Edukacja pacjentów to za mało – jak jeszcze zapobiegać próchnicy?
Edukacja pacjentów to za mało – jak jeszcze zapobiegać próchnicy?
Edukacja pacjentów w zakresie zapobiegania próchnicy to za mało – dowodzą naukowcy z Cochrane Public Health Group. Konieczne są również zabiegi fluoryzacyjne oraz ograniczenie spożycia cukru.
O badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Cochrane Public Health Group poinformował Dental Tribune. Badacze przeanalizowali wyniki blisko 40 edukacyjnych akcji przeprowadzonych w różnych krajach świata. Po analizie doszli do wniosku, że same akcje edukacyjne – czy to w postaci pogadanek, lekcji, projekcji filmów czy rozdawania broszur informacyjnych – to za mało.
Edukacja – tak, ale to nie wszystko
– Istnieje powszechne przekonanie, że edukacja to najlepszy sposób zapobiegania próchnicy. Niestety, jest to błędne myślenie. Zdobyta wiedza sama w sobie nie prowadzi do trwałych zmian w zakresie zdrowia jamy ustnej – powiedziała dr Shalika Hegde, pracownik Cochrane Public Health Group.
Analizy naukowców dowiodły, że edukacja w zakresie próchnicy przynosi oczekiwane rezultaty, ale tylko pod warunkiem, że jest połączona z innymi działaniami. Chodzi m.in. o profesjonalne zabiegi higienizacyjne, praktyczną naukę prawidłowego szczotkowania zębów oraz ograniczenie ilości spożywanego cukru. Dopiero taki kompleksowe podejście okazuje się skuteczne w zapobieganiu próchnicy.
Ergonomia pracy, bezpieczeństwo w gabinecie, współpraca zespołu stomatologicznego, praca w powiększeniu, wypalenie zawodowe – to główne, ale nie wszystkie, tematy Asysdentu 2018.
AF
Fot. Hans, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Jak poinformowała Polska Agencja Prasowa, powołując się na doniesienia czasopisma „Physics of Fluids” zalecany w trakcie pandemii koronawirusa 2-metrowy dystans społeczny może okazać się niewystarczający. Okazuje się, że przy niewielkim wietrze, wyno...
„Chorobom dziąseł można zapobiegać” (ang. Gum diseases are preventable) to hasło tegorocznych obchodów Dnia Zdrowych Dziąseł – międzynarodowej inicjatywy zaproponowanej przez Europejską Federację Periodontologii (EFP), obchodzonej 12 maja na całym św...
Próchnica to powszechna choroba, która dotyka ponad 90% społeczeństwa. Do jej powstania przyczyniają się bakterie próchnicze znajdujące się w płytce nazębnej oraz cukry, jakimi te bakterie się żywią. Bakterie przetwarzając dostępne w jamie ustnej cuk...
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH) przedstawił najnowsze dane na temat sposobu żywienia i stanu odżywienia mieszkańców Polski. Okazuje się, że w latach 2010-2018 o 20% wzrosła ilość zjadanych przez Polaków wyr...
Epidemia potrwa jeszcze ok. 3-5 lat. Jeśli nie zatrzymamy tworzenia nowych wariantów wirusa, to ten okres jeszcze się wydłuży – powiedziała "Rzeczpospolitej" dr Aneta Afelt z zespołu doradczego ds. COVID-19 przy prezesie PAN. Zdaniem dr Afelt, jest ...
Od piątej edycji największej w Polsce konferencji dla higienistek i asystentek stomatologicznych Asysdent minęły już dwa miesiące. To dobry czas na podsumowanie. Można przypomnieć statystyki, takie choćby jak imponująca liczba 1040 uczestników, ale t...
Wyniki badań opublikowanych podczas zjazdu Society for Maternal-Fetal Medicine wskazują, że żucie bezcukrowej gumy pozwala poprawiać stan zdrowia dziąseł przyszłych matek, a dzięki temu – może zmniejszać ryzyko przedwczesnych porodów. Według WHO, co...
Choroby dziąseł nie są jedynie problemem miejscowym. Badania udowodniły, że zapalenia przyzębia i parodontoza mogą sprzyjać występowaniu schorzeń układu krążenia i układu oddechowego, zaogniać przebieg cukrzycy, a w przypadku kobiet ciężarnych niekie...
Protezy ruchome są jednym z najpopularniejszych uzupełnień protetycznych – choć coraz nowocześniejsze i bardziej komfortowe, ich użytkowanie wiąże się z ryzykiem powikłań. Jednym z nich są stomatopatie protetyczne – patologiczne zmiany na błonie śluz...
O tym, że wszyscy członkowie zespołów stomatologicznych muszą nieustannie podnosić swoje kwalifikacje, nikogo nie trzeba przekonywać. Warto jednak pamiętać, że ważna jest nie tylko edukacja dotycząca stricte zagadnień zdrowotnych czy medycznych - oso...
Dieta polskich przedszkolaków jest uboga w wapń i witaminę D – wynika z ogólnopolskiego badania nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat. Eksperci podkreślają, że są to składniki kluczowe dla prawidłowego rozwoju zębów, kośc...