Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów

Publikacja:
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów

Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów

Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej pojawiają się na powierzchniach policzkowych zębów. Profilaktyka schorzenia polega przede wszystkim na ograniczeniu spożywania kwaśnych potraw i napojów, a także stosowaniu produktów higienicznych z zawartością fluoru.

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez prof. dr hab. Danutę Waszkiel z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, kwasowa erozja szkliwa dotyczy blisko 30% osób, choć jej występowanie jest zależne od wieku. Najniższy odsetek pacjentów z kwasową erozją szkliwa stwierdzono w grupie wiekowej 35-44 lata (6,11%), zaś najwyższy – w grupie wiekowej 18-24 lata (33,33%).

Erozja szkliwa – co to jest?

Stomatolodzy fachowo określają erozję szkliwa jako utratę tkanek twardych zęba, będącą efektem procesów chemicznych bez udziału drobnoustrojów. Mówiąc wprost – kwasowa erozja szkliwa to uszkodzenia zębów powstające na skutek niekorzystnego działania kwasów, pochodzących z produktów będących składnikami codziennej diety. Są to przede wszystkim soki owocowe (pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy oraz jabłkowy), świeże owoce (cytrusy, porzeczki, wiśnie, czereśnie, rabarbar) i warzywa (szczaw, brukselka, szparagi, brukiew), herbata owocowa, wino (zwłaszcza białe), napoje gazowane, izotoniczne oraz energetyczne. Wszystkie one zawierają w sobie kwasy o pH poniżej 4,5 – jest to granica, poniżej której hydroksyapatyty, czyli związki chemiczne tworzące szkliwo, rozpuszczają się. Dodatkowo, uszkodzeniu może ulegać także zębina między- i okołokanalikowa.

Kwasowa erozja szkliwa – przyczyny

Warto też pamiętać, że niekiedy kwasowa erozja szkliwa bywa spowodowana chorobami ogólnoustrojowymi, które narażają zęby na długotrwały kontakt z kwasami lub objawiają się zaburzeniami w pracy ślinianek. Zaliczają się do nich: refluks żołądkowo-przełykowy, bulimia, cukrzyca, przewlekły alkoholizm, któremu towarzyszą wymioty, zaburzenia gospodarki wodnej organizmu oraz zmniejszone wydzielanie śliny na skutek przyjmowania niektórych leków (np. psychotropów).

Czym objawia się kwasowa erozja szkliwa?

Erozja szkliwa objawia się występowaniem charakterystycznych ubytków. Są one płaskie, gładkie i lśniące, rozszerzają się ku obwodowi zębów, ale nie obejmują ich brzegów siecznych, powierzchni stycznych oraz części przyszyjkowej. Zazwyczaj powstają na powierzchniach policzkowych lub przedsionkowych zębów siecznych i przedtrzonowych, rzadziej trzonowych. Dodatkowo, objawem kwasowej erozji szkliwa jest również nadwrażliwość zębów na zimne, gorące i kwaśne pokarmy.

Erozja szkliwa – profilaktyka

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że erozja szkliwa spowodowana działaniem kwasów jest nieodwracalna. Kluczem do zachowania zdrowia zębów jest więc właściwa profilaktyka. W pierwszej kolejności należy ograniczyć spożywanie produktów zawierających kwasy, choć oczywiście z umiarem, bo owoce i warzywa mają przecież mnóstwo witamin oraz składników mineralnych. W trakcie posiłków warto więc przeplatać pokarmy o kwaśnym pH z tymi o pH zasadowym, a należą dni nich niegazowana woda, mleko, sery, ziemniaki, jaja, zboża i jogurty naturalne. Bezpośrednio po zjedzeniu kwaśnego posiłku nie wolno również myć zębów – szczotkowanie mogłoby bowiem jeszcze bardziej uszkodzić szkliwo. Najlepiej jest odczekać około 30 minut i dopiero później umyć zęby. Dodatkowo, pasty do zębów oraz płyny do płukania ust stosowane do codziennej higieny powinny zawierać w swoim składzie fluor. Dwa razy do roku należy również zgłaszać się do dentysty w celu przeprowadzenia zabiegów miejscowej fluoryzacji.

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

AF

Fot. miradeshazer, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

czerwone wino - Dentonet.pl
Czerwone wino jednak nie przebarwia szkliwa zębów? Asysta

Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że czerwone wino nie przebarwia szkliwa zębów, nawet w sytuacjach, gdy jest ono bardziej podatne na przebarwienia. Do tej pory sądzono, że czerwone wino, zwłaszcza pite dość regularnie, ...

prosecco
Czym jest "uśmiech prosecco"? Wino zabójcze dla szkliwa Asysta

Sylwester wiąże się nierozerwalnie z toastem za pomyślność w nowym roku, który wznosimy o północy najczęściej lampką szampana lub innego wina musującego. Przy tej okazji warto wspomnieć o zależności pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a spożywaniem prosecc...

Ryszard III 1
Zęby króla Ryszarda III: próchnica, bruksizm i erozja szkliwa Lekarz

W 2012 r. szerokim echem w światowych mediach odbiła się informacja o odnalezieniu – w miejscu dawnego kościoła franciszkanów w Leicester, które współcześnie służy jako parking – szczątków XV-wiecznego króla Anglii Ryszarda III. Odkrycie to umożliwił...

ROZWIŃ WIĘCEJ
kwasowa erozja szkliwa - Dentonet.pl
Erozja zębów – jak radzą sobie z nią duńscy dentyści? Lekarz

Erozja zębów jest coraz bardziej powszechnym problemem, z którym w swojej praktyce spotykają się stomatolodzy, a także przedmiotem szeroko zakrojonych badań. W przeprowadzonym w ostatnim czasie badaniu oceniono poziom wiedzy w tym zakresie reprezento...

celiakia
Związki celiakii z upośledzeniem rozwoju szkliwa zębów Lekarz

Z badania, w którym udział wzięło 40 naukowców z kilku państw, wynika, że wady w rozwoju szkliwa zębów, które często występują u pacjentów zmagających się z celiakią, mogą być spowodowane reakcją autoimmunologiczną. Badanie to rzuca światło na słabo ...

Maciej Mikolajczyk
Co trzeba wiedzieć o diagnostyce próchnicy u dzieci i dorosłych? Lekarz

Już tylko do najbliższej niedzieli 9 stycznia można uzyskać dostęp do wykładu "Niezawodna diagnostyka ubytków próchnicowych u dzieci i dorosłych – przegląd wszystkich obecnie stosowanych metod" autorstwa dr. n. med. Macieja Mikołajczyka w wyjątkowej ...

kredyt
Kredyt – co to jest i co trzeba o nim wiedzieć? Pacjent

Wielu Polaków nie ma możliwości sfinansowania takich inwestycji, jak kupno mieszkania, budowa domu czy zakup samochodu własnymi środkami – pomocny może wówczas okazać się kredyt. Przed wzięciem kredytu warto jednak dowiedzieć, czym tak naprawdę jest ...

leki 1
Stosowanie NLPZ a rozwój wad szkliwa u dzieci - są związki Lekarz

Z badań przeprowadzonych w ostatnim czasie przez naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo wynika, że niesteroidowe leki przeciwzapalne powszechnie przyjmowane przez najmłodszych pacjentów mogą przyczyniać się do powstawania wad szkliwa zębów (ang. dental...

finanse i podatki
Jak przygotować się do Polskiego Ładu? Poradnik dla lekarzy Lekarz

- Najbardziej popularną formą opodatkowania działalności gospodarczej osób fizycznych, także w  przypadku świadczenia usług medycznych przez lekarzy, był tzw. podatek liniowy, czyli podatek dochodowy od osób fizycznych w wysokości 19%. Jednak uchwalo...

KRAKDENT artykul 08 04
30-lecie Targów KRAKDENT – tu trzeba być! Lekarz

341 wystawców z Polski i zagranicy, rekordowa liczba nowości produktowych, kilkadziesiąt godzin kursów medycznych, szkoleń i warsztatów, innowacyjne rozwiązania, ekspercka wiedza, Kongres Dental Spaghetti w ramach programu KRAKDENT-edu, Kongres Młody...