Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Co decyduje o skuteczności fazy podtrzymującej leczenia chorób przyzębia?

Publikacja:
Co decyduje o skuteczności fazy podtrzymującej leczenia chorób przyzębia?

Co decyduje o skuteczności fazy podtrzymującej leczenia chorób przyzębia?

Aby faza podtrzymująca leczenia chorób przyzębia była skuteczna, pacjent musi być zmotywowany do jej przeprowadzenia. Musimy umieć wytłumaczyć pacjentowi związek przyczynowo-skutkowy między fazą podtrzymującą a utrzymaniem w czasie efektów leczenia – mówi o czynnikach kluczowych dla długoterminowej skuteczności leczenia chorób przyzębia dr n. med. Maciej Nowak, specjalista periodontologii oraz stomatologii ogólnej, mazowiecki konsultant wojewódzki w dziedzinie periodontologii, nauczyciel akademicki, członek Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego i European Federation of Periodontology.

Zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego, który został zarejestrowany podczas Mazowieckich Spotkań Stomatologicznych 2023.

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Wojciech Bednarz
Rola higienistek w diagnostyce chorób przyzębia Asysta

O głównych zadaniach higienistki stomatologicznej w diagnostyce i leczeniu chorób przyzębia mówi dr hab. n. med. Wojciech Bednarz, specjalista periodontologii, członek Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego i Polskiego Towarzystwa Periodontologiczne...

COVID-19 - Dentonet.pl
Co decyduje o przebiegu COVID? Wiek, waga, płeć i... geny Lekarz

Zaawansowanie wieku, nadwaga, płeć męska, a na czwartym miejscu czynnik genetyczny decydują o ciężkości przebiegu COVID-19 - wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Naukowcy z UMB zidentyfikowali wariant genetyczny, który p...

ROZWIŃ WIĘCEJ
KDO Dolinska
Czy choroby przyzębia zawsze wymagają leczenia chirurgicznego? Lekarz

Już tylko do najbliższej niedzieli 21 listopada można zapewnić sobie dostęp do wykładu „Niechirurgiczne leczenie przyzębia. Jak, kiedy i po co?” autorstwa dr n. med. Ewy Dolińskiej w wyjątkowej cenie 149 zł (-50% od ceny regularnej). Został on zareje...

zapalenie przyzebia
Nieswoiste zapalenia jelit zwiększają ryzyko chorób przyzębia Lekarz

Jak wynika z badań opublikowanych w „Journal of Periodontology”, u pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit obserwuje się prawie 3,5-krotnie większe ryzyko chorób przyzębia o średnim lub dużym nasileniu. Naukowcy z Uniwersytetu w Turynie przeprowadz...

COVID 19
COVID-19 zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych Lekarz

- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...

e papierosy
E-papierosy mogą przyczyniać się do chorób dziąseł Asysta

Naukowcy z NYU College of Dentistry przeprowadzili badania, z których wynika, że e-papierosy mają negatywny wpływ na zdrowie jamy ustnej i mogą przyczyniać się do rozwoju chorób dziąseł. Dzięki przeprowadzonym przez naukowców z NYU College of Dentis...

dzieci1
Niedobory odporności u dzieci a ryzyko chorób przyzębia Lekarz

Pierwotne niedobory odporności (ang. primary immune deficiency, PID) charakteryzują się nieprawidłowym funkcjonowaniem układu immunologicznego organizmu, a nawet brakiem jego działania. Zaburzenie to – występujące od urodzenia lub nabyte w późniejszy...

leczenie periodontologiczne - Dentonet.pl
Norwegia: postęp w leczeniu chorób periodontologicznych Lekarz

Choroby przyzębia stanowią niezmiennie poważny problem zdrowotny w skali całego globu, ale podejmowane przez niektóre rządy działania systemowe przynoszą wymierne skutki. Tak jak w Norwegii, gdzie władze w ciągu ostatnich 50 lat zaangażowały się w ro...

zdrowa dieta - Dentonet.pl
Dieta ważnym elementem leczenia chorób przyzębia? Asysta

Badanie pilotażowe przeprowadzone w Niemczech dowiodło, że osoby cierpiące na zapalenie przyzębia mogą znacznie poprawić swój stan zdrowia stosując odpowiednią dietę. Powinna być ona uboga w węglowodany, a bogata w kwasy tłuszczowe omega-6, witaminy ...