Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Zatwierdzono kodeks postępowania zgodnego z RODO

Publikacja:
Zatwierdzono kodeks postępowania zgodnego z RODO

Zatwierdzono kodeks postępowania zgodnego z RODO

Prezes UODO zatwierdził „Kodeks postępowania dotyczącego ochrony danych osobowych przetwarzanych w małych placówkach medycznych” opracowany przez Federację Związków Pracodawców Ochrony Zdrowia Porozumienie Zielonogórskie.

Zadaniem kodeksu postępowania jest zapewnienie ochrony danych osobowych pacjentów i innych osób w placówkach służby zdrowia. Z pewnością przyjęty kodeks postępowania pomoże nie tylko podmiotom medycznym wypełniać wymogi RODO, ale również upowszechni wiedzę o ochronie danych wśród pacjentów. Poszerzanie wiedzy i świadomości na temat roli ochrony danych osobowych oraz budowanie odpowiednich postaw zarówno wśród administratorów, jak i obywateli to proces, w którym aktywnie bierze udział UODO – powiedział Jakub Groszkowski, zastępca prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

W ocenie UODO, przedstawiony przez FZPOZ Porozumienie Zielonogórskie kodeks postępowania jest zgodny z przepisami ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO) oraz stanowi odpowiednie zabezpieczenie w zakresie ochrony danych przewidzianych przepisami rozporządzenia. Decyzja prezesa UODO kończy okres pracy nad treścią kodeksu i daje placówkom medycznym możliwość rozpoczęcia przygotowań do jego wdrożenia.

Kodeks postępowania RODO Porozumienia Zielonogórskiego powstał po to, by doprecyzować zawiłe przepisy związane z ochroną danych osobowych w placówkach medycznych. Dzięki znajdującym się w nim czytelnym instrukcjom, placówki będą w stanie wdrożyć odpowiednie rozwiązania oraz zyskać pełną kontrolę nad procesami zachodzącymi w obszarze ochrony danych osobowych, a tym samym zmniejszą ryzyko chaosu lub szukania niewłaściwych rozwiązań w przypadku naruszenia bezpieczeństwa danych osobowych pacjentów – powiedział Jacek Krajewski, prezes Federacji Porozumienie Zielonogórskie.

Podmioty medyczne, które zdecydują się wdrożyć kodeks, będą miały gwarancję prawidłowości używania określonych rozwiązań zatwierdzonych przez organ nadzoru. Mogą też liczyć na nadzór nad procesami przetwarzania danych osobowych ze strony niezależnego podmiotu monitorującego ten kodeks. Została nim firma RS Jamano, specjalizująca się w ochronie danych osobowych, usługach prawnych oraz wsparciu biznesowym.

Przepisy o RODO, tak często krytykowane przez przedsiębiorców różnych branż, mogą być w gabinetach stomatologicznych bardzo pomocne. Wiele spraw porządkują, ułatwiają, wyjaśniają. – RODO jest często odbierane negatywnie. Ja jestem po zupełnie drugiej stronie – mówi w rozmowie z Dentonetem mec. Ewa Mazur-Pawłowska.

Źródło: https://uodo.gov.pl


POWIĄZANE ARTYKUŁY

programy specjalizacji
Zatwierdzono kolejne modułowe programy specjalizacji Lekarz

Minister zdrowia zatwierdził kolejne 32 zaktualizowane programy specjalizacji lekarskich i lekarsko-dentystycznych. Jak dotąd na stronie CMKP zostały opublikowane w sumie 73 programy. Pozostałe są na końcowym etapie opracowywania w zespołach ekspertó...

specjalizacje
Zakończono II etap postępowania kwalifikacyjnego na specjalizacje Lekarz

17 kwietnia w Systemie Monitorowania Kształcenia (SMK) zostały opublikowane listy rankingowe lekarzy i lekarzy dentystów zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych w II etapie naboru na specjalizacje. Osoby zakwalifikowane mają czas do 27 kwietnia, by ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
kodeks etyki lekarskiej
XVI Krajowy Zjazd Lekarzy: przyjęto nowy Kodeks Etyki Lekarskiej Lekarz

Podczas Nadzwyczajnego XVI Krajowego Zjazdu Lekarzy przyjęto nową, zaktualizowaną wersję Kodeksu Etyki Lekarskiej. Wśród nowości znalazły się m.in. wytyczne dotyczące stosowania nowoczesnych technologii w praktyce lekarskiej oraz zalecenia odnośnie k...

Mariusz Lipski 2
Poszerzony otwór wierzchołkowy – metody postępowania Lekarz

Poszerzony otwór wierzchołkowy stanowi dla lekarzy dentystów spore wyzwanie podczas leczenia endodontycznego. Sposób rozwiązania tego problemu różni się w zależności od stopnia poszerzenia. – W przypadku dość szerokich otworów wierzchołkowych powinni...