Zielona chemoprewencja w walce z nowotworami jamy ustnej
Zielona chemoprewencja w walce z nowotworami jamy ustnej
Badania prowadzone przez naukowców z University of Pittsburg Cancer Institute wykazały, że podawany myszom wyciąg z kiełków brokułów chronił je przed nowotworami jamy ustnej. Wyniki eksperymentu okazały się na tyle interesujące, iż uczeni przystąpili do testów klinicznych. Zaprosili do nich w pierwszej kolejności zdrowych ochotników, w drugiej – osoby zagrożone nawrotem choroby nowotworowej.
– Ludzie, którzy zostali wyleczeni z nowotworu głowy i szyi, nadal znajdują się w grupie wysokiego ryzyka. W ich przypadku nawrót choroby bardzo często kończy się śmiercią – wyjaśnia dr Julie Bauman, dyrektor UPMC Head and Neck Cancer Center of Excellence. – Dlatego tak istotne jest stworzenie preparatu, który miałby działanie profilaktyczne i pomagał chronić jamę ustną.
Prace nad wykorzystaniem naturalnego składnika warzyw krzyżowych do ochrony błony śluzowej jamy ustnej były wcześniej na szeroką skalę prowadzone w Chinach. Wykazały one, że warzywa krzyżowe – czyli brokuły, kapusta czy rzeżucha – są bogate w sulforafan, pozwalający ograniczać wpływ środowiskowych czynników rakotwórczych.
Także Bauman i prof. Daniel E. Johnson z Instytutu Badań nad Rakiem Uniwersytetu w Pittsburghu przez kilka miesięcy podawali sulforafan myszom z predyspozycjami do nowotworu jamy ustnej. Okazało się, że zabieg ten znacząco zmniejszał liczbę tworzących się guzów. – Wyniki badań na gryzoniach rodzą nadzieję, że ten dobrze tolerowany związek może również sprawdzić się w profilaktyce nowotworów głowy i szyi u ludzi stale wystawianych na działanie zanieczyszczeń środowiskowych i kancerogenów – uważa Johson.
Podczas eksperymentu dr Bauman podawała 10 zdrowym ochotnikom ekstrakt z brokułów zmieszany z sokiem pomarańczowym. Istotne jest to, że u żadnego z nich nie wystąpiły efekty uboczne, a w wyściółce jamy ustnej zaobserwowano korzystne zmiany. Oznacza to, że wyciąg został wchłonięty i pokierowany do tkanki podwyższonego ryzyka.
W dalszej kolejności naukowcy zamierzają włączyć do badań 40 pacjentów leczonych na nowotwory głowy i szyi. Będą oni zażywać kapsułki ze sproszkowanymi nasionami brokułów, a następnie naukowcy sprawdzą, czy tolerują oni procedurę i czy terapia ma wystarczający wpływ na błonę śluzową jamy ustnej, aby zapobiegać rozwojowi nowotworów. Od wyników będą uzależnione większe testy kliniczne.
– Zielona chemoprewencja wymaga mniejszych nakładów, w tym finansowych, niż tradycyjne leczenie farmakologiczne i może być łatwo rozpowszechniona w krajach rozwijających się, gdzie nowotwory głowy i szyi stanowią znaczący problem – podsumowowała wstępne wyniki badań dr Bauman.
B.Sz.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z badania naukowców z Uniwersytetu High Point (HPU) w Karolinie Północnej wynika, że 60% mieszkańców tego stanu nie zostało nigdy przebadanych przez dentystę pod kątem ryzyka nowotworu jamy ustnej. Sondaż przeprowadzony przez Workman School of Dental...
Naukowcy z Australii opracowali nową, naturalną formułę opartą na olejkach cytrusowych pozyskiwanych z pomarańczy, cytryn i limonek, która okazała się wyjątkowo skuteczna w łagodzeniu suchości jamy ustnej, także u pacjentów onkologicznych. Co więcej,...
Erytroleukoplakia jamy ustnej – zwana również leukoplakią cętkowaną (ang. speckled leukoplakia oraz speckled erythroplakia) – to występująca najczęściej na błonie śluzowej jamy ustnej, dziąsłach oraz czerwieni wargowej bezbolesna zmiana, charakteryzu...
Opryszczkowe zapalenie jamy ustnej to schorzenie występujące najczęściej u dzieci do 3.-4. roku życia, spowodowane zakażeniem wirusem opryszczki zwykłej typu 1 (HSV-1). Choroba objawia się wysoką gorączką, zaczerwienieniem i obrzękiem dziąseł, a takż...
Poparzenia jamy ustnej to dość częsty problem – delikatna błona śluzowa jest szczególnie podatna na uszkodzenia termiczne, chemiczne czy mechaniczne. Z punktu widzenia pacjenta zaraz po wystąpieniu urazu kluczowe jest właściwe postępowanie, które moż...
Podczas zorganizowanego kilka tygodni temu w Chicago kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Stomatologicznego (ADA) eksperci z dziedziny stomatologii oraz medycyny wezwali do ściślejszej współpracy w walce z rakiem jamy ustnej. Szacuje się, że w 2024 r....
Bakterie beztlenowe jamy ustnej to grupa obejmująca wiele gatunków i rodzajów mikroorganizmów, które rozwijają się tylko w warunkach braku tlenu – gdy są wystawione na jego działanie, giną. Niektóre bakterie beztlenowe jamy ustnej mogą wywoływać m.in...
Nowe badania laboratoryjne wykazały, że ekstrakt z dojrzałego czosnku może stać się skuteczną bronią w walce z bakteriami jamy ustnej. Dzięki zdolności do hamowania powstawania biofilmu i niskiej toksyczności dla ludzkich komórek, naturalna substancj...
Zdrowie jamy ustnej ma ogromne znaczenie nie tylko w kontekście możliwości normalnego spożywania posiłków czy procesu artykulacji, ale również dla ogólnego stanu zdrowia organizmu. Zaniedbanie codziennej higieny może prowadzić do rozwoju próchnicy, c...
Higiena jamy ustnej to kluczowy element profilaktyki chorób zębów i dziąseł. Składa się na nią szczotkowanie zębów, oczyszczanie przestrzeni między zębami oraz języka, a także płukanie jamy ustnej. Usta można płukać zwykłą wodą, ale lepszym wyborem s...
Błona śluzowa jamy ustnej to wyściełająca ją tkanka, która pełni wiele funkcji, m.in. ochronną i sensoryczną. Z jednej strony, jej złożona budowa i wszechstronność sprawiają, że odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia ogólnego, z drugiej – pod wzg...