Czy istnieją owoce, które szkodzą zdrowiu zębów i jamy ustnej?
Czy istnieją owoce, które szkodzą zdrowiu zębów i jamy ustnej?
Lekarze i dietetycy od lat apelują, aby włączać do diety jak największą ilość owoców – są one niskokaloryczne, a jednocześnie zawierają duże ilości witamin, błonnika i mikroelementów. Jednak nie wszystkie owoce dają nam tylko i wyłącznie korzyści. Podczas spożywania niektórych owoców może bowiem dojść do uszkodzeń zębów.
Dla zdrowia zębów szczególnie szkodliwe są zawarte w owocach naturalne kwasy. Badania naukowe udowodniły, że kwasy obniżają pH środowiska jamy ustnej poniżej tzw. poziomu krytycznego. To z kolei prowadzi do zmniejszonej koncentracji wapnia i fosforu, co sprzyja rozpuszczaniu apatytów, czyli składników budujących zęby. W rezultacie, szkliwo staje się cieńsze, słabsze oraz bardziej podatne na uszkodzenia i niekorzystne działanie bakterii. Długotrwały kontakt zębów z kwasami może prowadzić do ich nadwrażliwości, a z czasem – do kwasowej erozji szkliwa.
W jakich owocach występuje najwięcej kwasów? Są to oczywiście cytrusy (pomarańcze, grapefruity, cytryny, limonki), ale również porzeczki, wiśnie, maliny, śliwki, morele, czereśnie i rabarbar.
Jedz owoce, ale mądrze!
Pomimo niekorzystnego działania niektórych owoców na zdrowie zębów, absolutnie nie trzeba, a nawet nie wolno z nich rezygnować. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, są one skarbnicą witamin i składników odżywczych, poprawiają naturalną odporność organizmu, regulują procesy metabolizmu, a także pomagają dbać o smukłą sylwetkę. Należy jedynie przestrzegać kilku prostych zasad.
1. Po zjedzeniu kwaśnych owoców dobrze jest wypłukać usta wodą – neutralizuje ona działanie kwasów i przywraca właściwe pH w jamie ustnej.
2. Soki owocowe lepiej pić przez słomkę, aby maksymalnie ograniczyć ich kontakt ze szkliwem.
3. Drobne owoce, takie jak maliny, porzeczki czy wiśnie, można zmiksować z jogurtem naturalnym, który ma odczyn zasadowy, więc również neutralizuje działanie kwasów.
4. Po zjedzeniu kwaśnych owoców nie wolno od razu myć zębów – szkliwo rozmiękczone przez kwasy mogłoby zostać nieodwracalnie uszkodzone podczas szczotkowania.
Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.
AF
Fot. Unsplash, pixabay.co
POWIĄZANE ARTYKUŁY
„Sorry, taki mamy klimat!” – to pamiętne sformułowanie, użyte przed laty przez jedną z prominentnych kobiet w polskiej polityce, nieco traci na aktualności, ponieważ w ostatnich latach jesteśmy świadkami dynamicznych zmian, jakie zachodzą w klimacie ...
20 maja br. odbyła się VII edycja Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej dla Młodzieży Licealnej Wielkopolski, organizowana przez Studenckie Koło Naukowe przy Klinice Stomatologii Zachowawczej i Endodoncji Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Po przerwi...
O zdrowie zębów i dziąseł można dbać na wiele sposobów. Najbardziej oczywiste to odpowiednio częste wizyty w gabinecie stomatologicznym i gabinecie higieny oraz regularne dbanie o domową pielęgnację jamy ustnej. Na zdrowie stomatologiczne wpływ – poz...
Przy okazji obchodzonego 20 marca Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej Światowa Federacja Dentystyczna (FDI) wezwała globalnych liderów, aby podczas zaplanowanego na wrzesień br. nadzwyczajnego zgromadzenia ONZ-u w sprawie ochrony zdrowia nadać priory...
Okręgowa Rada Lekarska w Warszawie skierowała do ministerstwa zdrowia oraz ministerstwa edukacji narodowej swoje postulaty dotyczące programu nauczania przedmiotu „Edukacja zdrowotna”, który ma się pojawić w szkołach w 2025 r. Wśród wielu wskazanych ...
Przedstawiciele Światowej Federacji Dentystycznej (FDI) oraz Międzynarodowego Stowarzyszenia Badań Stomatologicznych (IADR) wzięli udział w 77. Światowym Zgromadzeniu Zdrowia (WHA77) zorganizowanym przez WHO w Genewie w dniach 27 maja-1 czerwca. Repr...
Fluoryzacja wody pitnej to jedno z najskuteczniejszych narzędzi profilaktyki próchnicy u dzieci – wynika z najnowszych badań australijskich naukowców. Co więcej, jak pokazuje analiza danych ponad 17 tysięcy dzieci, korzyści te są szczególnie widoczne...
Włączenie zasad medycyny naturalnej do praktyki stomatologicznej może zmienić oblicze opieki nad zdrowiem jamy ustnej, pozwalając dentystom na stosowanie bardziej holistycznych metod leczenia. Innowacyjna ścieżka uzyskania kwalifikacji w zakresie nat...
Z badania opublikowanego w ostatnim czasie przez Delta Dental Plan Associations wynika, że istnieją różnice w poziomie wiedzy poszczególnych pokoleń Amerykanów w zakresie rozumienia zależności, jaka zachodzi pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a zdrowiem o...
Podczas niedawnego kongresu IADR w Barcelonie zaprezentowano badanie prognozujące do 2040 r. globalne obciążenie trzema najczęstszymi chorobami jamy ustnej: próchnicą zębów stałych, chorobami przyzębia i bezzębiem. Z użyciem zaawansowanych algorytmów...
Dane pozyskane w ostatnim czasie przez Fundację Zdrowia Jamy Ustnej (Oral Health Foundation) dowodzą, że 93% osób dorosłych w Zjednoczonym Królestwie swobodnie rozmawia na temat zdrowia swojej jamy ustnej z rodziną czy przyjaciółmi. Podkreśla to tren...