Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Rooibos – wyjątkowy napar

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +

Rooibos – wyjątkowy napar

Czerwonokrzew (Aspalathus linearis) uprawiany jest głównie w RPA. W Polsce staje się coraz bardziej popularny za sprawą swoich liści, z których przyrządza się wyjątkowo zdrowy napój.

Dojrzałe i ususzone liście są rozdrabniane w procesie produkcji, napar ziołowy, jaki się otrzymuje nosi nazwę rooibos tea lub red tea (czerwona herbata).

Napój ten nie jest w żaden sposób spokrewniony w tradycyjnymi herbatami. Ma słomkowy, złocisty kolor i delikatny miodowy smak. Łagodny smak, delikatna woń i brak posmaku goryczy sprawia, że jest coraz bardziej popularny na całym świecie.

Napar z czerwonej herbaty nie zawiera kofeiny, może być pity przez dzieci i w przeciwieństwie do tradycyjnej herbaty zalecany jest także przed nocnym wypoczynkiem. Rooibos bez przeszkód może być podawany kobietom w okresie ciąży i karmienia piersią.

Napój bogaty jest w przeciwutleniacze, spowalnia procesy starzenia się organizmu, wywiera korzystny wpływ na układ odpornościowy, reguluje ciśnienie tętnicze krwi i gospodarkę węglowodanową (obniża stężenie glukozy we krwi).

Rooibos przyspiesza gojenie ran, przez co może być stosowany w formie okładów.

Napar z czerwonej herbaty jest bogaty w witaminę C i mikroelementy. W 100 ml napoju znajduje się 6,16 mg sodu, 0,22 mg fluoru, 7,12 mg potasu, 1,09 mg wapnia, 0,07 mg żelaza i wiele innych. Fluor i wapń to pierwiastki niezbędne do prawidłowego rozwoju zębów i kości. Uzupełnienie diety o czerwoną herbatę jest więc doskonałym sposobem na naturalną suplementację potrzebnymi organizmowi mikroelementami

inf. własne


Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres