Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Związki między zdrowiem jamy ustnej a wskaźnikiem BMI

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Związki między zdrowiem jamy ustnej a wskaźnikiem BMI

Związki między zdrowiem jamy ustnej a wskaźnikiem BMI

Badanie przeprowadzone na Sahlgrenska Academy na Uniwersytecie w Göteborgu wykazało, że w jamie ustnej dzieci z wysokim wskaźnikiem masy ciała (BMI) występuje o wiele więcej bakterii próchnicotwórczych niż u dzieci z prawidłowym wskaźnikiem BMI.

Związki między masą ciała a próchnicą wykryto dzięki przebadaniu 271 dzieci w wieku szkolnym. Naukowcy z Uniwersytetu w Göteborgu wzięli pod lupę ich nawyki żywieniowe, wskaźnik masy ciała (BMI) oraz obecność w jamie ustnej próchnicotwórczych bakterii. Okazało się, że u uczniów z wysokim wskaźnikiem BMI ilość szkodliwych drobnoustrojów była o wiele wyższa niż u dzieci z wagą prawidłową. Dodatkowo, u dzieci z podwyższonym BMI zanotowano też więcej szkodliwych nawyków żywieniowych, takich jak częste spożywanie słodyczy i żywności wysoko przetworzonej czy podjadanie między posiłkami.

Autorzy twierdzą, że choć potrzebne są dalsze badania związków z podwyższonym wskaźnikiem BMI a ilością bakterii próchnicowych, to można stwierdzić, że poprawa nawyków żywieniowych u dzieci (szczególnie poprzez ograniczenie spożywania słodyczy oraz napojów bogatych w cukier) może przynieść wiele korzyści w zapobieganiu zarówno próchnicy, jak i otyłości.

Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.

AF

Fot. GerDukes, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier - Dentonet.pl
Niemowlęta i małe dzieci jedzą zbyt dużo cukru dodanego Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

kwaśne napoje - Dentonet.pl
Clinical Oral Investigations: słodkie i kwaśne napoje niszczą zęby Asysta

Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów, niszcząc szkliwo oraz zębinę.W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College Lon...

ROZWIŃ WIĘCEJ

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres