Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru”

Publikacja:
Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru”

Żywność dla niemowląt – „nieprzyzwoicie wysoki poziom cukru”

Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczonym Królestwie od 2018 roku.

Po publikacji wyników badań nad zawartością cukru w saszetkach z jedzeniem dla niemowląt na problem ten zareagowało Brytyjskie Towarzystwo Stomatologiczne (BDA). Choć często stosowane są hasła takie jak „produkt bez dodatku cukru”, dentyści przypominają, że w kontekście zdrowia jamy ustnej nie ma różnicy, czy cukier jest dodany, czy występuje naturalnie.

Więcej cukru niż w puszce Coca-Coli

Analiza 109 dostępnych na brytyjskim rynku produktów dla dzieci poniżej 12. miesiąca życia przyniosła następujące wyniki.

– Ponad ¼ z nich zawierała więcej cukru niż Coca-Cola. Żywność dla 4-miesięcznych dzieci jest sprzedawana w saszetkach, które zawierają średnio do 150% cukru zawartego w słodzonych napojach (wszystkie te produkty to mieszanki owocowe).

– Marki „butikowe” mają wyższy poziom cukru niż tradycyjne marki żywności dla niemowląt lub alternatywy marek własnych.

– Zarówno zalecenia WHO, jak i przyjęte w Wielkiej Brytanii mówią o karmieniu dziecka mlekiem matki do 6. miesiąca życia (o ile jest to możliwe). Z tego powodu żadne produkty nie powinny być sprzedawane jako „zalecane od 4. miesiąca życia” – a taka informacja znajduje się na opakowaniach prawie 40% przebadanych produktów dla maluchów, dostępnych na brytyjskim rynku.

– Niektóre badane produkty „przeznaczone dla niemowląt od 4. miesiąca życia” zawierają do 2/3 ilości cukru zalecanego do dziennego spożycia (ang. recommended daily allowance; RDA) przez osobę dorosłą.

– Producenci rozmijają się z prawdą, podając informacje, że ich produkt zawiera np. „cukry występujące naturalnie” lub nie ma w nim „cukrów dodanych”. Użyto również określeń takich jak „organiczny” lub „bogaty w błonnik”.

– Ponad 2/3 zbadanych produktów przekroczyło próg 5 g cukru na 100 ml, przy którym zastosowanie ma tzw. „opłata cukrowa”.

Producenci rozmijają się z prawdą

Ani Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), ani naukowy komitet doradczy ds. żywienia przy rządzie Wielkiej Brytanii (SACN) nie podają dziennej dawki spożycia cukru w przypadku najmłodszych. Zamiast tego podkreślają, że należy spożywać go „jak najmniej”.

Eddie Crouch, prezydent Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego (BDA), powiedział: – Nieuczciwi producenci dają rodzicom wrażenie, że ci dokonują zdrowego wyboru. Trudno wyobrazić sobie coś bardziej dalekiego od prawdy. Twierdzenia, że produkt jest „bez dodatku cukru”, nie mają pokrycia w faktach, skoro mamy i tatusiowie dostarczają swoim dzieciom lwią część cukru jaki jest zawarty w puszce coli.

– Próchnica zębów jest główną przyczyną hospitalizacji małych dzieci, a epidemię tę napędza cukier. Produkty te stanowią niestety ryzyko dla następnej generacji, zanim jeszcze dzieci te zaczną chodzić. Rządzący muszą przełamać to uzależnienie, muszą sprawić, by cukier stał się „nowym tytoniem”, zwłaszcza jeśli chodzi o naszych najmłodszych pacjentów – dodał dr Crouch.

Krajowy konsultant w dziedzinie pediatrii, prof. dr hab. n. med. Teresa Jackowska, zwraca uwagę na potrzebę współpracy lekarzy pediatrów ze stomatologami. – Pediatra to dla dziecka lekarz pierwszego kontaktu. Diagnozując chociażby choroby układu oddechowego zagląda do jamy ustnej dziecka. Jeśli widzi coś niepokojącego, powinien skierować młodego pacjenta do lekarza dentysty – mówi prof. dr hab. n. med. Teresa Jackowska.

T.H.

źródło: https://dentistry.co.uk/2022/07/06/linking-dental-and-medical-records-could-improve-patient-safety-and-treatment-outcomes/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zywnosc UPF
Czy żywność UPF będzie oznaczana jak papierosy? Lekarz

W miarę pojawiania się coraz większej liczby dowodów naukowych na negatywny wpływ żywności ultraprzetworzonej (ang. ultra processed foods; UPF) na zdrowie, eksperci wzywają do organizowania kampanii na rzecz zdrowia publicznego oraz uświadamiania kon...

zelazo
Wysoki poziom żelaza a choroby przyzębia – jaki jest związek? Lekarz

Hemochromatoza, czyli wysoki poziom żelaza, może być bezpośrednio powiązana z cięższym przebiegiem oraz bardziej rozległym zapaleniem przyzębia – nawet po uwzględnieniu innych potencjalnych czynników ryzyka. Taki wniosek płynie z obszernego badania, ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...

zywnosc dla niemowlat
UK: kiedy niższa zawartość cukru w żywności dla niemowląt? Lekarz

Zgodnie z nowymi wytycznymi, których celem jest pomoc rodzicom w wyborze zdrowszych produktów, producenci żywności dla dzieci dostępnej na brytyjskim rynku dostaną 18 miesięcy na dobrowolne obniżenie zawartości cukru i soli w swoich produktach. 22 s...

oliwki
Kwas elenolowy obniża poziom cukru we krwi Lekarz

Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wskazuje na to, że kwas elenolowy – naturalny związek występujący w oliwkach – może obniżać poziom cukru we krwi, a tym samym sprzyjać utracie masy ciała. W badaniu przeprowadzonym na myszach nau...

inflacja
Wzrost cen w stomatologii nadal wysoki Lekarz

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w marcu 2023 r. ceny usług stomatologicznych wzrosły o 15,2% rok do roku. To znacznie powyżej średniej dla całego sektora ochrony zdrowia, która wyniosła 9,5% rok do roku. Jak podał GUS, w marcu 2023 r. ...

poziom cukru
Płukanki do jamy ustnej a poziom cukru we krwi u diabetyków Asysta

Naukowcy z Uniwersytetu w Osace potwierdzili, że stosowanie antyseptycznego płynu do płukania jamy ustnej może zmniejszyć liczbę patogenów w jamie ustnej u osób chorujących na cukrzycę typu 2, a także zapewnić lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi. ...

chipsy
Żywność wysokoprzetworzona – nawet 60% diety Asysta

W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association's Hypertension Scientific Sessions), podano, że wysokoprzetworzona żywn...

zywnosc wysokoprzetworzona
BMJ Journals: żywność UFP uzależnia jak narkotyki i tytoń Lekarz

Z przeglądu przeprowadzonego przez zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii i Hiszpanii wynika, że około 1 na 7 dorosłych osób jest uzależniona od bardzo wysoko przetworzonej żywności. W związku z tym autorzy badania alarmują, że wskazane są ...

zywnosc dla niemowlat
UK: Żywność dla niemowląt słodsza niż Coca-Cola Lekarz

Po opublikowaniu wyników badań dotyczących składu żywności dla niemowląt przedstawiciele środowiska lekarzy dentystów na Wyspach Brytyjskich zaapelowali do rządu o pilną interwencję w związku z „groteskowo wysokim poziomem cukru” w produktach dla naj...