Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Jeszcze o czekoladzie…

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +

Jeszcze o czekoladzie…

Czekolada nie jest popularnym produktem w tropikach, mimo że wiele krajów tej strefy klimatycznej to najwięksi producenci kakao na świecie.

 

Powód jest prosty: zbyt wysokie temperatury, które zmieniają tabliczki w bezkształtną brązową masę. Wyroby czekoladowe zaczynają się topić w temperaturze 25°C.
 

 

Naukowcy zajmujący się żywnością od wielu lat próbowali zaradzić temu zjawisku. Obecnie badacze z Nigerii są już blisko celu, czyli stworzenia odpornej na ciepło czekolady, która w dodatku zachowałaby swoje walory smakowe.

 

Pomysłodawcy nowego przysmaku z Cocoa Research Institute, zmieszali mączkę kukurydzianą z kakao, uzyskując w ten sposób produkt odporny na wysokie temperatury. Czekolada zachowuje swój kolor, smak i inne walory.
 

 

Mąka kukurydziana zagęszcza czekoladę i przy wysokich temperaturach zapobiega wypływowi masła kakaowego, naturalnego tłuszczu ziaren kakaowych. Nigeryjski produkt nie rozpływa się aż do temperatury 50°C.
 

 

Na pomysł wyprodukowania odpornej na wysoką temperaturę czekolady wpadli już w czasach II Wojny Światowej specjaliści pracujący dla armii USA. Podczas operacji Pustynna Burza, firma Hershey's Chocolate testowała czekoladę wytrzymującą temperatury do 62°C. Smak Desert Bar (Pustynnej Tabliczki) był jednak oceniany bardzo różnie.
 

 

Powstaje jednak problem, który może się pojawić, tak jak to miało miejsce w przypadku innych odpornych na wysoką temperaturę czekolad. Nie topią się one również w ustach.

 

 

 

na podstawie: Yahoo


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Czy wrócimy jeszcze do świata sprzed epidemii? [WEBINAR] Lekarz

Takie pytania i przygnębiający nastrój niepewności są dziś powszechne wśród lekarzy dentystów. Zamknięte gabinety lub ich działalność ograniczona do minimum to oczywiste straty finansowe. Najgorsza jest chyba niepewność - bo nikt odpowiedzialny dziś ...

Praktyka i jeszcze raz praktyka, czyli warsztaty na Asysdencie Asysta

Ponad pół tysiąca osób wzięło udział w warsztatach praktycznych podczas tegorocznej edycji Asysdentu. Gabinet stomatologiczny, małe salki szkoleniowe, większe sale warsztatowe - różne miejsca i różne tematy.Zapraszamy do obejrzenia relacji filmowej p...

Przeżyjmy to jeszcze raz! Asysdent 2019 [REPORTAŻ] Asysta

Od piątej edycji największej w Polsce konferencji dla higienistek i asystentek stomatologicznych Asysdent minęły już dwa miesiące. To dobry czas na podsumowanie. Można przypomnieć statystyki, takie choćby jak imponująca liczba 1040 uczestników, ale t...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Scanning Evening Show - tego w polskiej stomatologii jeszcze nie było! Lekarz

To już dziś - wielka inauguracja I Konferencji Mistrzów Stomatologii! Zaczynamy wydarzeniem, jakiego w polskiej stomatologii jeszcze nie było – Scanning Evening Show. Przed jego rozpoczęciem udało nam się chwilę porozmawiać z prowadzącym warsztat lek...

edukacja - Dentonet.pl
Edukacja pacjentów to za mało - jak jeszcze zapobiegać próchnicy? Asysta

Edukacja pacjentów w zakresie zapobiegania próchnicy to za mało – dowodzą naukowcy z Cochrane Public Health Group. Konieczne są również zabiegi fluoryzacyjne oraz ograniczenie spożycia cukru.O badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Cochrane Pub...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres