Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Jogurt sposobem na paradontozę?

Publikacja:

Jogurt sposobem na paradontozę?

Regularne jedzenie jogurtu i innych bogatych w probiotyki produktów mlecznych zmniejsza ryzyko rozwoju chorób dziąseł – wynika z badań przeprowadzonych w Japonii. Wyniki badań opublikowano na łamach pisma Journal of Periodontology.
 

 

Japońscy naukowcy postanowili sprawdzić, które produkty mleczne oddziaływają korzystnie na zdrowie dziąseł i chronią przed paradontozą. Badacze pod kierunkiem dr Yoshihiro Shimazaki'ego z Uniwersytetu Kyushu w Fukuoka przebadali 942 mężczyzn i kobiet w wieku od 40 do 79 lat.

Ocenili stopień rozwoju paradontozy badanej grupie. Badanie uzupełniono o wywiad. Naukowcy pytali między innymi o dzienne spozycie przetworów mlecznych, w tym takich jak: sery, kefiry, jogurty i inne.
 

 

Badania wykazały, że osoby, które spożywały 55 gramów jogurtu lub kefiru dziennie, miały mniej zaawansowane zmiany chorobowe, niż osoby, których dieta nie zawierała mlecznych produktów bogatych w probiotyki, a więc np. sery czy mleko.

Analizując wyniki badań wzięto pod uwagę wiele czynników mogących mieć wpływ na rozwój paradontozy, jak wiek, płeć, palenie papierosów, spożywanie alkoholu, dbałość o higienę jamy ustnej, poziom glikemii i cholesterolu we krwi.
 

 

Zdaniem dr Shimazaki'ego, korzystny wpływ jogurtów i kefirów na stan dziąseł i innych tkanek przyzębia może być związany z działaniem obecnych w nich szczepach bakterii mlekowych – Lactobacillus, które przekształcają obecną w mleku laktozę w kwas mlekowy.

Dzięki tym mikroorganizmom, napoje fermentowane są bogate m.in. w substancje o właściwościach antybakteryjnych, które hamują wzrost i aktywność bakterii szkodliwych dla zdrowia.

 

 

inf.wł.