Przestroga dla miłośników jabłek
Przestroga dla miłośników jabłek
Brytyjskie Związek Stomatologiczny (BDA) radzi wszystkim, aby spożywać jabłka razem z posiłkami, a następnie płukać jamę ustną w celu zminimalizowania szkód, jakie te owoce mogą wyrządzić naszemu uzębieniu.
Problem da się częściowo wytłumaczyć tym, że jabłka zawierają obecnie znacznie więcej cukru (do 50%) aniżeli jeszcze 10 lat temu. Najnowsze analizy Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa wskazują, że dzisiejsze, typowe jabłko zawiera 15% cukru, to jest równowartość czterech łyżeczek od herbaty!
Dentystów szczególnie niepokoi zawartość w nich kwasów, gdyż mało kto zdaje sobie sprawę, jak fatalny wpływ mają one na szkliwo naszych zębów.
BDA stwierdza ustami swojego rzecznika, że „erozja szkliwa” pomimo używania fluoryzowanej wody i generalnie, znacznej poprawy higieny jamy ustnej, jest dla miłośników jabłek sporym zagrożeniem.
Dlatego też BDA sugeruje, aby między posiłkami spożywać raczej np. sery (pomimo ich większej zawartości tłuszczu), gdyż neutralizują one kwasy w jamie ustnej, które to kwasy mają zgubny wpływ na szkliwo zębów.
Prof. Tom Sanders z King’s College, który studiował problemy próchnicy zębów wśród młodzieży, stwierdził, że w rodzinach wegetariańskich oraz w tych, spożywających prawie wyłącznie owoce, stan uzębienia domowników był często katastrofalny. Profesor Sanders potwierdza również, że nie powinno się spożywać owoców między posiłkami.
Eksperci zalecają również, żeby nie myć zębów zaraz po zjedzeniu jabłka, gdyż kwasy zmiękczają szkliwo, które możemy łatwo uszkodzić podczas szorowania zębów szczoteczką.
inf.wł.