Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Mleko po zjedzeniu słodyczy zmniejsza ryzyko próchnicy?

Publikacja:
Mleko po zjedzeniu słodyczy zmniejsza ryzyko próchnicy?

Mleko po zjedzeniu słodyczy zmniejsza ryzyko próchnicy?

Jak informuje portal dentistrytoday.com, dr Christine Wu z Uniwersytetu w Illinois bada, czy mleko wypite po zjedzeniu słodyczy zmniejsza ilości produkowanych przez bakterie kwasów.

To nie pierwsze badanie dotyczące pozytywnego wpływu niektórych produktów spożywczych na jamę ustną prowadzone przez dr Wu. Wcześniej jej zespół sprawdzał, jak niektóre związki pochodzenia roślinnego wpływają na neutralizację szkodliwych drobnoustrojów bytujących w jamie ustnej. Chodzi zwłaszcza o polifenole roślinne, zawarte m.in. w żurawinie, rodzynkach oraz herbacie.

Teraz badacze z Uniwersytetu w Illinois wzięli pod lupę najczęściej spożywane przez dzieci w wieku 7-11 lat napoje: mleko, 100-procentowy sok jabłkowy oraz wodę mineralną. Z pierwszych przeprowadzonych eksperymentów wynika, że najbardziej pozytywny wpływ na zdrowie jamy ustnej ma mleko – wypite po zjedzeniu słodyczy, takich jak ciastka lub spożyte razem z płatkami śniadaniowymi, zmniejsza kwasowy odczyn w jamie ustnej i chroni zęby przed próchnicą. Wypicie mleka po słodyczach redukuje również osadzanie płytki nazębnej, choć jak podkreśla dr Christine Wu, najlepszą metodą zapobiegania chorobom zębów jest oczywiście ich prawidłowa higiena.

Jak odżywiać dzieci, żeby miały zdrowe zęby? Czy dieta dorosłych w tym aspekcie jest inna? Na te pytania odpowiada Dawid Szajrych, dietetyk, trener, pedagog. Podkreśla, że w dbaniu o zdrowie zębów łatwo się zapomnieć.

AF
Fot. Myriams-Fotos, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Buzzy2 - Dentonet.pl
Opatrunek Buzzy zmniejsza ból przy iniekcji znieczuleń u dzieci Lekarz

Wibrująco-chłodzący kompres Buzzy, wynaleziony przez firmę PainCareLabs, zmniejsza dolegliwości bólowe dzieci podczas iniekcji środka znieczulającego przed leczeniem stomatologicznym. Tak wynika z obserwacji poczynionych przez naukowców z  Gaziantep ...

stres
Rośnie ryzyko depresji u pracowników medycznych Asysta

W okresie pandemii pracownicy służby zdrowia w USA borykają się z szeregiem wyzwań związanych ze zdrowiem psychicznym. Są m.in. narażeni na większe – niż ogół społeczeństwa – ryzyko wystąpienia depresji. Do takich wniosków doszedł zespół psycholożek ...

cukrzyca - Dentonet.pl
Cukrzyca typu 1 u dzieci znacznie zwiększa ryzyko próchnicy Lekarz

Jak wynika z badań opublikowanych na łamach BMC Oral Health, aż 2/3 dzieci z cukrzycą typu 1 ma próchnicę. Zaleca się, by pozostawały one pod stałą kontrolą dentysty i przykładały dużą uwagę do codziennej higieny jamy ustnej.Grupa naukowców pod przew...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Dentonet - Europejski Dzień Periodontologii
Tonsillektomia zwiększa ryzyko rozwoju periodontitis Lekarz

Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli pochodzący z USA i Tajwanu aut...

operacja
Koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych Lekarz

Jeśli jest to możliwe, zabiegi po przechorowaniu COVID-19 lepiej jest odraczać. Najnowsze międzynarodowe badania sugerują, że koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych w ciągu co najmniej 6 tygodni po zakażeniu. – Bardzo ważne praktyczne ...

lody
Jedzenie lodów zmniejsza skutki radio- i chemioterapii w jamie ustnej Lekarz

Grupa studentów z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego otrzymała w tym roku Ig Nobla – nagrodę przyznawaną przez magazyn „Annals of Improbable Research”. Ich badania dowiodły, że podawanie pacjentom onkologicznym lodów zmniejsza występowanie skutków...

słodycze - Dentonet.pl
W pandemii koronawirusa Polacy jedli więcej słodyczy Lekarz

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zbadali wybrane elementy sposobu żywienia i stylu życia dorosłej populacji polskiej przed i w trakcie pandemii COVID-19. Wzrosło spożycie tłuszczów ogółem, przybyło osób palących, ale nie zauważono wzr...

leczenie dzieci
Atopowe zapalenie skóry (AZS) zwiększa ryzyko próchnicy Lekarz

Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry (AZS) są bardziej narażone na wystąpienie próchnicy na późniejszym etapie życia – twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Atopowe zapalenie skóry (AZS) – zwane również wypryskiem atopowym lub egze...

martin sanchez kTMlSiScL7Y unsplash
Wentylacja pomieszczeń zmniejsza ryzyko zarażenia koronawirusem Asysta

Jak informuje Polska Agencja Prasowa, powołując się na badania naukowców z University of Surrey i z Queensland University and Technology, odpowiednia wentylacja pomieszczeń – zarówno domowych, jak i miejsc pracy – zmniejsza ryzyko zarażenia koronawir...

aerozol - Dentonet.pl
Bioaerozol – niskie ryzyko transmisji SARS-CoV-2? Lekarz

Z opublikowanego w ostatnim czasie badania wynika, że zabiegi stomatologiczne niosą za sobą niskie ryzyko transmisji koronawirusa SARS-CoV-2. Największe jak dotąd badanie oceniające wytwarzanie aerozolu wykazało, że w trakcie wielu powszechnie stosow...