Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

UE: 24 mln euro na zdrową żywność dla polskich uczniów

Publikacja:
UE: 24 mln euro na zdrową żywność dla polskich uczniów

UE: 24 mln euro na zdrową żywność dla polskich uczniów

Dzięki środkom unijnym ponad 30 mln dzieci w szkołach w całej UE dostaje mleko, owoce i warzywa. W roku szkolnym 2018/2019 na realizację programów „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole” do Polski trafi ponad 24 mln euro.

Jak pokazują ostatnie sprawozdania, w roku szkolnym 2016–2017 ponad 12,2 mln dzieci w 79 tys. szkół wzięło udział w unijnym programie „Owoce i warzywa w szkole”, natomiast około 18 mln dzieci uczestniczyło w programie „Mleko w szkole”. Oznacza to, że do dzieci, głównie w wieku 6-10 lat, trafiło ponad 74 tys. ton owoców i warzyw i ponad 285 tys. ton produktów mlecznych.

Inicjatywa UE propaguje wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe i obejmuje specjalne programy edukacyjne na temat znaczenia zdrowego odżywiania i sposobów produkcji żywności. – Europejscy rolnicy produkują zdrową i bezpieczną żywność wysokiej jakości, a dzięki unijnej inicjatywie nasi najmłodsi obywatele z korzyścią dla zdrowia zyskują dostęp do tych produktów. Jednocześnie od najmłodszych lat uczą się, skąd pochodzi żywność i poznają znaczenie smacznego i zdrowego odżywiania. Komisja jest dumna z tego, że uczestniczy w tej edukacyjnej podróży. Ciągłość unijnego programu w roku szkolnym 2018–2019 zapewni 250 mln euro ze środków wspólnej polityki rolnej – powiedział komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan.

W ramach programu w każdym roku szkolnym 150 mln euro rezerwuje się na owoce i warzywa, a 100 mln euro – na mleko i inne produkty mleczne. Uzgodniono już krajowe przydziały dla wszystkich 28 państw członkowskich uczestniczących w programie w roku szkolnym 2018–2019. Oczekuje się, że zostaną one przyjęte przez Komisję Europejską pod koniec marca.

Państwa, które chcą uczestniczyć w unijnym programie dla szkół, powinny najpóźniej do końca stycznia złożyć do Komisji wniosek o wsparcie. Podstawą orientacyjnego przydziału środków z budżetu UE dla każdego państwa członkowskiego jest liczba uczniów w danym państwie, a dodatkowo w odniesieniu do mleka – stopień wykorzystania pomocy w poprzednim roku programu. Władze krajowe mają możliwość przeniesienia części (20–25%) przydzielonych środków budżetowych z jednego sektora do drugiego. Mogą także zgłosić chęć wykorzystania większej kwoty pomocy niż kwota, o którą wnioskowali, jeżeli inne państwa członkowskie odmówią przyjęcia pełnej przyznanej im kwoty.

Oprócz decydowania o konkretnym sposobie wdrożenia programu, jak określenie tematycznych działań edukacyjnych albo wybranie dodatkowych produktów rolnych, które uczniowie mogą otrzymać, państwa członkowskie mają możliwość podwyższenia pomocy unijnej przy pomocy środków krajowych.

Wybór rozdawanych produktów podyktowany jest kwestiami zdrowotnymi i środowiskowymi, sezonowością, różnorodnością i dostępnością. Państwa członkowskie mogą zachęcać do zakupu produktów lokalnych lub regionalnych albo produktów ekologicznych oraz promować krótkie łańcuchy dostaw, produkty wiążące się z korzyściami dla środowiska i systemy jakości produktów rolnych.

W latach 2016–2017 najczęściej rozdawanym owocem były jabłka, a także gruszki, śliwki, brzoskwinie, nektarynki, pomarańcze, truskawki i banany. Najbardziej popularnymi warzywami były marchew, pomidory, ogórki i papryka. Działania edukacyjne obejmowały wizyty w gospodarstwach rolnych, ogródki szkolne, kursy lub konkursy gotowania, zajęcia z dietetykiem, gry itd. W programie „Mleko w szkole” największym zainteresowaniem cieszyło się mleko, mleko smakowe oraz produkty z mleka fermentowanego, takie jak jogurty. Rozdawano także sery.

Ogólnie w roku szkolnym 2018/2019 na program „Owoce i warzywa w szkole” na terenie całej UE zostanie przeznaczonych ponad 144,96 mln euro, zaś na program „Mleko w szkole” – ponad 105 mln euro. Do Polski na pierwszy z nich trafi ponad 14 mln euro, a na drugi – ponad 10 mln euro.

Dlaczego biała herbata to najzdrowszy wyciąg ziołowy? Według uczonych z Kingstone University pomaga zapobiegać nie tylko chorobom układu krążenia, ale również próchnicy.

AF

Fot. JerzyGorecki, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zdrowa zywnosc
Wielka Brytania: o wiele za słodka "zdrowa" żywność Asysta

W raporcie kampanii Bite Back 2030 wykazano jak wiele dostępnych na brytyjskim rynku produktów spożywczych i napojów nie spełnia aktualnych zaleceń odnośnie zawartości cukru. Dość powiedzieć, że 57% wszystkich badanych produktów ma wysoką zawartość t...

fluoryzacja wody4
„Zdrowa Ameryka zaczyna się od fluoryzowanej wody” Lekarz

W specjalnym komunikacie Amerykańskie Towarzystwo Stomatologiczne (ADA) podkreśliło, że – zgodnie z badaniami naukowymi – zdrowie jamy ustnej opiera się na zrównoważonej diecie, odpowiedniej higienie oraz dostępie do wody z optymalnym poziomem fluoru...

zywnosc UPF
Czy żywność UPF będzie oznaczana jak papierosy? Lekarz

W miarę pojawiania się coraz większej liczby dowodów naukowych na negatywny wpływ żywności ultraprzetworzonej (ang. ultra processed foods; UPF) na zdrowie, eksperci wzywają do organizowania kampanii na rzecz zdrowia publicznego oraz uświadamiania kon...

ROZWIŃ WIĘCEJ
wybielanie zebow
Health News: jak żywność może pomóc rozjaśnić zęby? Asysta

Uśmiech to często pierwsza rzecz, którą zauważamy podczas spotkania z drugą osobą. Dlatego, pomijając wszelkie kwestie medyczne, które mają kluczowe znaczenie, warto o niego zadbać choćby z tego powodu. Istnieje wiele sposobów (tak profesjonalnych, j...

niezdrowa zywnosc
Żywność ultra przetworzona (UPF) a ryzyko raka jamy ustnej Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer; IARC) wynika, że spożywanie większych ilości ultra przetworzonej żywności (UPF) wiąże się...

chipsy
Żywność wysokoprzetworzona – nawet 60% diety Asysta

W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association's Hypertension Scientific Sessions), podano, że wysokoprzetworzona żywn...

cukier w zywnosci
Niezdrowa "zdrowa" żywność dla dzieci. "To słodycze, nie śniadanie" Asysta

Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...

zywnosc wysokoprzetworzona
BMJ Journals: żywność UFP uzależnia jak narkotyki i tytoń Lekarz

Z przeglądu przeprowadzonego przez zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii i Hiszpanii wynika, że około 1 na 7 dorosłych osób jest uzależniona od bardzo wysoko przetworzonej żywności. W związku z tym autorzy badania alarmują, że wskazane są ...

zdrowa zywnosc sklepiki
W sklepikach i stołówkach szkolnych pojawi się zdrowsza żywność Lekarz

Tzw. rozporządzenie sklepikowe, nad którym pracuje ministerstwo zdrowia, ureguluje, jakie produkty będą mogły być sprzedawane dzieciom i młodzieży w sklepikach szkolnych oraz jakie wymagania będą musiały spełniać posiłki przygotowywane w ramach żywie...

zywnosc dla niemowlat
UK: Żywność dla niemowląt słodsza niż Coca-Cola Lekarz

Po opublikowaniu wyników badań dotyczących składu żywności dla niemowląt przedstawiciele środowiska lekarzy dentystów na Wyspach Brytyjskich zaapelowali do rządu o pilną interwencję w związku z „groteskowo wysokim poziomem cukru” w produktach dla naj...