Czarna herbata spowalnia narastanie kamienia nazębnego
Czarna herbata spowalnia narastanie kamienia nazębnego
Picie czarnej herbaty między posiłkami zmniejsza liczbę ubytków w zębach i spowalnia narastanie kamienia nazębnego.
Co więcej, herbata pozwala utrzymać właściwy skład flory bakteryjnej w jamie ustnej.
Herbata zawdzięcza swój zdrowotny wpływ zawartości polifenoli, które oddziałują bezpośrednio na bakterie, regulując wytwarzanie kwasów niszczących szkliwo, jak też narastanie płytki i kamienia nazębnego.
Warto wiedzieć, że bakterii tych jest ponad 300 gatunków.
Herbata musi nie zawierać cukru, mleka, miodu oraz innych dodatków. Oczywiście picie herbaty nie zwalnia nas z obowiązku codziennej higieny jamy ustnej.
inf.wł.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Nanocząstki srebra otrzymane z użyciem ekstraktów z herbaty zwalczają bakterie (i drożdże) oporne na działanie wielu antybiotyków – poinformował Instytut Chemii Fizycznej Polskiej Akademii Nauk. Naukowcy z IChF PAN zastosowali hybrydowe nanocząstki ...
Usuwanie kamienia nazębnego wchodzi w zakres stomatologii zachowawczej, a zabieg profilaktyczny tego rodzaju powinien być standardowo wykonywany przynajmniej raz w ciągu 12 miesięcy. Sprawdź, jak przebiega tego rodzaju higienizacja i właściwie, dlacz...
Wokół picia herbaty i jej pozytywnego oraz negatywnego wpływu na zęby przez lata narosło wiele mitów. Czy herbata powoduje przebarwienia szkliwa? A może jest wręcz odwrotnie i wspiera proces wybielania? Jaką herbatę możemy pić bez obaw, a jakiej lepi...