Paradontoza? Powinieneś spożywać jogurt
Paradontoza? Powinieneś spożywać jogurt
Regularne spożywanie jogurtu i innych bogatych w probiotyki produktów mlecznych zmniejsza ryzyko rozwoju chorób dziąseł – wynika z badań przeprowadzonych w Japonii.
Wyniki badań opublikowano na łamach pisma Journal of Periodontology.
Japońscy naukowcy postanowili sprawdzić, które produkty mleczne oddziaływają korzystnie na zdrowie dziąseł i chronią przed paradontozą. Badacze pod kierunkiem dr Yoshihiro Shimazaki'ego z Uniwersytetu Kyushu w Fukuoka przebadali 942 mężczyzn i kobiet w wieku od 40 do 79 lat.
Ocenili stopień rozwoju paradontozy badanej grupie. Badanie uzupełniono o wywiad. Naukowcy pytali między innymi o dzienne spozycie przetworów mlecznych, w tym takich jak: sery, kefiry, jogurty i inne.
Badania wykazały, że osoby, które spożywały 55 gramów jogurtu lub kefiru dziennie, miały mniej zaawansowane zmiany chorobowe, niż osoby, których dieta nie zawierała mlecznych produktów bogatych w probiotyki, a więc np. sery czy mleko.
Analizując wyniki badań wzięto pod uwagę wiele czynników mogących mieć wpływ na rozwój paradontozy, jak wiek, płeć, palenie papierosów, spożywanie alkoholu, dbałość o higienę jamy ustnej, poziom glikemii i cholesterolu we krwi.
Zdaniem dr Shimazaki'ego, korzystny wpływ jogurtów i kefirów na stan dziąseł i innych tkanek przyzębia może być związany z działaniem obecnych w nich szczepach bakterii mlekowych – Lactobacillus, które przekształcają obecną w mleku laktozę w kwas mlekowy.
Dzięki tym mikroorganizmom, napoje fermentowane są bogate m.in. w substancje o właściwościach antybakteryjnych, które hamują wzrost i aktywność bakterii szkodliwych dla zdrowia.
inf.wł.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć la...
We wspólnym komunikacie Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Wspólnego Komitetu Ekspertów Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ds. Dodatków do Żywności (JECFA) poinformowano, że istnieją „ogranic...
Według informacji opublikowanych w piśmie "General Dentistry", istnieją związki między nadwagą i otyłością a paradontozą. Osoby z nadmiarem kilogramów są bardziej narażone na zachorowanie. Badanie dotyczące związków nadwagi z paradontozą przeprowadz...
Naukowcy z Japonii odkryli, że objętość hipokampu uległa zmniejszeniu u osób chorujących na paradontozę. Na tej podstawie autorzy wysnuli wniosek, że prawidłowy stan zdrowia jamy ustnej przekłada się na pracę ludzkiego mózgu. Według badań japońskich...