Jabłka niszczą szkliwo
Jabłka niszczą szkliwo
Brytyjscy naukowcy z Instytutu Stomatologii King's College w Londynie dowiedli, że wysoka kwasowość jabłek przyczynia się do rozpuszczania szkliwa i zaatakowania zębiny znajdującej się pod nim.
Osoby, które jedzą jabłka są prawie czterokrotnie bardziej narażone na uszkodzenia zębów, niż osoby pijące napoje gazowane.
Badanie potwierdzające szkodliwość jabłek przeprowadzono na grupie 1000 kobiet i mężczyzn, w wieku 18-30 lat. Polegało ono na obserwacji diety pokarmowej i ustaleniu powodu niszczenia sie zębów. Naukowcy zajęli się również poszukiwaniem wszelkich uszkodzeń w zębach badanych.
Kolejnym krokiem było porównanie obserwacji z dietą pokarmową uczestników badania. Z badań jednoznacznie wyniknęło, że istnieje zależność pomiędzy jedzeniem jabłek, a erozją zębów.
Dlaczego jabłko źle wpływa na zęby?
Co powoduje, że niepozorne (i uważane za bardzo zdrowe) jabłko działa z większą szkodliwością na zęby niż napoje gazowane? Odpowiedź jest całkiem prozaiczna. O ile napicie się napoju gazowanego zajmuje kilka sekund, to konsumpcja jabłka trwa dłużej. Nasze zęby narażone są przez dłuższy czas na destrukcyjne działanie kwasów.
Oczywiście ważnym czynnikiem jest wysoka zawartość węglowodanów w tym owocu. Niektóre jabłka zawierają w sobie, aż cztery łyżeczki cukru.
Jak zmniejszyć kwasowość?
Jabłka oraz inne owoce zmieniają pH w ustach i zawierają cukry, ale nie powinno to być powodem, aby z nich rezygnować. Mają one przecież wiele zdrowotnych właściwości. Podobnie rzecz ma się z sokami owocowymi.
Istnieją sposoby, które pomogą ograniczyć uszkodzenia zębów spowodowane spożyciem jabłek. Jednym z nich jest picie mleka bądź jedzenie sera w tym czasie co jabłka. Calcium zawarte w tych produktach neutralizuje kwas. Dobrym pomysłem jest również picie wody zaraz po zjedzeniu owocu, dzięki czemu przepłuczemy jamę ustną. W przypadku, gdy mamy możliwość należy umyć zęby przed konsumpcją co stworzy barierę ochronną dla zębów. Jeśli chodzi o soki, to przed ich wpływem na nasze zęby uchroni nas słomka.
opr. pw
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Resweratrol – przeciwutleniacz zawarty w ciemnych owocach jagodowych – może być pomocny w zapobieganiu próchnicy zębów poprzez wpływ na szkliwo i ograniczenie produkcji kwasu przez bakterie próchnicotwórcze. Badanie, w którym podjęto tę tematykę, zos...
Pasta do zębów z dodatkiem materiałów naturalnych zawierających keratynę może stanowić skuteczną metodę ochrony i odbudowy zdemineralizowanego szkliwa zębów. Praca badaczy z King’s College London, w której podjęto tę tematykę, została opublikowana 12...
Jak informuje pismo Journal of Peridontology - długotrwałe przyjmowanie steroidów anabolicznych - na przykład jako środka dopingującego - sprzyja chorobom dziąseł. Odkrycia dokonali naukowcy pod kie......
Jak informuje National Library of Medicine, badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego dowiodły, iż palenie e-papierosów powoduje obumieranie większości komórek jamy ustnej. E-papierosy stają się coraz popularniejsze, w szczególności wśród os...
Naukowcy z Niemiec i Republiki Południowej Afryki poddali badaniu skamieniałe szkliwo zębów ssaków z rodziny człowiekowatych. Przeprowadzone analizy potwierdziły, że australopiteki spożywały bardzo mało mięsa lub nie jadły go w ogóle. Podstawę ich di...
Przy okazji obchodzonego 14 listopada Światowego Dnia Cukrzycy warto przypomnieć o wynikach badania amerykańskich naukowców, które jakiś czas temu opublikowano na stronie internetowej czasopisma naukowego „Archives of Oral Biology”. Dowiodło ono, że ...