Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Jogurt naturalny zmniejsza ryzyko wystąpienia paradontozy?

Publikacja:
Jogurt naturalny zmniejsza ryzyko wystąpienia paradontozy?

Jogurt naturalny zmniejsza ryzyko wystąpienia paradontozy?

Z badań przeprowadzonych przez koreańskich naukowców wynika, że osoby jedzące więcej jogurtu są mniej narażone na zachorowanie na paradontozę. Wyniki badania opublikowano niedawno w czasopiśmie „Plos One”.

Badacze z Oral Health Science Research Center w Goyang w Korei Południowej postanowili sprawdzić, jaki wpływ na ryzyko zachorowania na paradontozę ma spożycie wapnia. Przeanalizowali oni dane dietetyczne 6 tys. pacjentów, zebrane podczas ogólnokrajowego badania Korea National Health and Nutrition Examination Survey z 2009 r. Na podstawie kwestionariuszy badania ocenili oni ilość spożywanego przez poszczególnych pacjentów jogurtu, zaś w wywiadzie dopytywali ich o wszystkie pokarmy spożywane w ciągu doby. Na tej podstawie oceniono ilość spożywanego w ciągu doby wapnia. W wywiadzie brano też pod uwagę płeć, wiek, status materialny, częstotliwość mycia zębów, palenie papierosów czy stosowanie szczoteczek międzyzębowych. U pacjentów przeprowadzono również badanie głębokości kieszonek dziąsłowych.

Po analizie wszystkich zebranych danych okazało się, że pacjenci, którzy jedli jogurt rzadziej niż raz w tygodniu, byli bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy. Co ciekawe, zależność ta nie występowała w przypadku spożycia mleka. Jak poinformował współautor badania dr Hye-Sung Kim, może mieć to związek z obecnością w jogurtach bakterii probiotycznych, które hamują rozwój bakterii wywołujących paradontozę. Potwierdzenie tego faktu wymaga jednak kolejnych badań.

Warszawski Uniwersytet Medyczny opublikował wyniki badań – statystyczny Polak po 35. roku życia nie ma aż 11 zębów, a co czwarty 65-latek w ogóle nie ma uzębienia. Polacy nie uzupełniają swoich ubytków, a konsekwencje braku choćby jednego zęba mogą być bardzo poważne.

AF

Fot. NeuPaddy, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

BMI
Za wysokie BMI – większe ryzyko próchnicy Lekarz

Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...

otylosc
Średnia długość życia zmniejsza się wraz ze wzrostem wskaźnika BMI Lekarz

Wraz ze wzrostem wskaźnika masy ciała (BMI) zmniejsza się średnia długość życia oraz jego jakość – ostrzega prof. Wojciech Bik z CMPK w Warszawie. Zaznacza, że dostępne jest skuteczne leczenie, które może to zmienić. Według Światowej Organizacji Zdro...

ROZWIŃ WIĘCEJ
tonsillektomia
Tonsillektomia zwiększa ryzyko rozwoju periodontitis Lekarz

Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...

Na czym polega zabieg higienizacji? Polega na usunięciu kamienia nazębnego
Higienizacja zębów a profilaktyka próchnicy i paradontozy Pacjent

Regularna higienizacja zębów odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu próchnicy i paradontozie – dwóch najczęstszych problemach stomatologicznych. Dowiedz się, czym jest higienizacja, jak często należy ją wykonywać i jakie korzyści przynosi w dbaniu o zd...

prochnica w Polsce
Eksperci alarmują: "Problem próchnicy w Polsce się nie zmniejsza" Lekarz

Mimo nieograniczonego dostępu do środków higieny jamy ustnej, problem próchnicy zębów w Polsce się nie zmniejsza – alarmują stomatolodzy. Tymczasem nieleczona próchnica prowadzi do zapaleń i chorób ogólnoustrojowych, takich jak zapalenie wsierdzia, s...

cukrzycy
Mężczyźni z cukrzycą bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy Lekarz

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z East Tennessee State University, mężczyźni chorujący na cukrzycę są bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy niż kobiety-diabetyczki. Na potrzeby badania grupa naukowców pod kierownictwem p...

ekstrakcja osemki
BMC Oral Health: laser zmniejsza ból po usunięciu ósemki Lekarz

Z badania klinicznego opublikowanego w czasopiśmie naukowym „BMC Oral Health” wynika, że zastosowanie lasera diodowego podczas jednej sesji bezpośrednio po ekstrakcji trzeciego trzonowca może skutecznie ograniczyć dolegliwości bólowe występujące u pa...

lody
Jedzenie lodów zmniejsza skutki radio- i chemioterapii w jamie ustnej Lekarz

Grupa studentów z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego otrzymała w tym roku Ig Nobla – nagrodę przyznawaną przez magazyn „Annals of Improbable Research”. Ich badania dowiodły, że podawanie pacjentom onkologicznym lodów zmniejsza występowanie skutków...

Wojciech Ryncarz videonews
Choroby ogólne a ryzyko wystąpienia periimplantitis Lekarz

Niekontrolowana cukrzyca, zaburzenia gospodarki lipidowej, zaburzenia gospodarki wapniowej, choroby tarczycy – to tylko kilka przykładów schorzeń niestomatologicznych, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju periimplantitis u pacjentów. – Powinniśmy mieć...

klon
Naturalny związek z klonu hamuje bakterie próchnicotwórcze Lekarz

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie „Microbiology Spectrum” wskazują, że galusan epikatechiny (ECG) – naturalny związek występujący w klonie – może skutecznie hamować rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę. Substancja ta, dzięki swojej nat...