Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Pomocny zmysł odczuwania gorzkiego smaku

Publikacja:

Pomocny zmysł odczuwania gorzkiego smaku

Osoby wrażliwe na odczuwanie gorzkiego smaku rzadziej uzależniają się od nikotyny – informuje pismo "American Journal of Human Genetics".
 

 

Szczególna wrażliwość na gorzki smak pozwala także unikać potencjalnie toksycznych pokarmów. Zdolność ta uwarunkowana jest genetycznie, inna u każdego osobnika i uzależniona od przynależności do danej grupy etnicznej.
 

 

Badacze z University of Virginia Health System wykazali, że geny od których zależy wrażliwość na odczuwanie gorzkiego smaku, odgrywają rolę w procesie uzależnienia od nikotyny.
 

 

Badaniami objęto grupę 2 tysięcy osób. Osoby, które intensywniej odczuwały gorzki smak były mniej narażone na uzależnienie od nikotyny w porównaniu z osobami odczuwającymi ten smak mniej intensywnie.
 

 

W wynikach swoich badań, naukowcy upatrują szansę na stworzenie testów identyfikujących osoby bardziej narażone na rozwój nałogu nikotynowego. „Wiedza, którą zdobyliśmy może być ważnym narzędziem w przewidywaniu, kto ma większe predyspozycje do bycia palaczem” – twierdzi kierujący badaniami dr Ming Li.
 

 

Kluczem do sukcesu jest zrozumienie wzajemnego oddziaływania wielu różnych genów od których zależy rozwój uzależnienia od nikotyny. To pozwoli na rozwój metod zapobiegania nałogowi i leczenia palaczy.

Dr Li wraz ze swoimi współpracownikami korzysta z algorytmów i programów komputerowych, które pozwalają badać wzajemne relacje pomiędzy genami i środowiskiem oraz uwzględnić inne ważne czynniki, takie jak wiek, płeć i rasę pacjenta.

 

 

inf.wł.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

e papierosy
Pułapka o smaku cukierka. Nastolatkowie a palenie tytoniu Lekarz

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz STOP, globalny organ nadzorujący działania przemysłu tytoniowego, opublikowały wyniki wspólnej analizy dotyczącej uzależnienia od produktów tytoniowych młodych ludzi na świecie. Jak się okazuje, w wielu krajach...

ekstrakcja zeba
Pozytywny wpływ ekstrakcji ósemek na odczuwanie smaku Lekarz

Pacjenci, u których usunięto trzecie zęby trzonowe, doświadczają poprawy smaku po latach od wykonania ekstrakcji. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Centrum Powonienia i Smaku Zakładu Otorynolaryngologii Uniwersytetu Pen...