Jeszcze o czekoladzie…
Jeszcze o czekoladzie…
Czekolada nie jest popularnym produktem w tropikach, mimo że wiele krajów tej strefy klimatycznej to najwięksi producenci kakao na świecie.
Powód jest prosty: zbyt wysokie temperatury, które zmieniają tabliczki w bezkształtną brązową masę. Wyroby czekoladowe zaczynają się topić w temperaturze 25°C.
Naukowcy zajmujący się żywnością od wielu lat próbowali zaradzić temu zjawisku. Obecnie badacze z Nigerii są już blisko celu, czyli stworzenia odpornej na ciepło czekolady, która w dodatku zachowałaby swoje walory smakowe.
Pomysłodawcy nowego przysmaku z Cocoa Research Institute, zmieszali mączkę kukurydzianą z kakao, uzyskując w ten sposób produkt odporny na wysokie temperatury. Czekolada zachowuje swój kolor, smak i inne walory.
Mąka kukurydziana zagęszcza czekoladę i przy wysokich temperaturach zapobiega wypływowi masła kakaowego, naturalnego tłuszczu ziaren kakaowych. Nigeryjski produkt nie rozpływa się aż do temperatury 50°C.
Na pomysł wyprodukowania odpornej na wysoką temperaturę czekolady wpadli już w czasach II Wojny Światowej specjaliści pracujący dla armii USA. Podczas operacji Pustynna Burza, firma Hershey's Chocolate testowała czekoladę wytrzymującą temperatury do 62°C. Smak Desert Bar (Pustynnej Tabliczki) był jednak oceniany bardzo różnie.
Powstaje jednak problem, który może się pojawić, tak jak to miało miejsce w przypadku innych odpornych na wysoką temperaturę czekolad. Nie topią się one również w ustach.
na podstawie: Yahoo
POWIĄZANE ARTYKUŁY
17 listopada obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Studenta. Zapytaliśmy więc studentów oraz świeżo upieczonych absolwentów stomatologii o ich rady dla młodszych kolegów, którzy dopiero zaczynają kształcić się w zawodzie lekarza dentysty. – Nie zmarnu...
Epidemia potrwa jeszcze ok. 3-5 lat. Jeśli nie zatrzymamy tworzenia nowych wariantów wirusa, to ten okres jeszcze się wydłuży – powiedziała "Rzeczpospolitej" dr Aneta Afelt z zespołu doradczego ds. COVID-19 przy prezesie PAN. Zdaniem dr Afelt, jest ...
Brytyjski rząd zakomunikował, że zdobyte w Europie kwalifikacje do wykonywania zawodu lekarza stomatologa będą uznawane w Wielkiej Brytanii przez następne pięć lat. Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej (DHSC) poinformowało, że przepisy przewidują...
Obserwujemy opadanie piątej fali, ale o zakończeniu pandemii COVID-19 nie można mówić. Subwariant BA.2 jest jeszcze bardziej zakaźny, stąd kontynuowanie programu szczepień jest tak ważne - oceniła prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska z Katedry Wirusolo...
- Koronawirus spowodował mnóstwo zmian społecznych. Ta pandemia nas wiele nauczyła, w tym na pewno częstszego mycia rąk i mniej wylewnych powitań - powiedział PAP kardiolog, lipidolog, epidemiolog chorób serca i naczyń prof. Maciej Banach z Uniwersyt...
Mazowieckie Spotkania Stomatologiczne (MSS) od lat są jednym z najbardziej wartościowych pod względem merytorycznym wydarzeń dla lekarzy dentystów w naszym kraju. Jak pokazuje jednak program tegorocznej edycji, może być... jeszcze bardziej interesują...
Firmy KaVo i Planmeca zapraszają na spotkania w mobilnym salonie pokazowym, który już w czerwcu odwiedzi Katowice, Łódź i Lublin. Będzie to okazja, by zapoznać się z produktami oferowanymi przez firmy. Firmy KaVo i Planmeca – od lat znane i cenione ...
Palenie tytoniu wykazuje jednoznacznie negatywny wpływ na zdrowie osoby palącej, jak i tak zwanych palaczy biernych – osoby z jej otoczenia. Szczególnego znaczenia nałóg tytoniowy nabiera jednak wtedy, gdy kobieta paląca spodziewa się dziecka. Na st...