Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Rutgers University: bezzębni seniorzy zagrożeni niedożywieniem

Publikacja:
Rutgers University: bezzębni seniorzy zagrożeni niedożywieniem

Rutgers University: bezzębni seniorzy zagrożeni niedożywieniem

Jak dowodzą naukowcy z Rutgers University na łamach pisma „Aging Research and Clinical Practice”, osoby starsze z brakami zębowymi częściej cierpią z powodu niedożywienia, ale również m.in. demencji.

W badaniu prowadzonym przez naukowców z Rutgers University wzięło udział ponad 100 osób starszych. Okazało się, że ponad 25% z nich było niedożywionych lub narażonych na niedożywienie – według badaczy, były to przeważnie osoby, które posiadały tylko od 10 do 19 zębów. Co więcej, bezzębni seniorzy częściej borykali się m.in. z demencją oraz depresją.

Zdaniem Reny Zelig, głównej autorki badania, zespoły stomatologiczne w przypadku osób starszych z brakami zębowymi powinny zwracać szczególną uwagę na objawy niedożywienia i w razie potrzeby kierować seniorów do lekarza pierwszego kontaktu lub certyfikowanych dietetyków.

Takie zalecenia dla lekarzy dentystów z całego świata opracowano podczas ostatniego Kongresu FDI w Argentynie. Mówi prof. Marzena Dominiak, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego.

AF

Fot. stevepb, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

próchnica - Dentonet.pl
Oregon Health & Science University: rozwój próchnicy zależny od płci? Lekarz

Istnieją badania naukowe, według których próchnica jest chorobą dotykającą częściej kobiet niż mężczyzn. Niedawno potwierdził to zespół badaczy z Oregon Health & Science University, który przebadał próbki śliny dzieci.Wyniki badania zostały zapre...

pawiany
University of Exter: pawiany nitkują zęby... własną sierścią Lekarz

Studentka behawiorystyki z University of Exter zauważyła, że zamieszkujące w zoo pawiany nitkują zęby przy pomocy… własnej sierści.Charlotte Morgan z University of Exter w celach badawczych obserwowała pawiany zamieszkujące zoo Paignton Zoo Environme...

jogurty
Leeds University: jogurty "bio" i "organiczne" słodsze niż cola Asysta

Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo "BMJ Open", nawet jogurty określane nazwami "bio" czy "organiczne" zawierają więcej cukru niż napoje typu cola.Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds Universit...

ROZWIŃ WIĘCEJ
kwaśne napoje - Dentonet.pl
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo Asysta

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.W badaniu podkreślono, że niewi...