Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

„Zachowaj Równowagę” – podsumowano program zwalczania otyłości

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
„Zachowaj Równowagę” – podsumowano program zwalczania otyłości

„Zachowaj Równowagę” – podsumowano program zwalczania otyłości

Dzięki programowi upowszechniania wiedzy o zdrowym żywieniu i aktywności fizycznej udało się doprowadzić do spadku występowania nadwagi i otyłości w szkołach oraz dotrzeć do milionów konsumentów – posumowali eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia.

Efekty prowadzonego w latach 2011-2016 projektu znanego pod hasłem „Zachowaj Równowagę” przedstawił na konferencji prasowej prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Projekt był współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. 85% kosztów zapewniła strona szwajcarska, 15% – ministerstwo zdrowia.

Jak podano podczas konferencji, kampania edukacyjna zachęcająca konsumentów do czytania etykiet i świadomych wyborów żywieniowych prowadzona także bezpośrednio w sklepach spożywczych, dotarła do 6 mln konsumentów. Edukacją objęła również 12 400 kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią, dzięki czemu 87% z nich utrzymało przyrost masy ciała w granicach normy, a 78% miało prawidłową masę ciała również 6 miesięcy po porodzie.

Z danych IŻŻ wynika, że wśród uczniów objętych programem zaobserwowano spadek występowania nadmiernej masy ciała o 1%, zmniejszenie liczby osób pijących codziennie słodkie napoje o 20%, a jedzących codziennie słodycze − o 14%. Aż o jedną trzecią zwiększyła się liczba uczniów, którzy jedli w ciągu dnia zalecaną liczbę 4-5 posiłków, co sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. W programie wzięło udział ponad 400 tys. dzieci i nastolatków z 1600 placówek edukacyjnych różnego szczebla – od przedszkoli do szkół ponadgimnazjalnych. Program dla szkół obejmował zarówno działania skierowane do dzieci, jak i edukację nauczycieli i rodziców.

W przypadku niemal 2000 osób z całej Polski z nadwagą i otyłością uczestniczących w programie redukcji masy ciała łączny jej spadek wyniósł aż 9 ton (średnio 5 kilogramów), obniżenie nadmiernego poziomu cukru we krwi dało się uzyskać w 47% przypadków, poziom cholesterolu obniżyć w 32% i zredukować nadciśnienie u 65%. Uczestnicy spotykali się nie tylko z lekarzami i dietetykami, lecz także z rehabilitantami i psychologami – Koszty programu były w tym przypadku trzykrotnie niższe od szacunkowego kosztu leczenia powikłań otyłości. To znakomity interes – podkreślał prof. Jarosz.

Z problemem nadmiernej masy ciała zmaga się już blisko 60% dorosłych Polaków. Jednak najbardziej niepokojący jest dramatyczny wzrost otyłości o u dzieci i młodzieży. – Jeśli nie poradzimy sobie z otyłością i nadwagą, tym bardziej nie będzie nas stać na wydatki związane z jej skutkami: leczenie nowotworów, chorób metabolicznych i chorób serca – mówił prof. Jarosz.

Według niego, projekt pokazuje, że kompleksowa edukacja społeczna, wspierana przez konkretne działania skierowane do kobiet w ciąży, dzieci i młodzieży, osób z nadmierną masą ciała oraz ogółu konsumentów to najlepszy sposób na ograniczenie występowania otyłości i nadwagi.

Lekarze i dietetycy z IŻŻ zwracali uwagę, że otyłość to nie tylko defekt estetyczny, lecz przede wszystkim groźna choroba i główna przyczyna wielu innych chorób, takich jak cukrzyca typu 2, próchnica, choroby układu sercowo-naczyniowego (udar mózgu, nadciśnienie tętnicze), nowotwory złośliwe (rak jelita grubego, sutka, gruczołu krokowego) czy kamica żółciowa, ale także zaburzenia emocjonalne i demencja.

Jak odżywiać dzieci, żeby miały zdrowe zęby? Czy dieta dorosłych w tym aspekcie jest inna? Na te pytania odpowiada Dawid Szajrych, dietetyk, trener, pedagog. Podkreśla, że w dbaniu o zdrowie zębów łatwo się zapomnieć. 

Oprac. AF na podst. http://naukawpolsce.pap.pl/

Fot. PublicDomainPictures, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

gmina Chojnów - Dentonet.pl
Program profilaktyki próchnicy dla dzieci w gminie Chojnów Asysta

Gmina Chojnów przygotowała projekt programu profilaktyki próchnicy dla dzieci i młodzieży do 18. roku życia. Opinię na temat projektu wydała kilka dni temu Agencja Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji.Zgodnie z projektem, program profilaktyki p...

Częstochowa - Dentonet.pl
Profilaktyczne badania jamy ustnej dla dzieci w Częstochowie Lekarz

Na terenie Częstochowy rozpoczyna się program profilaktyki próchnicy, skierowany do uczniów klas II szkół zlokalizowanych w mieście. U dzieci zostaną przeprowadzone m.in. badania przeglądowe jamy ustnej. Program realizuje Przychodnia Lekarska "Sanus"...

nawyki żywieniowe - Dentonet.pl
"Uruchamiamy dzieciaki": problem dzieci to złe nawyki żywieniowe Asysta

Blisko 70% wrocławskich uczniów jest aktywnych fizycznie również poza szkołą, problemem jednak nadal są złe nawyki żywieniowe – wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu w ramach akcji "Uruchamiamy dziecia...

ROZWIŃ WIĘCEJ
aplikacja dla dzieci - Dentonet.pl
Zdrowice – nowa aplikacja o zdrowym żywieniu dla dzieci Asysta

Zdrowice to nowa aplikacja o zdrowym żywieniu dla dzieci i młodzieży przygotowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Eksperci mają nadzieję, że dzięki tej grze dzieci zainteresują się zasadami racjonalnego żywienia i zdrowym stylem życia.Dyrektor In...

poradnia dietetyczna online - Dentonet.pl
Poradnia dietetyczna online w ramach Narodowego Programu Zdrowia Asysta

Instytut Żywności i Żywienia od grudnia oferuje bezpłatny dostęp do konsultacji dietetycznych za pośrednictwem Internetu. Zadanie sfinansowano ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Zahamowanie wzrostowego trendu nadwagi i otyłości...

centrum dietetyczne online - Dentonet.pl
Jeszcze w tym roku powstanie Centrum Dietetyczne Online Asysta

Jeszcze w tym roku, najprawdopodobniej pod koniec grudnia, rozpocznie działalność Centrum Dietetyczne Online, w którym porad będą udzielać profesjonalni dietetycy – zapowiedział w piątek w Warszawie dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) prof. ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres