WHO akceptuje projekt podatku od słodzonych napojów
WHO akceptuje projekt podatku od słodzonych napojów
W swoim najnowszym raporcie Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poparła kraje, które wprowadzają podatek od słodzonych napojów. Zdaniem WHO, to dobry krok w walce z próchnicą, otyłością i cukrzycą.
Podatek od słodzonych napojów obowiązuje w coraz większej ilości państw na całym świecie. Wprowadzono go m.in. w Meksyku, na Węgrzech i w RPA, a nad podobnym rozwiązaniem zastanawia się również rząd Australii, Filipin oraz Wielkiej Brytanii. W swoim najnowszym raporcie podatek od słodzonych napojów poparła Światowa Organizacja Zdrowia. Eksperci stwierdzili, że związane z dodatkowym opodatkowaniem podwyższenie cen napojów słodzonych, zmniejsza ich spożycie o około 20%.
Podatek od słodzonych napojów receptą na epidemię próchnicy?
Jak podkreślono w raporcie WHO, dodatkowe opodatkowanie kolorowych, słodzonych napojów może stać się skutecznym orężem w walce ze światową epidemią próchnicy, otyłości oraz cukrzycy. – Spożywanie dużej ilości cukrów prostych, znajdujących się m.in. w słodkich napojach, jest głównym czynnikiem wpływającym na wzrost zachorowań na cukrzycę, otyłość czy próchnicę. Podatek od słodzonych napojów może być dobrym pomysłem na ratowanie zdrowia społeczeństwa, obniżenie kosztów opieki zdrowotnej oraz zwiększone inwestycje w służbie zdrowia – powiedział dr Douglas Bettcher, dyrektor departamentu zapobiegania chorobom niezakaźnym w WHO.
W 2014 r. ponad 39% osób na całym świecie borykało się z nadwagą lub otyłością. W latach 1980-2014 liczba osób otyłych wzrosła ponad dwukrotnie. Równie niepokojące są wskaźniki dotyczące zachorowań na próchnicę oraz cukrzycę. Zdaniem WHO, rządy mają do dyspozycji mnóstwo działań, dzięki którym można by obniżać spożycie cukrów prostych przez społeczeństwo, a przez to zapobiegać występowaniu tych schorzeń. Oprócz dodatkowego opodatkowania produktów o określonej zawartości cukru, wskazane są również dopłaty do produkcji warzyw i owoców. Mogą one skutkować obniżeniem ich cen oraz większą dostępnością dla konsumentów.
Według statystyk WHO, tylko w 2012 r. na całym świecie z powodu chorób niezakaźnych zmarło przedwcześnie ponad 38 mln ludzi.
Dorota Grzyśka, higienistka i doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, zaprasza na Asysdent 2018 i swój wykład „Pracuj zdrowo – chroń się”.
AF
Fot. condesign, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Większość mieszkańców Republiki Federalnej Niemiec popiera wprowadzenie opłaty od napojów o wysokiej zawartości cukru oraz ograniczeń dotyczących reklamy produktów bogatych w cukier, tłuszcz i sól – w celu ochrony zdrowia dzieci. Takie wyniki przynio...
Rzecznik spraw obywatelskich Marcin Wiącek skierował do ministra zdrowia Adama Niedzielskiego pismo, w którym pyta, czy obciążenie obywateli obowiązkiem finansowana całości składki zdrowotnej wpisuje się w ciążący na władzy konstytucyjny nakaz zapewn...
Zeznania podatkowe PIT za 2022 r. trzeba złożyć do 2 maja 2023 r. Można to zrobić przez usługę Twój e-PIT, system e-Deklaracje lub w formie papierowej. Najprostszą formą rozliczenia podatku jest usługa Twój e-PIT – podatnicy złożyli już w ten sposób ...
Napoje energetyczne stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia zębów, przede wszystkim ze względu na ich właściwości kwasowe. Nie pozostają one bez wpływu na szkliwo, prowadząc do jego demineralizacji. Dlatego u osób spożywających tzw. energetyki tym ba...
5 grudnia Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe dane, z których wynika, że w skali całego świata niekorzystne dla zdrowia produkty takie jak alkohol i napoje słodzone są wciąż nisko opodatkowane. Według ustaleń większość państw nie stosuje p...
Aż 86% dostępnych na rynku niemieckim napojów dla dzieci zawiera więcej niż 5 gramów cukru na każde 100 mililitrów. Jak podaje portal stomatologiczny ZM Online, wyniki nowej analizy to kolejny powód, by u naszych zachodnich sąsiadów wprowadzić postul...
Ministerstwo finansów pracuje nad nowelizacją przepisów o tzw. podatku cukrowym. Jak podkreśla resort, w planach nie ma objęcia opłatą cukrową żadnych nowych produktów, a uproszczenie jej poboru i wprowadzenie ułatwień dla podmiotów prowadzących dzia...
Wiele wskazuje na to, że wyższe koszty zakupu słodzonych napojów działają skuteczniej niż kampanie uświadamiające szkodliwość tego typu produktów spożywczych. Jak wynika z badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii, rok po wprowadzeniu podatku od n...
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu stanowego Georgii, w którym poddano analizie paragony z 804 milionów zakupów, wskazuje na to, że wprowadzony lokalnie w Stanach Zjednoczonych podatek od słodzonych napojów bezalkoholowych nie...
Od 1 stycznia br. w Polsce zakazana jest sprzedaż napojów energetycznych dzieciom i młodzieży do 18. roku życia. Eksperci ostrzegają, że nadmierne i regularne picie takich napojów może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, a w efekcie – do niewydolno...
Naukowcy z Kanady i USA przeprowadzili badanie, z którego wynika, że picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w takim stopniu, że nie jest w stanie go zniwelować nawet aktywność fizyczna. Wyniki badania opublikowano na łam...