Zalety picia czerwonego wina
Zalety picia czerwonego wina
Naukowcy wskazują na skuteczność spożywania umiarkowanych ilość trunku pomiędzy posiłkami. Od dawana wiadomo, że alkohol skutecznie eliminuje drobnoustroje.
Dlatego też badacze z Uniwersytetu w Pawii we Włoszech postanowili sprawdzić, czy składniki czerwonego wina inne niż alkohol wykazują zdolności bakteriobójcze.
Szczególną uwagę zwrócono w kierunku streptokoków – bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy zębów.
W warunkach laboratoryjnych badacze pozbawili wino alkoholu wykorzystując do tego technikę o nazwie zagęszczanie próżniowe.
W kolejnym etapie swoich badań naukowcy zajęli się hodowlą bakterii o nazwie Streptococcus mutans, która przy wykorzystaniu cukrów doprowadza do powstania procesów chemicznych zapoczątkowujących rozwój próchnicy.
Wino pozbawione alkoholu utrudniało szkodliwym mikroorganizmom osiadanie na powierzchni zębów. Włoscy naukowcy odkryli, że wino wykazuje działanie przeciwpróchnicowe dzięki obecności w swym składzie przeciwutleniających flawonoidów.
Substancje te występują w pestkach i skórce winogron. Nie badano przy tym skuteczności działania soków wytwarzanych na bazie winogron.
na podstawie discovery.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
– Nie do końca zgadzam się z ogólnym uśrednieniem estetyki. Żyjemy w czasach optymalizacji naszej pracy, musimy dbać o płynność naszych praktyk, natomiast rykoszetem dostaje ogólny kanon piękna – mówi lek. dent. Dawid Pisuk, absolwent PUM, pasjonat s...
Przeszywający ból zęba po łyku gorącej kawy lub zimnej wody to objaw, którego doświadczyć może każdy. Czy jest to tylko przejściowa dolegliwość czy może sygnał poważniejszych problemów zdrowotnych? Sprawdzamy, co konkretnie może powodować ból zęba po...
– Największą zaletą materiałów bioaktywnych jest zdolność ładowania i oddawania minerałów, dzięki czemu wzmacniają tkanki twarde zębów i zapobiegają demineralizacji – mówi dr n. med. Marcin Aluchna, specjalista I stopnia stomatologii ogólnej, specjal...
Proteza szkieletowa to jedna z najbardziej zaawansowanych oraz komfortowych metod uzupełniania częściowych braków w uzębieniu. Jest trwała i bardziej estetyczna niż tradycyjne protezy akrylowe. Czym jest proteza szkieletowa? Jakie są wady i zalety ta...
– Współczesne narzędzia cyfrowe mają de facto dwie główne zalety w porównaniu do tego, co wykonywaliśmy wiele lat temu, czyli do aksjografii analogowej. Po pierwsze, aksjografia analogowa była dość żmudną procedurą i zajmowała sporo czasu, zarówno pr...
Według badań opublikowanych na początku października przez brytyjską niezależną organizację Drinkaware, osoby pijące alkohol w wieku 18–24 lata są bardziej skłonne do upijania się, są też bardziej podatne na popadanie w uzależnienie w porównaniu z re...
Artykulatory znajdują zastosowanie w stomatologii, zwłaszcza w protetyce, od wielu lat. W ostatnim czasie również tego typu instrumentarium przechodzi jednak cyfrową rewolucję, a coraz więcej dentystów interesuje się artykulatorami wirtualnymi, czyli...
Wiele osób wciąż próbuje odchudzać się na własną rękę, co często kończy się szybkim zaprzestaniem diety i efektem jojo. Natomiast te osoby, które decydują się korzystać z pomocy dietetyka, borykają się z wysokimi cenami takich usług, niską responsywn...
Na ile technologie cyfrowe zmieniły analizę okluzji i jakie ma to zastosowanie w stomatologii rekonstrukcyjnej? – Przede wszystkim pewne procedury stały się bardziej przystępne i szybsze. Z mojej perspektywy najważniejsza jest aksjografia cyfrowa, po...
Z badania, które przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych, wynika, że środki na odchudzanie podawane w formie zastrzyku, takie jak popularny lek Wegovy (w USA przyjmuje go co ósma osoba dorosła), mogą obniżać ryzyko demencji i napadów padaczkowych. Z d...
– Zalet niechirurgicznego leczenia chorób przyzębia jest naprawdę wiele, począwszy od tego, że jest ono małoinwazyjne, bezpieczne dla pacjenta i zarazem przynoszące bardzo dobre efekty. Przeprowadzone prawidłowo fazy leczenia niechirurgicznego bardzo...