Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Ostrożnie z napojami energetyzującymi!

Brak komentarzy | Publikacja:

Ostrożnie z napojami energetyzującymi!

Powszechnie znany Red Bull może być przyczyną chorób serca, nawet u młodych, zdrowych osób – informuje brytyjska gazeta Daily Mail. Standardowa puszka 250 ml napoju może być przyczyną poważnych zaburzeń.

Napój zawiera duże ilości kofeiny i tauryny, co może być powodować problemy z układem krążenia, szczególnie u osób z już stwierdzonymi schorzeniami sercowymi.
 

 

„Godzinę po wypiciu napoju układ sercowo naczyniowy nie działa poprawnie, tak jak u osoby chorej” – twierdzi Scott Willoughby z centrum badawczego Królewskiego Szpitala w Adelaide w Australii.

Australijscy badacze przebadali 30 młodych osób, godzinę przed wypiciem napoju i godzinę po jego spożyciu. Badania wykazały, że u osób, które wypiły Red Bulla wystąpiły objawy zazwyczaj towarzyszące chorobom układu krążenia.
 

 

Willoughby podkreśla, że „Red Bull może być wyjątkowo niebezpieczny w połączeniu ze stresem i stwierdzonym już nadciśnieniem tętniczym”.

Zdaniem naukowca napój nadwyręża funkcje naczyń krwionośnych i prawdopodobnie zwiększa ryzyko krzepnięcia krwi. Badacz ostrzega wprost:” jeśli masz jakiekolwiek predyspozycje do chorób układu naczyniowego, dwa razy zastanów się, zanim to wypijesz".
 

 

Jeśli już zdecydujemy się sięgnąć po „dopalacza”, nie powinniśmy wypijać więcej niż 2 puszki na dobę. Jedno opakowanie zawiera 80 mg kofeiny – mniej więcej tyle samo, co filiżanka kawy.
 

 

Sprzedaż Red Bulla jest zakazana w Norwegii, Urugwaju i Danii ze względu na ryzyko jakie niesie jego spożycie dla zdrowia. Mająca centralę w Austrii firma sprzedała jednak w ubiegłym roku w 143 krajach 3,5 mld puszek napoju. Rzeczniczka koncernu produkującego Red Bulla, zadeklarowała, że badania naukowców zostaną poddane wnikliwej ocenie.
 

 

Wszelkie napoje gazowane wpływają również niekorzystnie na zdrowie zębów, prowadząc do osłabienia szkliwa, ze względu na dużą zawartość cukrów zwiększają ryzyko rozwoju próchnicy.

 

 

na podstawie: www.dailymail.co.uk
 


Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji