Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Poczuj smak… wapnia

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +

Poczuj smak… wapnia

Przywykliśmy do tego, że odczuwamy smak słodki, słony, gorzki i kwaśny. Tymczasem, zaskakującego odkrycia dokonali badacze z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii, którzy w najnowszych badaniach donoszą o odkryciu nowego rodzaju kubków smakowych, odpowiedzialnych za wykrywanie… wapnia.
 

 

Autorami odkrycia jest zespół pod przewodnictwem dr. Michaela G. Tordoffa. Naukowcy dowiedli, że na powierzchni języka myszy istnieją receptory odpowiedzialne za wykrywanie wapnia. Geny kodujące te receptory istnieją także u człowieka. Można więc podejrzewać, że ludzie również są w stanie wykryć ten smak.
 

 

Ludzie spożywają niewystarczającą ilości wapnia. Pokarmy bogate w ten składnik dla wielu osób zazwyczaj są niesmaczne, jednak odpowiednia modyfikacja smaku może skłonić wiele osób do spożywania większej ilości tego kluczowego, także dla zdrowia zębów składnika.

Posiadając wiedzę, w jaki sposób wapń jest wykrywany w jamie ustnej, można ułatwić jego spożywanie dzięki osłabieniu tego nieprzyjemnego smaku, np. przez zastosowanie dodatkowych środków spożywczych.
 

 

Zespół naukowców użył metod inżynierii genetycznej, co pozwoliło zidentyfikować dwa receptory związane z wykrywaniem wapnia zlokalizowane na języku. Jeden z nich to receptor wykrywający wapń, znany wcześniej z obecności w przytarczycach, nerkach, mózgu i przewodzie pokarmowym. Dotychczas nie stwierdzono jednak jego obecności w jamie ustnej.
 

 

Na razie nie wiadomo na pewno, czy ludzie także posiadają odkrytą u myszy zdolność. Wapń to kluczowy składnik ludzkiego organizmu, podstawowy budulec kości i zębów, regulator funkcjonowania mięśni, układu sercowo-naczyniowego.
 

 

Zdaniem Tordoffa, smak wapnia można określić jako „gorzki, może nieco kwaśny”. Jest jednak wyjątkowy w smaku, bo istnieją specyficzne receptory, wyspecjalizowane w wykrywaniu wyłącznie wapnia. Naukowiec zauważył ponadto, że istnieje znaczne zróżnicowanie odczuwania smaku wapnia w różnych produktach go zawierających.

 

 

na podstawie: Science Daily
 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

fosforany wapnia - Dentonet.pl
WUM: fosforany wapnia przyszłością stomatologii? Lekarz

Dr hab. Joanna Kolmas z Zakładu Chemii Analitycznej Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego otrzymała nominację do Polskiej Nagrody Inteligentnego Rozwoju 2020. Badaczka pracuje nad syntezą nowych krystalicznych fosforanów wap...

Za mało witaminy D i wapnia w diecie polskich przedszkolaków Lekarz

Dieta polskich przedszkolaków jest uboga w wapń i witaminę D – wynika z ogólnopolskiego badania nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat. Eksperci podkreślają, że są to składniki kluczowe dla prawidłowego rozwoju zębów, kośc...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres