Błędy w żywieniu dzieci mają wpływ na ich zdrowie jamy ustnej
Błędy w żywieniu dzieci mają wpływ na ich zdrowie jamy ustnej
Co trzecie dziecko w Polsce od 5. do 36. miesiąca życia ma nieprawidłową masę ciała. 50% polskich 3-latków ma próchnicę. To m.in. efekt błędów w żywieniu dzieci.
Odpowiednie żywienie dzieci w pierwszych latach nie tylko zapewnia im prawidłowy rozwój, funkcjonowanie mózgu i zmysłów, ale także wpływa na długofalowe efekty zdrowotne, niejako programuje stan zdrowia na kolejne lata życia. – Jeśli dziecko je odpowiednie produkty, w dobrych proporcjach, zapewnia to mu harmonijny rozwój. Dzięki temu będzie mogło lepiej wykorzystać swój potencjał intelektualny – podkreśla prof. Anna Dobrzańska, kierownik Kliniki Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka Centrum Zdrowia Dziecka.
Eksperci podkreślają, że prawidłowe żywienie jest szczególnie ważne w pierwszych 1000 dniach życia dziecka. Niestety, tylko 40% małych dzieci w Polsce jest karmionych zgodnie z zaleceniami ekspertów, a w diecie pozostałych pojawia się wiele błędów. Skutek to zbyt wysoka masa ciała u aż 18% dzieci w wieku 13-36 miesięcy. Wśród nich 7% ma nadwagę, a 2,8% – już choruje na otyłość. Szacuje się, że połowa polskich 3-latków ma próchnicę.
Najczęstsze błędy w żywieniu dzieci popełniane przez rodziców
Większość mam za wcześnie – przed 5. miesiącem życia – rozszerza dietę dzieci. Zwykle podają im herbatki, przeciery warzywne, soki i kaszki. Pierwsze dwa lata życia są kluczowe dla rozwoju późniejszych preferencji pokarmowych u dzieci. Smaku warzyw, kasz i innych niesłodkich produktów trzeba uczyć stopniowo, wielokrotnie podając nowe produkty. Na początku dziecko może odrzucić nowy pokarm lub potrawę. Nie ma się co tym zrażać. Warto cierpliwie podawać te same produkty, aż dziecko je zaakceptuje.
Dzieci za krótko są karmione piersią. Karmienie wyłącznie piersią zalecane jest przez pierwszych 6 miesięcy życia (a przynajmniej do końca 4 miesiąca). Tak robi tylko 6% mam. Tymczasem pokarm kobiety w pełni zaspokaja potrzeby niemowlęcia i zapewnia mu prawidłowy rozwój. Nie należy w tym czasie podawać innych płynów, takich jak soki czy woda. Zaleca się karmienie na żądanie, czyli wtedy, gdy dziecko ma taką potrzebę, a nie karmienie z zegarkiem w ręku o wyznaczonych porach.
Dzieci dostają więcej niż pięć posiłków dziennie, czyli za dużo. Najlepiej, by posiłki odbywały się o stałych porach i by dziecko jadło samodzielnie, na początku rączką, a później łyżeczką.
88% dzieci po 1 . roku życia je za mało warzyw. – Ważne, by posiłki były przygotowywane z produktów wysokiej jakości i by talerze były kolorowe. Wtedy na pewno dziecko znajdzie na nich coś, czego będzie chciało spróbować – mówi prof. Halina Weker, kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka. Warzywa są ważnym źródłem witamin i składników mineralnych oraz błonnika.
75% dzieci po 1. roku życia je za dużo cukru. O ile rodzice raczej nie używają soli i cukru do potraw przygotowywanych dla dzieci do 1, roku życia, później niepotrzebnie zaczynają je doprawiać. – Smak dziecka jest inny – podkreśla prof. Anna Dobrzańska. – Nie powinniśmy dodawać do potraw dla dzieci soli i cukru. Jeśli zaczynamy je dosalać i dosładzać, wtedy przyzwyczajamy dzieci, że mają lubić potrawy słodkie i słone – dodaje. Co więcej, nadmiar cukru w diecie jest jednym z czynników ryzyka występowania próchnicy.
42% dzieci w wieku 13-36 miesięcy ma niedobory wapnia w diecie. To może mieć wpływ na prawidłowy rozwój kości, stawów i mięśni. Od podaży tego pierwiastka zależeć będzie ich sylwetka i sprawność w przyszłości. Wapń gromadzimy w ustroju tylko do okresu dojrzewania, później stopniowo go ubywa. Gdy ktoś aktywnie uprawia wysiłek fizyczny odkłada go więcej, ubywa go także wolniej. To dlatego warto zadbać o to, by dzieci spożywały dużo wapnia i uprawiały sporty. Tylko w taki sposób zrobią zapasy na całe późniejsze życie. Podstawowym źródłem wapnia jest żywość, szczególne mleko i jego przetwory, a wśród nich żółty ser.
94% małych dzieci nie otrzymuje potrzebnej ilości witaminy D. Profilaktycznie dzieci w wieku od 13. do 36. miesiąca powinny otrzymać 600 jednostek na dobę.
Za dużo soków w diecie. Rodzice nadal wierzą, że ten sposób dostarczają dziecku witamin i składników odżywczych, ale zapominają, że – ponieważ wiele soków jest dosładzanych – jednocześnie dziecko przyjmuje nawet kilka łyżeczek cukru dziennie. Soków nie powinno się podawać w celu zaspokojenia pragnienia, bo mogą znacząco zmniejszyć ilość zjadanego przez dzieci pokarmu lub mleka modyfikowanego, które są najlepszym źródłem składników pokarmowych. Soki powinno się traktować jako jeden z pokarmów. Najlepiej wybierać soki przecierowe, bez dodatku cukru, pasteryzowane. Nie powinno się ich podawać dzieciom przed snem i w nocy, by nie rozwinęła się próchnica. Objętość soków wypijanych w ciągu dnia przez niemowlę nie może przekraczać 150 ml. Sok nie może zastąpić świeżych owoców. Dziennie zapotrzebowanie na płyny dziecka w wieku od 1-3 lat wynosi 1300 ml – najlepiej, by była to woda.
Podawanie przekąsek niedostosowanych do potrzeb małego dziecka (chipsy, frytki, słodycze). Żywność wysoko przetworzona zawiera konserwanty, barwniki oraz środki aromatyzujące. Nie powinno się jej podawać dziecku z wielu powodów – zawierają dużo cukrów prostych, które sprzyjają rozwojowi nadwagi, otyłości i próchnicy. Podczas ich tworzenia (smażenia, wędzenia na skalę przemysłową) mogą powstać wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i heterocykliczne aminy, które zwiększają ryzyko nowotworów.
Dzieci nie powinny jeść chudych produktów, jak odtłuszczone mleko czy serki light. Maluchy potrzebują tłuszczów, które są ważnym źródłem energii, ale także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki nim prawidłowo rozwijają się mózg i narząd wzroku. Poza tym, tłuszcz jest nośnikiem ważnych, rozpuszczalnych w nich witamin A, D, E i K.
Główny Inspektor Sanitarny zaleca, by w każdym przedszkolu w Polsce była możliwość szczotkowania zębów po każdym posiłku. To efekt wysokiego wskaźnika próchnicy wśród polskich dzieci. Co jest tego przyczyną? Okazuje się, że nie bez winy są rodzice i ich „niechęć” do stomatologów.
Oprac. AF na podst. https://zdrowie.pap.pl/
Fot. StockSnap, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Brytyjskie Towarzystwo Ortodontyczne (British Orthodontic Society; BOS) rozpoczęło współpracę z Premier League, która ma na celu zwrócenie uwagi uczniów w Anglii i Walii na korzyści płynące z prawidłowej higieny jamy ustnej. Pomóc w tym ma materiał e...
Powszechnie wiadomo, że złe doświadczenia z wcześniejszych wizyt u dentysty mogą mieć negatywny wpływ na jakość życia powiązaną ze zdrowiem jamy ustnej. Jednak nowe badanie sugeruje, że wyrażany przez rodziców lęk przed leczeniem stomatologicznym moż...
Czy aplikacja dostępna w smartfonie może być pomocna w ograniczaniu płytki nazębnej u pacjentów ortodontycznych? Naukowcy z Brazylii przeanalizowali wpływ używania mobilnych aplikacji na higienę jamy ustnej nastolatków leczonych ortodontycznie w niew...
Poprzez modelowanie prawidłowych zachowań rodzice mogą mieć znaczący wpływ na rozwój zdrowych (lub także niewłaściwych) nawyków dotyczących jamy ustnej u swoich dzieci. W badaniu autorek z dwóch ośrodków naukowych w Indiach ocenione zostały postawy r...
Menopauza to szczególny okres w życiu kobiety. Zachodzące wówczas zmiany w organizmie nie pozostają bez wpływu na stan zdrowia jamy ustnej. Zagadnienie to w portalu Dental Review porusza higienistka stomatologiczna Anna Middleton, zatrudniona w jedne...
Brytyjskie organizacje charytatywne Dentaid The Dental Charity oraz Denplan ogłosiły rozszerzenie współpracy, w ramach której więcej przedszkolaków oraz uczniów młodszych klas szkół podstawowych będzie objętych edukacją w zakresie zdrowia jamy ustnej...
Wiele osób zmaga się z uporczywymi migrenami, które mogą nie tylko utrudniać wykonywanie naszych obowiązków, ale nierzadko nawet uniemożliwić codzienne funkcjonowanie. Co nie może dziwić, dolegliwości związane z migreną zwykle skutkują tym, że chory ...
– W trakcie pandemii wiele gabinetów stomatologicznych było niedostępnych albo miało ograniczoną dostępność. W tym czasie dzieci przebywały w domach, bo szkoły były zamknięte, więc doszły do tego niekorzystne nawyki, takie jak oglądanie filmów, gry k...
Już w 21 stanach USA oraz w stołecznym Dystrykcie Kolumbii dozwolone jest posiadanie i spożywanie marihuany rekreacyjnej przez osoby dorosłe, a 31 stanów dopuściło stosowanie marihuany medycznej. Naukowcy z uczelni medycznych w Karolinie Południowej ...
Stosowanie przez dzieci podczas codziennej higieny elektrycznych szczoteczek do zębów znacząco poprawia zdrowie ich jamy ustnej, redukując ryzyko rozwoju próchnicy oraz zapalenia dziąseł – wynika z badań przeprowadzonych na Wydziale Stomatologii Hebr...
W Polsce, przede wszystkim na Kaszubach i na Śląsku, zażywa się tabaki, natomiast w krajach skandynawskich dużą popularnością cieszy się snus. Jest to używka z suszonego tytoniu z dodatkiem soli, którą po nawilżeniu gorącą parą wodną umieszcza się po...