, nie rzucają słów na wiatr,
bo potwierdzają to wynikami swoich badań.
Doktor Bill Lloyd podkreśla, że najlepiej jeść ciemną czekoladę, czyli taką, która zawiera bardzo dużo kakao. Właśnie ta ciemna ma najwięcej korzystnych dla organizmu składników.
Z kolei zespół naukowy z Uniwersytetu Osaka odkrył, że łuska ziarna kakaowego, podstawowego składnika czekolady, jest bogatym źródłem substancji niszczących bakterie powodujące próchnicę.
Niestety, dotychczas przed zmieleniem na czekoladowy proszek, kakaowe ziarna pozbawiano dobroczynnej dla zębów łuski.
Czy w związku z tym chrupiąca czekolada byłaby może zdrowsza dla zębów?
Na razie japońscy naukowcy myślą raczej o wzbogaceniu ekstraktem z kakaowych łusek past do zębów i płukanek do ust.
Uważamy, że to całkiem niezły pomysł. Kakaowa pasta do zębów i kakaowa płukanka…. Najszczęśliwsze byłyby chyba dzieci.
źródło: radiozet.pl i archiwum DENTOnet.pl
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W czasach mediów społecznościowych, gdy prześcigamy się w przekonywaniu naszych znajomych i nieznajomych, że prowadzimy fantastyczne życie i do tego świetnie wyglądamy (nawet lepiej niż w rzeczywistości!), coraz większego znaczenia nabiera nasz uśmie...
Prowadzenie własnego gabinetu stomatologicznego lub gabinetu higieny wiąże się z wieloma obowiązkami, m.in. z zakresu dostosowania lokalu, wymogów formalnych oraz sanitarno-epidemiologicznych. Jak przygotować się do założenia tego typu działalności? ...
Już w dniach 10-12 kwietnia 2025 r. Kraków ponownie stanie się centrum nowoczesnych rozwiązań w stomatologii, a to za sprawą 31. Międzynarodowych Targów Stomatologicznych KRAKDENT® – największego tego typu wydarzenia w Polsce przeznaczonego dla osób ...
W ramach doktoratu wdrożeniowego na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu dr inż. Bartosz Błoński zaprojektował czekolady, które są wzbogacone o witaminy D3 oraz K2, a także wapń – z myślą o uzupełnieniu diety u ...