Sok winogronowy może powodować kwasową erozję szkliwa
Sok winogronowy może powodować kwasową erozję szkliwa
Naukowcy z brazylijskiego Uniwersytetu Santa Catarina dowiedli, że sok winogronowy ma o wiele większe właściwości powodowania kwasowej erozji szkliwa niż sok pomarańczowy.
O tym, że soki z kwaśnych owoców, takich jak pomarańcze czy grejpfruty, a także kolorowe napoje gazowane powodują rozwój kwasowej erozji szkliwa, wiadomo od dawna. Naukowcy z brazylijskiego Uniwersytetu Santa Catarina w ostatnich miesiącach wzięli jednak pod lupę sok winogronowy, którego niekorzystne działanie na szkliwo – na pierwszy rzut oka – mogło wydawać się o wiele mniejsze.
Badacze z Brazylii 3 razy dziennie przez 7 dni na 10 minut wkładali m.in. do soku winogronowego, soku pomarańczowego, coli oraz wody mineralnej krowie zęby. Następnie oceniono wpływ poszczególnych napojów m.in. na stan szkliwa oraz strukturę zębów. Okazało się, że po zakończeniu eksperymentu w najgorszym stanie były zęby poddane działaniu 100-pocentowego, niczym nierozcieńczonego soku z winogron. Zauważono na nich największe uszkodzenia szkliwa oraz utratę jego struktury. Nieco mniej szkodliwy dla zębów okazały się sok pomarańczowy oraz cola.
Dokładne wyniki badania zostały opublikowane 4 sierpnia w „European Archives of Paediatric Dentistry”.
– Często nie zdajemy sobie sprawy, z jakimi produktami spożywczymi związana jest erozja szkliwa – mówi w wywiadzie dla Dentowizji lek. stom. Rafał Mędzin. Wywiad został zarejestrowany podczas Endomeetingu 2016.
AF
Fot. Jabloniee, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z badania, w którym udział wzięło 40 naukowców z kilku państw, wynika, że wady w rozwoju szkliwa zębów, które często występują u pacjentów zmagających się z celiakią, mogą być spowodowane reakcją autoimmunologiczną. Badanie to rzuca światło na słabo ...
O domowych i gabinetowych metodach higienizacyjnych zapobiegających demineralizacji szkliwa u pacjentów ortodontycznych mówi dypl. hig. stom. Anna Drobkiewicz, od ponad 12 lat związana w pracy zawodowej z profilaktyką oraz ortodoncją, szkoleniowiec, ...
W połowie sierpnia na Uniwersytecie stanu Maryland w Baltimore (USA) rozpoczęto badania kliniczne, które mają ocenić nową metodę przytwierdzania zamków ortodontycznych do zębów – bardziej przyjazną dla szkliwa i potencjalnie przełomową dla terapii or...
Erozja szkliwa – będąca procesem chemicznego rozpuszczania tkanek twardych bez udziału bakterii – jest jednym z istotnych problemów zdrowia jamy ustnej, z którym coraz częściej spotykają się profesjonaliści stomatologiczni. Choć do jej rozwoju najczę...
Choć szkliwo zębów jest najtwardszą tkanką w organizmie człowieka, u niektórych dzieci (nawet kilkunastu procent) jest ono znacznie słabsze, co prowadzi do stanów chorobowych. Badanie, którego celem była ocena, czy odpowiadać za to może niedobór wita...
Z badań przeprowadzonych w ostatnim czasie przez naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo wynika, że niesteroidowe leki przeciwzapalne powszechnie przyjmowane przez najmłodszych pacjentów mogą przyczyniać się do powstawania wad szkliwa zębów (ang. dental...
Sylwester wiąże się nierozerwalnie z toastem za pomyślność w nowym roku, który wznosimy o północy najczęściej lampką szampana lub innego wina musującego. Przy tej okazji warto wspomnieć o zależności pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a spożywaniem prosecc...
W 2012 r. szerokim echem w światowych mediach odbiła się informacja o odnalezieniu – w miejscu dawnego kościoła franciszkanów w Leicester, które służyło jako parking – szczątków króla Anglii Ryszarda III. Odkrycie to umożliwiło naukowcom przebadanie ...
Jak skutecznie leczyć nadwrażliwość zębiny u pacjentów periodontologicznych? Jak codzienne przeciążenia wpływają na stan zdrowia przyzębia? I wreszcie – jak integrować różne strategie terapeutyczne, aby osiągać najlepsze efekty kliniczne? Odpowiedzi ...
Który rodzaj słodzonych napojów bezalkoholowych w największym stopniu odpowiada za erozję zębów mlecznych u dzieci? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, badacze z Egiptu ocenili stan 52 usuniętych zębów trzonowych, które przez cztery tygodnie były um...
Hipoplazja szkliwa to zaburzenie rozwojowe zębów, charakteryzujące się niedostatecznym wykształceniem lub całkowitym brakiem szkliwa. Stan ten może prowadzić do zwiększonej wrażliwości zębów oraz ich podatności na uszkodzenia i próchnicę. Aby skutecz...