Jeszcze o czekoladzie…
Jeszcze o czekoladzie…
Czekolada nie jest popularnym produktem w tropikach, mimo że wiele krajów tej strefy klimatycznej to najwięksi producenci kakao na świecie.
Powód jest prosty: zbyt wysokie temperatury, które zmieniają tabliczki w bezkształtną brązową masę. Wyroby czekoladowe zaczynają się topić w temperaturze 25°C.
Naukowcy zajmujący się żywnością od wielu lat próbowali zaradzić temu zjawisku. Obecnie badacze z Nigerii są już blisko celu, czyli stworzenia odpornej na ciepło czekolady, która w dodatku zachowałaby swoje walory smakowe.
Pomysłodawcy nowego przysmaku z Cocoa Research Institute, zmieszali mączkę kukurydzianą z kakao, uzyskując w ten sposób produkt odporny na wysokie temperatury. Czekolada zachowuje swój kolor, smak i inne walory.
Mąka kukurydziana zagęszcza czekoladę i przy wysokich temperaturach zapobiega wypływowi masła kakaowego, naturalnego tłuszczu ziaren kakaowych. Nigeryjski produkt nie rozpływa się aż do temperatury 50°C.
Na pomysł wyprodukowania odpornej na wysoką temperaturę czekolady wpadli już w czasach II Wojny Światowej specjaliści pracujący dla armii USA. Podczas operacji Pustynna Burza, firma Hershey's Chocolate testowała czekoladę wytrzymującą temperatury do 62°C. Smak Desert Bar (Pustynnej Tabliczki) był jednak oceniany bardzo różnie.
Powstaje jednak problem, który może się pojawić, tak jak to miało miejsce w przypadku innych odpornych na wysoką temperaturę czekolad. Nie topią się one również w ustach.
na podstawie: Yahoo
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Podczas ostatniego posiedzenia sejmowej podkomisji stałej ds. organizacji ochrony zdrowia rozmawiano o zmianach w formule egzaminów LEK/LDEK – informuje Puls Medycyny. – Jeżeli mamy egzamin lekarski, gdzie zdawalność sięga 99%, to trzeba się zastanow...
Lekarze dentyści zrzeszeni w Okręgowej Izbie Lekarskiej w Szczecinie wystosowali list do premiera Donalda Tuska, w którym informują, że NFZ od początku roku nie wypłaca im pieniędzy za zabiegi wykonywane ponad limit – czytamy w "Pulsie Medycyny". – T...
Brytyjski rząd zakomunikował, że zdobyte w Europie kwalifikacje do wykonywania zawodu lekarza stomatologa będą uznawane w Wielkiej Brytanii przez następne pięć lat. Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej (DHSC) poinformowało, że przepisy przewidują...
W opublikowanym komunikacie ministerstwo zdrowia poinformowało, że projekt rozporządzenia w sprawie szczegółowego wykazu czynności zawodowych osób wykonujących niektóre zawody medyczne – w tym asystentek i higienistek stomatologicznych – nie został j...
Mimo zapowiedzi kolejnych programów naprawczych i przejęcia władzy przez Partię Pracy (postrzeganą jako formacja bliższa problemom zwykłych obywateli), wciąż nie widać radykalnych zmian w dostępie mieszkańców Wielkiej Brytanii do bardziej przystępneg...
17 listopada obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Studenta. Zapytaliśmy więc studentów oraz świeżo upieczonych absolwentów stomatologii o ich rady dla młodszych kolegów, którzy dopiero zaczynają kształcić się w zawodzie lekarza dentysty. – Nie zmarnu...
Mazowieckie Spotkania Stomatologiczne (MSS) od lat są jednym z najbardziej wartościowych pod względem merytorycznym wydarzeń dla lekarzy dentystów w naszym kraju. Jak pokazuje jednak program tegorocznej edycji, może być... jeszcze bardziej interesują...
Stomatologia wchodzi w erę cyfrową! Branża e-commerce w Polsce rośnie w zawrotnym tempie, a nowoczesne platformy – takie jak Dontalia – zmieniają sposób, w jaki kliniki i laboratoria zaopatrują się w niezbędne materiały. Jak wygląda przyszłość zakupó...
Szczepionka przeciwko grypie w czterokrotnie większej dawce, o silniejszym działaniu, po raz pierwszy będzie dostępna w Polsce od sezonu 2024/2025 – zapowiada prof. Adam Antczak z Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Chorób Infekcyjnych. Przeznaczona ...
Palenie tytoniu wykazuje jednoznacznie negatywny wpływ na zdrowie osoby palącej, jak i tak zwanych palaczy biernych – osoby z jej otoczenia. Szczególnego znaczenia nałóg tytoniowy nabiera jednak wtedy, gdy kobieta paląca spodziewa się dziecka. Na st...