Dieta śródziemnomorska w walce z rakiem jamy ustnej
Dieta śródziemnomorska w walce z rakiem jamy ustnej
Do tej pory badania naukowców potwierdzały, że dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi oraz jelita grubego, oraz pozytywnie działa na układ krążenia. Nowe badania potwierdzają, że dieta śródziemnomorska zmniejsza także ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej oraz gardła.
Okazało się, że wśród pacjentów spożywających produkty z diety śródziemnomorskiej zaobserwowano zmniejszone występowanie raka jamy ustnej oraz gardła. Badania przeprowadzono we Włoszech oraz Szwajcarii i wykonano 2078 kontrole. Badania dostarczyły mocnych dowodów na zbawienny wpływ diety. Stosowanie diety śródziemnomorskiej miało jednak lepsze efekty w przypadku osób młodych. Testy wykazały, że spożywanie w większych ilościach takich produktów jak oliwa z oliwek, warzywa, całe ziarna, oraz makaron, a mniejsze spożycie nabiału oraz mięsa ma korzystny wpływ na organizm i znacznie ogranicza ryzyko powstania raka jamy ustnej oraz gardła.
Rak jamy ustnej oraz gardła jest na 12 miejscu pod względem częstotliwości występowania u mężczyzn w Europie. W 2008 roku przypadków zachorowalności odnotowano około 132 tysięcy w całej Europie, w wyniku choroby 62 tysiące osób zmarło. Najwyższe zachorowań odnotowano w Hiszpanii i na Węgrzech. Rak jamy ustnej coraz częściej występuje u kobiet oraz młodych osób.
Rak jamy ustnej bywa często niezauważony przez chorego, tym bardziej, gdy jego rozwój przebiega bez bólowo. Kiedy pojawia się ból, choroba jest już zazwyczaj w zaawansowanym stadium. Rokowania są lepsze wtedy, gdy nowotwór jamy ustnej zostanie wykryty we wczesnym etapie rozwojowym. Wówczas około 80-90% pacjentów ma szansę na wyleczenie. Większość pacjentów zgłasza się do lekarza, gdy choroba wejdzie w zaawansowane stadium.
KL
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Badanie przeprowadzone w ostatnim czasie przez brytyjską Oral Health Foundation (OHF) wykazało, jakie są największe obawy osób zmagających się z nowotworem jamy ustnej. Wyniki ankiety zostały opublikowane w ramach corocznej, obchodzonej w listopadzie...
Naukowcy z ADA Forsyth Institute dokonali przełomowego odkrycia, które może przyczynić się do opracowania nowych terapii zwalczających Fusobacterium nucleatum – bakterię jamy ustnej łączoną nie tylko z chorobami przyzębia, ale również z rakiem jelita...
Z dostępnych badań wynika, że nawet co trzeci przypadek raka regionu twarzy i szyi jest wstępnie rozpoznawany w gabinecie stomatologicznym. Niestety pandemia COVID-19 i związane z nią ograniczenia w dostępie do dentysty sprawiły, że wiele przypadków ...
Naukowcy z Australii opracowali nową, naturalną formułę opartą na olejkach cytrusowych pozyskiwanych z pomarańczy, cytryn i limonek, która okazała się wyjątkowo skuteczna w łagodzeniu suchości jamy ustnej, także u pacjentów onkologicznych. Co więcej,...
W związku z trwającym od 16 do 21 września Europejskim Tygodniem Profilaktyki Nowotworów Głowy i Szyi na całym kontynencie podejmowane były inicjatywy mające na celu podnoszenie świadomości społeczeństwa oraz zachęcające do działań profilaktycznych, ...
Weganizm w różnych populacjach na całym świecie zyskuje coraz większą popularność. O tym, jaki jest wpływ diety wegańskiej na zdrowie jamy ustnej, informuje w swoim materiale brytyjski portal stomatologiczny Dentist.co.uk. Osób, które wykluczyły ze ...
Specjaliści z Kliniki Chirurgii Szczękowo-Twarzowej Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku przeprowadzili pierwsze w historii szpitala zabiegi rekonstrukcji żuchwy z użyciem wolnych płatów strzałkowych z wyspami skórnymi (ang. FFF – fibula fr...
Grzybica jamy ustnej, inaczej kandydoza, to infekcja wywołana przez drożdżaki rodzaju Candida. Jednym z kluczowych elementów jej profilaktyki oraz leczenia jest odpowiednia dieta, która wspiera organizm w walce z patogenami i wzmacnia układ odpornośc...
Podczas zorganizowanego kilka tygodni temu w Chicago kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Stomatologicznego (ADA) eksperci z dziedziny stomatologii oraz medycyny wezwali do ściślejszej współpracy w walce z rakiem jamy ustnej. Szacuje się, że w 2024 r....
Nowe badania laboratoryjne wykazały, że ekstrakt z dojrzałego czosnku może stać się skuteczną bronią w walce z bakteriami jamy ustnej. Dzięki zdolności do hamowania powstawania biofilmu i niskiej toksyczności dla ludzkich komórek, naturalna substancj...
Stosowana przez krótki czas dieta składająca się wyłącznie z soków owocowych może negatywnie wpływać na mikrobiotę jamy ustnej i zwiększać liczbę bakterii jelitowych, które wywołują problemy trawienne, stany zapalne, a także pogarszają funkcje poznaw...