Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Zatwierdzono kodeks postępowania zgodnego z RODO

Publikacja:
Zatwierdzono kodeks postępowania zgodnego z RODO

Zatwierdzono kodeks postępowania zgodnego z RODO

Prezes UODO zatwierdził „Kodeks postępowania dotyczącego ochrony danych osobowych przetwarzanych w małych placówkach medycznych” opracowany przez Federację Związków Pracodawców Ochrony Zdrowia Porozumienie Zielonogórskie.

Zadaniem kodeksu postępowania jest zapewnienie ochrony danych osobowych pacjentów i innych osób w placówkach służby zdrowia. Z pewnością przyjęty kodeks postępowania pomoże nie tylko podmiotom medycznym wypełniać wymogi RODO, ale również upowszechni wiedzę o ochronie danych wśród pacjentów. Poszerzanie wiedzy i świadomości na temat roli ochrony danych osobowych oraz budowanie odpowiednich postaw zarówno wśród administratorów, jak i obywateli to proces, w którym aktywnie bierze udział UODO – powiedział Jakub Groszkowski, zastępca prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

W ocenie UODO, przedstawiony przez FZPOZ Porozumienie Zielonogórskie kodeks postępowania jest zgodny z przepisami ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO) oraz stanowi odpowiednie zabezpieczenie w zakresie ochrony danych przewidzianych przepisami rozporządzenia. Decyzja prezesa UODO kończy okres pracy nad treścią kodeksu i daje placówkom medycznym możliwość rozpoczęcia przygotowań do jego wdrożenia.

Kodeks postępowania RODO Porozumienia Zielonogórskiego powstał po to, by doprecyzować zawiłe przepisy związane z ochroną danych osobowych w placówkach medycznych. Dzięki znajdującym się w nim czytelnym instrukcjom, placówki będą w stanie wdrożyć odpowiednie rozwiązania oraz zyskać pełną kontrolę nad procesami zachodzącymi w obszarze ochrony danych osobowych, a tym samym zmniejszą ryzyko chaosu lub szukania niewłaściwych rozwiązań w przypadku naruszenia bezpieczeństwa danych osobowych pacjentów – powiedział Jacek Krajewski, prezes Federacji Porozumienie Zielonogórskie.

Podmioty medyczne, które zdecydują się wdrożyć kodeks, będą miały gwarancję prawidłowości używania określonych rozwiązań zatwierdzonych przez organ nadzoru. Mogą też liczyć na nadzór nad procesami przetwarzania danych osobowych ze strony niezależnego podmiotu monitorującego ten kodeks. Została nim firma RS Jamano, specjalizująca się w ochronie danych osobowych, usługach prawnych oraz wsparciu biznesowym.

Przepisy o RODO, tak często krytykowane przez przedsiębiorców różnych branż, mogą być w gabinetach stomatologicznych bardzo pomocne. Wiele spraw porządkują, ułatwiają, wyjaśniają. – RODO jest często odbierane negatywnie. Ja jestem po zupełnie drugiej stronie – mówi w rozmowie z Dentonetem mec. Ewa Mazur-Pawłowska.

Źródło: https://uodo.gov.pl


POWIĄZANE ARTYKUŁY

dr Nawrocki - Dentonet.pl
"Użycie laserów zmieniło wiele moich protokołów postępowania" Lekarz

Z dr. Michałem Nawrockim M.Sc. – wykładowcą I Konferencji Dentonet Online – rozmawia Tomasz Hankiewicz. Panie Doktorze, w których specjalnościach stomatologicznych lasery znajdują obecnie najszersze zastosowanie? Dr Michał Nawrocki: Stomatologia je...

bezpieczeństwo w gabinecie - Dentonet.pl
Schemat postępowania już w resorcie zdrowia. Oczekiwanie na decyzję Lekarz

Sytuacja w polskiej stomatologii chyba nigdy jeszcze nie była tak niejasna jak dziś. Planowe zabiegi można przełożyć, ale stomatologia to przecież także pacjenci bólowi, z urazami, ropniami. Kilkaset osób ze stwierdzonym zakażeniem koronawirusem, tys...

sharon mccutcheon tn57JI3CewI unsplash
RODO nie może być przeszkodą w walce z koronawirusem Lekarz

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych poinformował w komunikacie, że – zgodnie z przyjętą kilkanaście dni temu specustawą ws. walki z koronawirusem – przepisy o ochronie danych osobowych nie mogą być stawiane jako przeszkoda w realizacji działań w z...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Ewa Pawłowska - Dentonet.pl
RODO w gabinecie? "Wiele spraw ułatwia" [video] Lekarz

Przepisy o RODO, tak często krytykowane przez przedsiębiorców z  różnych branż, mogą być w gabinetach stomatologicznych bardzo pomocne. Wiele spraw porządkują, ułatwiają i wyjaśniają. – RODO jest często odbierane negatywnie. Ja jestem po zupełnie dru...