Cytrusy zapobiegają nowotworom jamy ustnej i przełyku
Cytrusy zapobiegają nowotworom jamy ustnej i przełyku
W raporcie australijskiej, rządowej organizacji CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) stwierdzono, iż zjedzenie co najmniej jednej pomarańczy dziennie może aż o 50% zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka przełyku, przewodu pokarmowego i jamy ustnej.
Podobnie skonsumowanie jednej pomarańczy dziennie może o 19% zmniejszyć ryzyko udaru.
Owoce cytrusowe przede wszystkim wzmacniają system odpornościowy organizmu, a tym samym zwiększają szanse skutecznego zwalczenia chorób, także nowotworowych – wynika z raportu CSIRO.
Autorzy opracowania twierdzą też, że mają niezbite dowody na to, że regularne spożywanie owoców cytrusowych zasadniczo zmniejsza ryzyko zawału i cukrzycy. Może być również pomocne w walce z otyłością.
na podstawie RMF FM
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z badania naukowców z Uniwersytetu High Point (HPU) w Karolinie Północnej wynika, że 60% mieszkańców tego stanu nie zostało nigdy przebadanych przez dentystę pod kątem ryzyka nowotworu jamy ustnej. Sondaż przeprowadzony przez Workman School of Dental...
Japońscy naukowcy twierdzą, że bytujące w jamie ustnej bakterie z rodziny Fusobacterium nucleatum mają wpływ na rozwój raka przełyku. Wcześniejsze badania przeprowadzane w ośrodkach naukowych na całym świecie dowiodły, że niektóre szczepy bakterii b...
Bakterie beztlenowe jamy ustnej to grupa obejmująca wiele gatunków i rodzajów mikroorganizmów, które rozwijają się tylko w warunkach braku tlenu – gdy są wystawione na jego działanie, giną. Niektóre bakterie beztlenowe jamy ustnej mogą wywoływać m.in...
Naukowcy z Australii opracowali nową, naturalną formułę opartą na olejkach cytrusowych pozyskiwanych z pomarańczy, cytryn i limonek, która okazała się wyjątkowo skuteczna w łagodzeniu suchości jamy ustnej, także u pacjentów onkologicznych. Co więcej,...
Higiena jamy ustnej to kluczowy element profilaktyki chorób zębów i dziąseł. Składa się na nią szczotkowanie zębów, oczyszczanie przestrzeni między zębami oraz języka, a także płukanie jamy ustnej. Usta można płukać zwykłą wodą, ale lepszym wyborem s...
Warunki panujące w przestrzeni kosmicznej, zwłaszcza eliminacja przyspieszenia grawitacyjnego, w znacznym stopniu wpływają na zdrowie jamy ustnej, w tym nasilają objawy chorobowe, zwiększają oporność na antybiotyki i zmieniają mikrobiom jamy ustnej. ...
Zdrowie jamy ustnej ma ogromne znaczenie nie tylko w kontekście możliwości normalnego spożywania posiłków czy procesu artykulacji, ale również dla ogólnego stanu zdrowia organizmu. Zaniedbanie codziennej higieny może prowadzić do rozwoju próchnicy, c...
Choroby występujące w obrębie jamy ustnej są grupą schorzeń o rozmaitej etiologii – od wirusowej, przez bakteryjną, alergiczną, choroby uwarunkowane genetycznie, aż po skutki działania czynników chemicznych, fizycznych oraz mechanicznych. U osób dotk...
Błona śluzowa jamy ustnej to wyściełająca ją tkanka, która pełni wiele funkcji, m.in. ochronną i sensoryczną. Z jednej strony, jej złożona budowa i wszechstronność sprawiają, że odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia ogólnego, z drugiej – pod wzg...
Erytroleukoplakia jamy ustnej – zwana również leukoplakią cętkowaną (ang. speckled leukoplakia oraz speckled erythroplakia) – to występująca najczęściej na błonie śluzowej jamy ustnej, dziąsłach oraz czerwieni wargowej bezbolesna zmiana, charakteryzu...
Poparzenia jamy ustnej to dość częsty problem – delikatna błona śluzowa jest szczególnie podatna na uszkodzenia termiczne, chemiczne czy mechaniczne. Z punktu widzenia pacjenta zaraz po wystąpieniu urazu kluczowe jest właściwe postępowanie, które moż...