Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Zalety (umiarkowanego) picia czerwonego wina

Publikacja:
Zalety (umiarkowanego) picia czerwonego wina

Zalety (umiarkowanego) picia czerwonego wina

Od dawien dawna było wiadomym, że alkohol (w tym czerwone wino) skutecznie unicestwia bakterie. Tym tematem zajęli się, czemu trudno się dziwić, włoscy badacze.

Postanowili oni sprawdzić, czy poza alkoholem zawartym w tym trunku, są jakieś inne składniki, które mają właściwości bakteriobójcze.

Uwagę swoją zwrócili szczególnie w kierunku bakterii z grupy Streptococcus, czyli tych, które odpowiadają za powstawanie i rozwój próchnicy.

Włoscy badacze zastosowali najpierw tzw. zagęszczanie próżniowe, czyli proces pozbawiania wina zawartości alkoholu. Następnie tak wypreparowane wino poddali działaniu streptokoków, a konkretnie bakterii Streptococcus mutans, która to bakteria w połączeniu z cukrami doprowadza do procesów próchniczych.

I okazało się, że tak wyjałowione wino (bez alkoholu) jest dobrą pożywką dla rozwoju tych bakterii. Mało tego, takie „bezalkoholowe” wino ułatwiało szkodliwym mikroorganizmom osiadanie na szkliwie zębów!

Tak więc czerwone wino ma rzeczywiście działanie przeciwpróchnicze, głownie za sprawą flawonoidów, które zawarte są w winogronach (głównie w skórce i pestkach).

Wino pozbawione alkoholu ułatwiało szkodliwym mikroorganizmom osiadanie na powierzchni zębów.

Włoscy naukowcy odkryli, że wino wykazuje działanie przeciwpróchnicowe dzięki obecności w swym składzie flawonoidów. Związki te mają działanie m.in. przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz przeciwpróchnicze.

Tak więc spożywanie umiarkowanych ilości tego szacownego trunku i to między posiłkami może mieć dobry wpływ na nasze zdrowie oraz zdrowie naszego uzębienia. Ale oczywiście nie zastąpi regularnych zabiegów higienicznych oraz regularnych wizyty u lekarza dentysty.

 

inf.wł.

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Marcin Szerszen
Wirtualne artykulatory protetyczne – zalety i wady Lekarz

Artykulatory znajdują zastosowanie w stomatologii, zwłaszcza w protetyce, od wielu lat. W ostatnim czasie również tego typu instrumentarium przechodzi jednak cyfrową rewolucję, a coraz więcej dentystów interesuje się artykulatorami wirtualnymi, czyli...

zastrzyki na odchudzanie
Zastrzyki na odchudzanie – zalety i wady ich stosowania Lekarz

Z badania, które przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych, wynika, że środki na odchudzanie podawane w formie zastrzyku, takie jak popularny lek Wegovy (w USA przyjmuje go co ósma osoba dorosła), mogą obniżać ryzyko demencji i napadów padaczkowych. Z d...

Jan Pietruski videonews 2
Zalety narzędzi cyfrowych do analizy okluzji [VIDEO] Lekarz

– Współczesne narzędzia cyfrowe mają de facto dwie główne zalety w porównaniu do tego, co wykonywaliśmy wiele lat temu, czyli do aksjografii analogowej. Po pierwsze, aksjografia analogowa była dość żmudną procedurą i zajmowała sporo czasu, zarówno pr...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Marcin Aluchna 2
Zalety materiałów bioaktywnych w stomatologii odtwórczej Lekarz

– Największą zaletą materiałów bioaktywnych jest zdolność ładowania i oddawania minerałów, dzięki czemu wzmacniają tkanki twarde zębów i zapobiegają demineralizacji – mówi dr n. med. Marcin Aluchna, specjalista I stopnia stomatologii ogólnej, specjal...

alkohol
UK: niepokojące nawyki dotyczące picia alkoholu wśród młodych Lekarz

Według badań opublikowanych na początku października przez brytyjską niezależną organizację Drinkaware, osoby pijące alkohol w wieku 18–24 lata są bardziej skłonne do upijania się, są też bardziej podatne na popadanie w uzależnienie w porównaniu z re...

Ewa Dolinska videonews CEDE
Zalety niechirurgicznych metod leczenia chorób przyzębia Lekarz

– Zalet niechirurgicznego leczenia chorób przyzębia jest naprawdę wiele, począwszy od tego, że jest ono małoinwazyjne, bezpieczne dla pacjenta i zarazem przynoszące bardzo dobre efekty. Przeprowadzone prawidłowo fazy leczenia niechirurgicznego bardzo...

Jan Pietruski CEDE videonews 1
Technologie cyfrowe w analizie okluzji – jakie są ich zalety? Lekarz

Na ile technologie cyfrowe zmieniły analizę okluzji i jakie ma to zastosowanie w stomatologii rekonstrukcyjnej? – Przede wszystkim pewne procedury stały się bardziej przystępne i szybsze. Z mojej perspektywy najważniejsza jest aksjografia cyfrowa, po...

Dawid Pisuk
Zalety nieszablonowych licówek. "Pokazujmy pacjentom alternatywy" Lekarz

– Nie do końca zgadzam się z ogólnym uśrednieniem estetyki. Żyjemy w czasach optymalizacji naszej pracy, musimy dbać o płynność naszych praktyk, natomiast rykoszetem dostaje ogólny kanon piękna – mówi lek. dent. Dawid Pisuk, absolwent PUM, pasjonat s...

bol zeba podczas picia
Co może oznaczać ból zęba podczas picia zimnych i gorących napojów? Pacjent

Przeszywający ból zęba po łyku gorącej kawy lub zimnej wody to objaw, którego doświadczyć może każdy. Czy jest to tylko przejściowa dolegliwość czy może sygnał poważniejszych problemów zdrowotnych? Sprawdzamy, co konkretnie może powodować ból zęba po...

proteza szkieletowa
Proteza szkieletowa – czym jest? Zastosowanie, wady i zalety Pacjent

Proteza szkieletowa to jedna z najbardziej zaawansowanych oraz komfortowych metod uzupełniania częściowych braków w uzębieniu. Jest trwała i bardziej estetyczna niż tradycyjne protezy akrylowe. Czym jest proteza szkieletowa? Jakie są wady i zalety ta...

Dieta online
Jakie zalety ma dieta online? Pacjent

Wiele osób wciąż próbuje odchudzać się na własną rękę, co często kończy się szybkim zaprzestaniem diety i efektem jojo. Natomiast te osoby, które decydują się korzystać z pomocy dietetyka, borykają się z wysokimi cenami takich usług, niską responsywn...