Miód lepszy od antybiotyku?
Miód lepszy od antybiotyku?
Miód – od pokoleń znany jako przysmak, nieodzowny element wielu potraw, a także często postrzegany jako lekarstwo. Wykorzystywany jako składnik naparu, skutecznie łagodzi bóle gardła – wynika z najnowszych badań.
Być może słodki przysmak w przyszłości zastąpi antybiotyki, a tym samym stanie się wyjątkowo skuteczny w zwalczaniu bakterii odpowiedzialnych za rozwój infekcji gardła, ucha i nosa.
Bakteriobójcze właściwości miodu potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu w Ottawie.
"To zadziwiające jak doskonale pszczoły posiadły trudną do wyjaśnienia zdolność wytwarzania tak skutecznego leku z nektaru kwiatów" – mówi Joseph Marson z kanadyjskiego zespołu badawczego.
Jak dotąd badania przeprowadzano wyłącznie w warunkach laboratoryjnych. Miód okazał się skuteczny zwalczaniu bakterii gronkowca złocistego. Do testów, naukowcy wykorzystywali dwa gatunki miodu pochodzące z Nowej Zelandii i Jemenu. Po zastosowaniu każdego z gatunków, bakterie zostały usunięte w 100%.
Badacze stwierdzili ponadto, że występowanie tzw. biofilmu, czyli mikroorganizmów które mogą prowadzić do chronicznych infekcji i powodować, że działanie leków jest mniej skuteczne jest o 63 do 91% mniejsze.
W planowanych w najbliższej przyszłości badaniach, roztwór z miodu ma zostać zastosowany do przepłukiwania zatok.
Zdaniem naukowców konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań. Antybiotyk pozostaje najważniejszym sposobem na walkę z mikroorganizmami, wydaje się jednak, że herbata z miodem lub chlebek z miodem nie zaszkodzą.
inf.wł.