Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Nadwrażliwość zębów – profilaktyka i leczenie. Wskazówki dla pacjentów

1 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Nadwrażliwość zębów – profilaktyka i leczenie. Wskazówki dla pacjentów

Nadwrażliwość zębów – profilaktyka i leczenie. Wskazówki dla pacjentów

Według niektórych statystyk, nadwrażliwość zębów dotyczy nawet 40% populacji. Objawia się ona nagłym, przeszywającym bólem podczas spożywania zimnych, gorących, słodkich lub kwaśnych pokarmów. Nadwrażliwość może pojawić się u każdego, bez względu na płeć i wiek – podpowiadamy, jak chronić zęby przed nadwrażliwością.

Nadwrażliwość zębów jest spowodowana osłabieniem warstwy szkliwa, które pokrywa je z zewnątrz i chroni przed działaniem czynników termicznych lub chemicznych. Wewnętrzną tkankę każdego zęba stanowi bowiem bardzo silnie unerwiona miazga. Jeśli szkliwo jest osłabione i cieńsze niż zazwyczaj, bodźce docierają do miazgi drażniąc ją, co powoduje nieprzyjemne dolegliwości bólowe.

Nadwrażliwość zębów – objawy

Objawy nadwrażliwości zębów są dość charakterystyczne i trudno pomylić je z innym schorzeniem. Większość pacjentów w pierwszej kolejności skarży się na ból podczas spożywania kwaśnych, słodkich, zimnych i gorących potraw oraz napojów. Dolegliwości bólowe pojawiają się również w trakcie szczotkowania zębów czy wdychania zimnego powietrza. Początkowo objawy nadwrażliwości zębów są subtelne i występują od czasu do czasu. Wraz z coraz większym osłabianiem szkliwa, stają się coraz częstsze i bardziej ostre.

Jak chronić zęby przed nadwrażliwością?

Najważniejszym elementem profilaktyki nadwrażliwości zębów jest dbanie o prawidłowy stan szkliwa. O tym, jakie czynniki powodują jego osłabianie, pisaliśmy wcześniej w artykule „Co może niszczyć szkliwo”. Przypomnijmy jednak w skrócie, że zalicza się do nich m.in. zbyt mocne szczotkowanie zębów, używanie szczoteczek o twardym włosiu i past o wysokim współczynniku ścieralności, wady zgryzu, bruksizm, a także takie nawyki, jak obgryzanie paznokci czy podgryzanie długopisu w trakcie pracy.

Nadwrażliwość zębów a dieta

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że bardzo istotne znaczenie zarówno w kontekście występowania nadwrażliwości zębów, jak i jej profilaktyki ma dieta. Istnieje bowiem grupa produktów bogatych w kwasy, których spożywanie powoduje natychmiastowe obniżenie pH jamy ustnej oraz rozmiękczanie szkliwa. Są to głównie kolorowe napoje gazowane oraz soki z kwaśnych warzyw i owoców. O ile z napojów gazowanych najlepiej w ogóle zrezygnować, o tyle z soków już niekoniecznie, bo mają w swoim składzie wiele cennych witamin i mikroelementów. Soki warto więc pić przez słomkę, bo ogranicza to kontakt kwasów z powierzchnią zębów, a bezpośrednio po ich spożyciu – wypłukać jamę ustną wodą, która zneutralizuje ich kwaśny odczyn. Z myciem zębów należy jednak wstrzymać się na około 30 minut. Rozmiękczone szkliwo podczas szczotkowania może bowiem ulec jeszcze większym uszkodzeniom.

Jak minimalizować objawy nadwrażliwości zębów?

Jedną kwestią jest ochrona zębów przed nadwrażliwością, a drugą – minimalizowanie jej objawów. W drogeriach i aptekach znaleźć można specjalne pasty do zębów nadwrażliwych, w składzie których znajdują się substancje zamykające kanaliki zębinowe i chroniące je przed działaniem bodźców zewnętrznych. Do codziennej higieny należy używać szczoteczek o miękkim włosiu. Warto również regularnie odwiedzać stomatologa – może on zaoferować m.in. pokrywanie zębów lakierami z fluorem lub wykonanie indywidualnie dopasowanych szyn, do których wprowadza się środki zmniejszające nadwrażliwość.

Gdy zęby bolą podczas jedzenia lodów czy picia gorącej herbaty oznacza, że są nadwrażliwe. Jak o nie dbać w takiej sytuacji? Wyjaśnia lek. dent. Ewa Białas.

AF


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zielona herbata - Dentonet.pl
Zielona herbata skuteczna w terapii nadwrażliwości zębów Asysta

Zespół chińskich naukowców opracował nowy produkt leczniczy na bazie zielonej herbaty, który wykazuje bardzo wysoką skuteczność w leczeniu nadwrażliwości zębów.Według niektórych statystyk, nadwrażliwość zębów dotyczy nawet 40% populacji. Objawia się ...

kwasowa erozja szkliwa - Dentonet.pl
Kwasowa erozja szkliwa - jakie są metody jej zapobiegania? Pacjent

Kwasowa erozja szkliwa to jedno z najczęściej występujących schorzeń zębów. Jej główną przyczyną jest niewłaściwa dieta, bogata w kwasy, które niszczą powierzchnię szkliwa. Istnieje jednak kilka prostych sposobów na to, aby zminimalizować ryzyko wyst...

Owoce - Dentonet.pl
Czy istnieją owoce, które szkodzą zdrowiu zębów i jamy ustnej? Pacjent

Lekarze i dietetycy od lat apelują, aby włączać do diety jak największą ilość owoców – są one niskokaloryczne, a jednocześnie zawierają duże ilości witamin, błonnika i mikroelementów. Jednak nie wszystkie owoce dają nam tylko i wyłącznie korzyści. Po...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Napoje gazowane a zdrowie zębów - Dentonet.pl
Wpływ spożywania napojów gazowanych na zdrowie zębów Asysta

Jednym z najbardziej szkodliwych dla zdrowia zębów nawyków dietetycznych jest spożywanie dużych ilości kolorowych napojów gazowanych. Badania naukowe dowiodły, że działają one na zęby równie negatywnie, jak narkotyki. Pacjentów należy informować o ic...

Co może niszczyć szkliwo - Dentonet.pl
Co może niszczyć szkliwo? Lista niepozornych, lecz szkodliwych nawyków Pacjent

Choć szkliwo to najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie, to jednak – głównie z naszej winy – jest nieustannie narażone na uszkodzenia. To z kolei odbija się na zdrowiu zębów i ich odporności na próchnicę. Dlatego trzeba zwracać uwagę na niektóre nawy...

Dodaj komentarz (1 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

ZOBACZ KOMENTARZE
bogus_dento
Paskudne uczucie, ból zwłaszcza podczas jedzenia czegoś zimnego... Zdecydowanie lepiej zapobiegać niż leczyć.
Oceń komentarz:     2: : 0 Odpowiedz
Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres