Rooibos – wyjątkowy napar
Rooibos – wyjątkowy napar
Czerwonokrzew (Aspalathus linearis) uprawiany jest głównie w RPA. W Polsce staje się coraz bardziej popularny za sprawą swoich liści, z których przyrządza się wyjątkowo zdrowy napój.
Dojrzałe i ususzone liście są rozdrabniane w procesie produkcji, napar ziołowy, jaki się otrzymuje nosi nazwę rooibos tea lub red tea (czerwona herbata).
Napój ten nie jest w żaden sposób spokrewniony w tradycyjnymi herbatami. Ma słomkowy, złocisty kolor i delikatny miodowy smak. Łagodny smak, delikatna woń i brak posmaku goryczy sprawia, że jest coraz bardziej popularny na całym świecie.
Napar z czerwonej herbaty nie zawiera kofeiny, może być pity przez dzieci i w przeciwieństwie do tradycyjnej herbaty zalecany jest także przed nocnym wypoczynkiem. Rooibos bez przeszkód może być podawany kobietom w okresie ciąży i karmienia piersią.
Napój bogaty jest w przeciwutleniacze, spowalnia procesy starzenia się organizmu, wywiera korzystny wpływ na układ odpornościowy, reguluje ciśnienie tętnicze krwi i gospodarkę węglowodanową (obniża stężenie glukozy we krwi).
Rooibos przyspiesza gojenie ran, przez co może być stosowany w formie okładów.
Napar z czerwonej herbaty jest bogaty w witaminę C i mikroelementy. W 100 ml napoju znajduje się 6,16 mg sodu, 0,22 mg fluoru, 7,12 mg potasu, 1,09 mg wapnia, 0,07 mg żelaza i wiele innych. Fluor i wapń to pierwiastki niezbędne do prawidłowego rozwoju zębów i kości. Uzupełnienie diety o czerwoną herbatę jest więc doskonałym sposobem na naturalną suplementację potrzebnymi organizmowi mikroelementami
inf. własne