Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Przeciętny Polak zjada 45 kg cukru rocznie

Publikacja:
Przeciętny Polak zjada 45 kg cukru rocznie

Przeciętny Polak zjada 45 kg cukru rocznie

Polacy zjadają coraz więcej cukrów prostych. – Na jednego mieszkańca kraju przypada w ciągu roku ponad 45 kg cukru, a dziennie – 125 gramów, czyli mniej więcej tyle, ile zawiera cukiernica – powiedział PAP specjalista w dziedzinie leczenia otyłości prof. Paweł Bogdański.

Ilość spożywanych cukrów prostych rośnie, a to sprzyja epidemii otyłości – zaznaczył specjalista. W jego ocenie konieczne są zdecydowane działania systemowe, ponieważ odpowiedzialna polityka państwa może mieć wpływ na zachowania konsumentów i praktyki przemysłu spożywczego.

Przeciętny Polak zjada około 45 kg cukru rocznie. Dane wskazują, że w latach 2008-2017 ilość cukru spożywanego przez jednego mieszkańca naszego kraju wzrosła o ponad 6 kg. Wprawdzie o 6 kg zmniejszyliśmy spożycie cukru nieprzetworzonego, ale aż o 12 kg zwiększyliśmy konsumpcję cukrów prostych obecnych w przetworzonej żywności – powiedział PAP prof. Paweł Bogdański, kierownik Katedry Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Specjalista pełni też funkcję przewodniczącego Sekcji Farmakoterapii Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (PTLO).

Tzw. cukier ukryty w żywności zagrożeniem dla zdrowia

Jak wyjaśnił ekspert, cukier obecny w produktach spożywczych to w dużej mierze tzw. cukier ukryty. – Przemysł spożywczy dodaje ogromne ilości cukru do żywności, aby zwiększyć jej atrakcyjność smakową dla konsumentów. My często nawet nie mamy świadomości, że jedząc coś spożywamy jednocześnie cukier – powiedział prof. Bogdański.

Cukier zawierają także produkty, w których się go nie spodziewamy, np. keczup (20 gramów cukru na 100 gramów produktu) czy hamburger (3-6 gramów cukru na 100 gramów). W 100 gramach płatków śniadaniowych obecne jest od 5 do 25 g cukru, w wodach smakowych – 3-4 gramy cukrów prostych. Cukier dodaje się również do papierosów, m.in. w celu poprawy ich walorów smakowych.

Z danych KPMG (globalna organizacja firm świadcząca usługi doradczo-audytorskie) wynika, że w Polsce stale rośnie sprzedaż napojów niealkoholowych innych niż woda, w tym napojów gazowanych, energetycznych, izotonicznych, soków oraz nektarów. One też często są bogate w cukier – np. Coca-Cola zawiera aż 10 gramów cukru w 100 ml.

 – Warto pamiętać, że cukry proste ukrywają się w produktach spożywczych pod wieloma nazwami. Kilkadziesiąt różnych nazw na etykietach wskazuje, że mamy do czynienia z cukrem. Są to glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, dekstroza, skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, ale też syropy: glukozowy, glukozowo-fruktozowy, z agawy, klonowy, kukurydziany, miód, karmel, cukier buraczany, trzcinowy, brązowy, winogronowy, owocowy. Cukry proste występują też w wielu produktach pochodzenia naturalnego i tych dosładzanych np. koncentratami soków – wymieniał prof. Bogdański.

Jak cukier wpływa na mózg?

Specjalista wyjaśnił, że cukier poprawia walory smakowe żywności, dając nam uczucie przyjemności, dlatego oddziałuje na tzw. układ nagrody w mózgu. – Jest to prastary układ w mózgu, który pośredniczy w rozwoju uzależnienia od rzeczy, które sprawiają nam przyjemność, jak np. alkohol, seks czy zakupy. Cukier spełnia właściwości substancji, która daje nam uczucie nagrody, dlatego mówimy o uzależnieniu od jedzenia, w tym od słodyczy – tłumaczył prof. Bogdański.

Jak przypomniał, nagrody potrzebujemy w sytuacjach, gdy jesteśmy zestresowani, zaniepokojeni i przebodźcowani. – Żyjemy w czasach, kiedy potrzebujemy tej nagrody bardziej i częściej, ponieważ jesteśmy ciągle zestresowani, niedospani, przemęczeni, podlegamy działaniu zbyt wielu bodźców. Potrzebujemy czegoś, żeby poczuć się przez moment lepiej. Przemysł spożywczy doskonale wpisuje się w te potrzeby i dodaje cukier do żywności, by była dla nas atrakcyjniejsza i by sprzedawać coraz więcej i więcej. Cukier jest wszechobecny – mówił prof. Bogdański.

Cukier (w różnej formie) jest dodawany w nadmiarze do wszystkiego po to, żeby poprawić atrakcyjność i walory smakowe produktów, ale też przyzwyczaić konsumenta i oddziaływać na jego układ nagrody. – To prowadzi do przywiązania i podświadomego wybierania produktów, w których cukru jest najwięcej, co skutkuje wieloma problemami zdrowotnymi, ponieważ cukier bardzo negatywnie wpływa na zdrowie – tłumaczył specjalista.

Profilaktyka próchnicy u dzieci powinna rozpoczynać się naprawdę bardzo, bardzo wcześnie, bo już na etapie ciąży. Mama powinna zadbać o swoje uzębienie, ale powinna również wiedzieć, jak zadbać o uzębienie dziecka – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej, konsultant krajowa z zakresu stomatologii dziecięcej. Kiedy powinna odbyć się pierwsza wizyta kontrolna dziecka u dentysty? Jak znaleźć złoty środek między jedzeniem przez dziecko słodyczy a dbaniem o zdrowie zębów malucha? Zachęcamy do obejrzenia materiału filmowego!

Źródło: https://naukawpolsce.pl


POWIĄZANE ARTYKUŁY

koszty chorob jamy ustnej
Choroby jamy ustnej kosztują 640 mld euro rocznie Lekarz

Próchnica, paradontoza i utrata zębów generują każdego roku koszty w wysokości 710 mld dolarów amerykańskich, czyli 640 mld euro. Do takich wniosków doszli naukowcy z Heidelbergu, którzy przeanalizowali dane ze 194 krajów. W ramach badania naukowcy...

guma bez cukru
UK: Guma bez cukru i milionowe oszczędności w stomatologii Lekarz

Autorzy raportu opracowanego na zlecenie firmy Frontier Economics przekonują, że żucie każdego dnia trzech sztuk gumy bezcukrowej ma udowodnione klinicznie korzyści dla zdrowia jamy ustnej. Jest przy tym bardzo konkurencyjne w porównaniu z kosztami l...

koszty leczenia prochnicy
Globalne koszty leczenia próchnicy – 357 mld dolarów rocznie Lekarz

Globalne koszty leczenia samej tylko próchnicy to 357 mld dolarów rocznie, zaś dodatkowe straty spowodowane chorobami jamy ustnej dla światowej gospodarki szacuje się na 188 mld dolarów rocznie – wynika z raportu Europejskiej Federacji Periodontologi...

ROZWIŃ WIĘCEJ
antybiotykoopornosc
Antybiotykooporność będzie zabijać 10 mln ludzi rocznie Lekarz

Zdaniem prof. Walerii Hryniewicz zdolność drobnoustrojów do nabierania odporności na antybiotyki dynamicznie rośnie. – Jeżeli nic się nie zmieni, to już w 2050 roku z powodu antybiotykooporności mikroorganizmów rocznie będzie umierać 10 mln ludzi – o...

cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...

kwasne napoje
Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów? Asysta

Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...

nowotwory
185 tys. zachorowań na nowotwory rocznie w Polsce Lekarz

Według najnowszych danych, roczna liczba zachorowań na nowotwory w naszym kraju wzrosła do 185 tys. Liczba zgonów sięga prawie 100 tys. – poinformował we wtorek prezes Polskiej Unii Onkologii dr Janusz Meder. Zapewnił zarazem, że zwiększa się skutecz...

oliwki
Kwas elenolowy obniża poziom cukru we krwi Lekarz

Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wskazuje na to, że kwas elenolowy – naturalny związek występujący w oliwkach – może obniżać poziom cukru we krwi, a tym samym sprzyjać utracie masy ciała. W badaniu przeprowadzonym na myszach nau...

otylosc
Otyłość obniża PKB Wielkiej Brytanii nawet o 4% rocznie Lekarz

Z najnowszego badania opracowanego przez Tony Blair Institute for Global Change wynika, że koszty otyłości obywateli Wielkiej Brytanii szacowane są obecnie na prawie 100 mld funtów szterlingów rocznie (równowartość 505 mld zł). Oznacza to zarazem, że...

slodycze
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu.  W P...

czerniak3
1,4 tys. zgonów rocznie w Polsce z powodu czerniaka Lekarz

Z powodu czerniaka umiera w Polsce blisko 1,4 tys. osób rocznie. Zapadalność na ten nowotwór zwiększyła się w ciągu ostatnich 30 lat o 300% – poinformował Narodowy Fundusz Zdrowia. Choć najczęściej rozwija się on na skórze, może pojawić się także w o...