Rzadkie choroby jamy ustnej
Rzadkie choroby jamy ustnej
Jama ustna jest pierwszym ogniwem przewodu pokarmowego – to w niej rozpoczyna się proces trawienia. Jest również środowiskiem obfitującym w drobnoustroje (zasiedla ją około 700 gatunków mikroorganizmów, przede wszystkim grzybów i różnych szczepów bakterii). Drobnoustroje te w warunkach homeostazy, czyli równowagi biologicznej, nie stanowią zagrożenia dla naszego organizmu. Jednak pod wpływem rozmaitych czynników środowiskowych i behawioranych naturalna flora jamy ustnej może ulec rozchwianiu, stwarzając warunki dla inwazji organizmów nie występujących fizjologicznie w jamie ustnej (np. wirusów). Zdarza się również, iż w warunkach zmniejszonej odporności organizmu niektóre mikroorganizmy zaczynają się nadmiernie rozmnażać, to zaś staje się przyczyną różnych dolegliwości. Przykładem schorzenia o takim właśnie podłożu może być np. kandydoza jamy ustnej.
Jednak na liście chorób jamy ustnej znajdziemy również inne, mniej znane i mniej rozpowszechnione zaburzenia. Jedną z nich jest np. stomatodynia, czyli zespół pieczenia jamy ustnej.
Stomatodynia pojawia się najczęściej u kobiet w wieku przekwitania (między 40 a 70 rokiem życia). Objawia się subiektywnym odczuciem bólu i pieczenia w obrębie jamy ustnej, którym w większości wypadków nie towarzyszą obiektywne zmiany miejscowe. Do objawów stomatodynii zaliczamy pieczenie /palenie / drętwienie warg, języka, podniebienia oraz dziąseł, którym często towarzyszy uczucie suchości bądź ślinotok. Niektórzy pacjenci uskarżają się również na zaburzenia smaku lub bliżej nieokreślone, nieprzyjemne sensacje w jamie ustne.
Etiologia tego dość tajemniczego schorzenia jest prawdopodobnie wieloczynnikowa: zaniedbania higieniczne, podrażnienia fizyczne lub zaburzenia ogólnoustrojowe. Jednak w ostatnim czasie coraz częściej pojawią się sugestie, że u podstaw zespołu pieczenia jamy ustnej leży mechanizm neuropatii (zapalenia nerwów obwodowych).
Zaburzenia smaku – mogą polegać na całkowitej utracie smaku (agnozja smakowa), jak i na odchyleniach od normalnej percepcji smakowej. Subiektywnie błędnym, opacznym odczuwaniem wrażeń smakowych jest np. hypogeusia oraz phantogeusia. Ta pierwsza związana jest z obniżoną wrażliwością i zdolnością rozpoznawania smaków, natomiast ta druga – na występowaniu halucynacji smakowych przy braku jakichkolwiek bodźców fizycznych.
Zaburzenia smaku często stanowią jedno z powikłań zapalenia błony śluzowej jamy ustnej. Jednak mogą być także symptomem choroby nowotworowej oraz zaburzeń endokrynologicznych (zwłaszcza niedoczynności tarczycy). Utrata bądź opaczne odczuwanie smaku może wiązać się również z uszkodzeniem struny bębenkowej, przyjmowaniem niektórych leków lub uszkodzeniem układu nerwowego (choroba Alzheimera, zapalenie opon mózgowych).
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Przewlekły stres jako przyczyna zaburzeń mięśni żucia i stawów skroniowo-żuchwowych, dieta jako czynnik ryzyka rozwoju ubytków pochodzenia niepróchnicowego, aktywność fizyczna mająca wpływ na urazy mechaniczne w obrębie jamy ustnej. – Związki między ...
W ostatnich dekadach w skali całego globu problemy zdrowia jamy ustnej nastolatków i młodych dorosłych nasiliły się – głównie z powodu rosnącej liczby przypadków zapalenia przyzębia oraz utraty zębów. Temat ten został poruszony w pracy chińskich nauk...
Wymaz z jamy ustnej to proste, a zarazem niezwykle ważne badanie diagnostyczne, które pozwala na wykrycie licznych schorzeń i infekcji. Jest zupełnie nieinwazyjne, bezpieczne, może być przeprowadzane bez przeszkód u dzieci i osób dorosłych. W jakich ...
Są związki między przewlekłym stanem zapalnym tkanek twardych w jamie ustnej a rozwojem nadciśnienia tętniczego, także u dzieci – twierdzi prof. dr hab. n. med. Danuta Ostalska-Nowicka, pediatra, nefrolog i hipertensjolog z Kliniki Nefrologii Dziecię...
Jak głosi popularne powiedzenie, sport to zdrowie. Ale już sportowcy niekoniecznie muszą być okazami zdrowia, w tym zdrowia jamy ustnej – tak jak nastolatkowie nabywający umiejętności w akademiach piłkarskich przy 10 klubach Premier League, Champions...
Z badania przeprowadzonego w ostatnim czasie w Zjednoczonym Królestwie wynika, że większość młodych dorosłych Brytyjczyków, nie ma świadomości wpływu stanu zdrowia jamy ustnej na rozwój chorób takich jak m.in. cukrzyca, schorzenia układu krążenia ora...
Z raportu opracowanego przez CareQuest Institute for Oral Health można wnioskować, że zaburzenia widzenia i ogólnoustrojowe przyczyny problemów z organem wzroku (takie jak cukrzyca i choroby serca) wywierają negatywny wpływ na stan zdrowia jamy ustne...
Błona śluzowa jamy ustnej to wyściełająca ją tkanka, która pełni wiele funkcji, m.in. ochronną i sensoryczną. Z jednej strony, jej złożona budowa i wszechstronność sprawiają, że odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia ogólnego, z drugiej – pod wzg...
Poparzenia jamy ustnej to dość częsty problem – delikatna błona śluzowa jest szczególnie podatna na uszkodzenia termiczne, chemiczne czy mechaniczne. Z punktu widzenia pacjenta zaraz po wystąpieniu urazu kluczowe jest właściwe postępowanie, które moż...
Próchnica, paradontoza i utrata zębów generują każdego roku koszty w wysokości 710 mld dolarów amerykańskich, czyli 640 mld euro. Do takich wniosków doszli naukowcy z Heidelbergu, którzy przeanalizowali dane ze 194 krajów. W ramach badania naukowcy...
Chorobami rzadkimi dotkniętych jest – według szacunków – około 3 mln Polaków, co stanowi populację dwóch dużych miast. Ostatniego dnia lutego obchodzony jest Dzień Chorób Rzadkich, mający na celu podnoszenie świadomości o chorobach rzadkich i ich wpł...