Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Jeszcze o czekoladzie…

Publikacja:

Jeszcze o czekoladzie…

Czekolada nie jest popularnym produktem w tropikach, mimo że wiele krajów tej strefy klimatycznej to najwięksi producenci kakao na świecie.

 

Powód jest prosty: zbyt wysokie temperatury, które zmieniają tabliczki w bezkształtną brązową masę. Wyroby czekoladowe zaczynają się topić w temperaturze 25°C.
 

 

Naukowcy zajmujący się żywnością od wielu lat próbowali zaradzić temu zjawisku. Obecnie badacze z Nigerii są już blisko celu, czyli stworzenia odpornej na ciepło czekolady, która w dodatku zachowałaby swoje walory smakowe.

 

Pomysłodawcy nowego przysmaku z Cocoa Research Institute, zmieszali mączkę kukurydzianą z kakao, uzyskując w ten sposób produkt odporny na wysokie temperatury. Czekolada zachowuje swój kolor, smak i inne walory.
 

 

Mąka kukurydziana zagęszcza czekoladę i przy wysokich temperaturach zapobiega wypływowi masła kakaowego, naturalnego tłuszczu ziaren kakaowych. Nigeryjski produkt nie rozpływa się aż do temperatury 50°C.
 

 

Na pomysł wyprodukowania odpornej na wysoką temperaturę czekolady wpadli już w czasach II Wojny Światowej specjaliści pracujący dla armii USA. Podczas operacji Pustynna Burza, firma Hershey's Chocolate testowała czekoladę wytrzymującą temperatury do 62°C. Smak Desert Bar (Pustynnej Tabliczki) był jednak oceniany bardzo różnie.
 

 

Powstaje jednak problem, który może się pojawić, tak jak to miało miejsce w przypadku innych odpornych na wysoką temperaturę czekolad. Nie topią się one również w ustach.

 

 

 

na podstawie: Yahoo


POWIĄZANE ARTYKUŁY

koronawirus - Dentonet.pl
"Piąta fala opada, ale to jeszcze nie koniec pandemii" Lekarz

Obserwujemy opadanie piątej fali, ale o zakończeniu pandemii COVID-19 nie można mówić. Subwariant BA.2 jest jeszcze bardziej zakaźny, stąd kontynuowanie programu szczepień jest tak ważne - oceniła prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska z Katedry Wirusolo...

papierosy2
Kobiety ograniczają palenie jeszcze przed ciążą Lekarz

Palenie tytoniu wykazuje jednoznacznie negatywny wpływ na zdrowie osoby palącej, jak i tak zwanych palaczy biernych – osoby z jej otoczenia. Szczególnego znaczenia nałóg tytoniowy nabiera jednak wtedy, gdy kobieta paląca spodziewa się dziecka. Na st...

Wielka Brytania
UK: kwalifikacje dentystów z Europy będą uznawane jeszcze przez 5 lat Lekarz

Brytyjski rząd zakomunikował, że zdobyte w Europie kwalifikacje do wykonywania zawodu lekarza stomatologa będą uznawane w Wielkiej Brytanii przez następne pięć lat. Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej (DHSC) poinformowało, że przepisy przewidują...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Planmeca KaVo
Tu Cię jeszcze nie było! Mobilny salon pokazowy KaVo & Planmeca Lekarz

Firmy KaVo i Planmeca zapraszają na spotkania w mobilnym salonie pokazowym, który już w czerwcu odwiedzi Katowice, Łódź i Lublin. Będzie to okazja, by zapoznać się z produktami oferowanymi przez firmy. Firmy KaVo i Planmeca – od lat znane i cenione ...

pandemia koronawirusa - Dentonet.pl
"Epidemia COVID-19 może potrwać jeszcze 3-5 lat" Lekarz

Epidemia potrwa jeszcze ok. 3-5 lat. Jeśli nie zatrzymamy tworzenia nowych wariantów wirusa, to ten okres jeszcze się wydłuży – powiedziała "Rzeczpospolitej" dr Aneta Afelt z zespołu doradczego ds. COVID-19 przy prezesie PAN. Zdaniem dr Afelt, jest ...

COVID-19 - Dentonet.pl
Szczyt zakażeń wirusem SARS-CoV-2 jeszcze przed nami Lekarz

- Koronawirus spowodował mnóstwo zmian społecznych. Ta pandemia nas wiele nauczyła, w tym na pewno częstszego mycia rąk i mniej wylewnych powitań - powiedział PAP kardiolog, lipidolog, epidemiolog chorób serca i naczyń prof. Maciej Banach z Uniwersyt...