Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

WHO: Obniża o połowę rekomendowane dawki spożycia cukru

Publikacja:
WHO: Obniża o połowę rekomendowane dawki spożycia cukru

WHO: Obniża o połowę rekomendowane dawki spożycia cukru

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) idzie na wojnę z producentami słodyczy oraz słodzonych napojów. O połowę obniża rekomendowaną dawkę spożycia cukru, wszystko po to, by walczyć z otyłością, cukrzycą i próchnicą przede wszystkim u dzieci. Rząd Polski chce nawet wprowadzić podatek od słodzonych napojów.

Od teraz WHO uznaje, że z cukru może pochodzić najwyżej 10 procent wszystkich kalorii, jakie zjadamy.  To oznacza, że dorosła kobieta o normalnej wadze może zjeść dziennie około 50 g cukru (dziesięć łyżeczek), a mężczyzna 70 g (o cztery więcej).

Pozornie wydaje się to dużo, ale wystarczy, że wypijamy pół litra coli, by na cały dzień wyrobić normę cukru, zjemy 2 batony lub 2 odtłuszczone jogurty (jeden jogurt zawiera od 4-5 łyżeczek cukru). Według takich norm nie ma mowy o zjadaniu na święta wielkanocnych czekoladowych jajek, zajączków, babek, mazurków czy makowców.

WHO, ustalając nowe normy, oparło się nie na danych dotyczących otyłości, ale na wzroście rozwoju próchnicy. Badania przeprowadzone w Newcastle dowiodły, że zmniejszenie dziennego spożycia cukru do 5 procent (w ramach długofalowej diety) minimalizuje ryzyko rozwoju próchnicy.

Jak we wszystkim, tak i w spożywaniu cukru potrzebny jest złoty środek.Trudno odmówić sobie czasem czegoś słodkiego czy owoców, które naturalnie zawierają cukry. Co ważne, WHO wypowiada wojnę także „ukrytemu” cukrowi w różnych produktach. Tę regulację popiera rząd Polski, bo o ile jedząc batonika, spodziewamy się, że zawiera on cukier, o tyle nie spodziewamy się go w śledziach w occie.


W 2011 roku Polacy zjedli 39 kg cukru na głowę: w herbacie, napojach i hamburgerach. Przed wojną jedliśmy go 11 kg rocznie. Ale wtedy cukier był drogi.

 

KL


 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

GUM PerioBalance 1
Probiotyki w stomatologii rekomendowane coraz częściej Lekarz

We współczesnej stomatologii coraz częściej zauważa się korzystną rolę probiotyków w profilaktyce próchnicy, chorób przyzębia i błon śluzowych jamy ustnej, a także jako elementu wspomagającego leczenie różnego rodzaju schorzeń w obrębie jamy ustnej. ...

Wrozka Zebuszka1
USA: Wróżka Zębuszka obniża wypłaty za zęby mleczne Lekarz

Z badania przeprowadzanego co roku przez firmę Delta Dental wynika, że po raz pierwszy od pięciu lat popularna w USA Wróżka Zębuszka zmniejszyła wypłaty za utracone przez dzieci mleczaki. Obecnie stawka wynosi średnio 5,84 dolara. Postać Wróżki Zębu...

wino
University of Illinois: już małe dawki alkoholu mogą uzależniać Lekarz

Przeprowadzone w ostatnim czasie badanie na gryzoniach sugeruje, że alkohol (także pity w bardzo ograniczonych ilościach) może wywoływać zmiany w chemii mózgu w obszarze, który jest odpowiedzialny za powstawanie uzależnień. Badacze z University of ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Piotr Puchała - Dentonet.pl
Czy usuwanie złamanego narzędzia osłabia ząb i obniża rokowania? Lekarz

O skutki usuwania złamanych narzędzi endodontycznych dla zdrowia i utrzymania przy życiu zęba pytamy specjalistę w tym zakresie - lek. dent. Piotra Puchałę. Jak się jednak okazuje, na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. - Ważne, by porozmawia...

muzyka klasyczna
Muzyka klasyczna obniża strach przed dentystą Lekarz

Powszechnie wiadomo, że „muzyka łagodzi obyczaje”, ale może także działać uspokajająco, zmniejszając strach towarzyszący pacjentom podczas inwazyjnych zabiegów stomatologicznych wykonywanych w znieczuleniu miejscowym. Kluczowy jest jednak dobór odpow...

oliwki
Kwas elenolowy obniża poziom cukru we krwi Lekarz

Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wskazuje na to, że kwas elenolowy – naturalny związek występujący w oliwkach – może obniżać poziom cukru we krwi, a tym samym sprzyjać utracie masy ciała. W badaniu przeprowadzonym na myszach nau...

guma z ksylitolem
Żucie gumy z ksylitolem obniża ryzyko przedwczesnego porodu Lekarz

Badanie naukowców z USA wskazuje na to, że żucie gumy zawierającej ksylitol może mieć wpływ na zapobieganie porodom przed wyznaczonym terminem. Wyniki badania przeprowadzonego we wschodnioafrykańskim Malawi dowodzą, że używanie gumy zawierającej ten ...

otylosc
Otyłość obniża PKB Wielkiej Brytanii nawet o 4% rocznie Lekarz

Z najnowszego badania opracowanego przez Tony Blair Institute for Global Change wynika, że koszty otyłości obywateli Wielkiej Brytanii szacowane są obecnie na prawie 100 mld funtów szterlingów rocznie (równowartość 505 mld zł). Oznacza to zarazem, że...

woda fluorowana IQ u dzieci
Czy woda fluorowana obniża poziom IQ u dzieci? Lekarz

Plany 47. prezydenta USA Donalda Trumpa, aby zrezygnować z fluoryzacji wody, sprawiły, że temat ten na nowo wzbudza wiele emocji w środowisku naukowym. Najnowsze badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazało znaczącą zależność między ekspoz...

sniadanie
Public Health England: pół dziennej dawki cukru już na śniadanie Asysta

Eksperci z Public Health England poinformowali, że z przeprowadzonych przez nich badań wynika, iż dzieci zjadają połowę dziennej rekomendowanej ilości cukru już podczas śniadania. Rodzice powinni więc przykładać zdecydowanie większą uwagę do diety sw...