Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Mleko po zjedzeniu słodyczy zmniejsza ryzyko próchnicy?

Publikacja:
Mleko po zjedzeniu słodyczy zmniejsza ryzyko próchnicy?

Mleko po zjedzeniu słodyczy zmniejsza ryzyko próchnicy?

Jak informuje portal dentistrytoday.com, dr Christine Wu z Uniwersytetu w Illinois bada, czy mleko wypite po zjedzeniu słodyczy zmniejsza ilości produkowanych przez bakterie kwasów.

To nie pierwsze badanie dotyczące pozytywnego wpływu niektórych produktów spożywczych na jamę ustną prowadzone przez dr Wu. Wcześniej jej zespół sprawdzał, jak niektóre związki pochodzenia roślinnego wpływają na neutralizację szkodliwych drobnoustrojów bytujących w jamie ustnej. Chodzi zwłaszcza o polifenole roślinne, zawarte m.in. w żurawinie, rodzynkach oraz herbacie.

Teraz badacze z Uniwersytetu w Illinois wzięli pod lupę najczęściej spożywane przez dzieci w wieku 7-11 lat napoje: mleko, 100-procentowy sok jabłkowy oraz wodę mineralną. Z pierwszych przeprowadzonych eksperymentów wynika, że najbardziej pozytywny wpływ na zdrowie jamy ustnej ma mleko – wypite po zjedzeniu słodyczy, takich jak ciastka lub spożyte razem z płatkami śniadaniowymi, zmniejsza kwasowy odczyn w jamie ustnej i chroni zęby przed próchnicą. Wypicie mleka po słodyczach redukuje również osadzanie płytki nazębnej, choć jak podkreśla dr Christine Wu, najlepszą metodą zapobiegania chorobom zębów jest oczywiście ich prawidłowa higiena.

Jak odżywiać dzieci, żeby miały zdrowe zęby? Czy dieta dorosłych w tym aspekcie jest inna? Na te pytania odpowiada Dawid Szajrych, dietetyk, trener, pedagog. Podkreśla, że w dbaniu o zdrowie zębów łatwo się zapomnieć.

AF
Fot. Myriams-Fotos, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

owoce - Dentonet.pl
Owoce zamiast słodyczy dla zdrowia zębów - tak, ale z umiarem! Asysta

58% Brytyjczyków uważa, że jedzenie świeżych owoców to najlepszy sposób na ograniczenie spożycia cukru znajdującego się m.in. w słodyczach. Tamtejsi dentyści potwierdzają, że owoce to o wiele zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek, ale również w...

Buzzy2 - Dentonet.pl
Opatrunek Buzzy zmniejsza ból przy iniekcji znieczuleń u dzieci Lekarz

Wibrująco-chłodzący kompres Buzzy, wynaleziony przez firmę PainCareLabs, zmniejsza dolegliwości bólowe dzieci podczas iniekcji środka znieczulającego przed leczeniem stomatologicznym. Tak wynika z obserwacji poczynionych przez naukowców z  Gaziantep ...

triklosan
Triklosan zmniejsza skuteczność działania antybiotyków? Lekarz

Jak poinformowała Polska Agencja Prasowa, powołując się na pismo "Antimicrobial Agents & Chemotherapy", triklosan – składnik past do zębów i płynów do płukania ust – może zmniejszać skuteczność antybiotyków. Triklosan jest substancją o właściwośc...

ROZWIŃ WIĘCEJ
stres
Rośnie ryzyko depresji u pracowników medycznych Asysta

W okresie pandemii pracownicy służby zdrowia w USA borykają się z szeregiem wyzwań związanych ze zdrowiem psychicznym. Są m.in. narażeni na większe – niż ogół społeczeństwa – ryzyko wystąpienia depresji. Do takich wniosków doszedł zespół psycholożek ...

martin sanchez kTMlSiScL7Y unsplash
Wentylacja pomieszczeń zmniejsza ryzyko zarażenia koronawirusem Asysta

Jak informuje Polska Agencja Prasowa, powołując się na badania naukowców z University of Surrey i z Queensland University and Technology, odpowiednia wentylacja pomieszczeń – zarówno domowych, jak i miejsc pracy – zmniejsza ryzyko zarażenia koronawir...

słodycze - Dentonet.pl
W pandemii koronawirusa Polacy jedli więcej słodyczy Lekarz

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zbadali wybrane elementy sposobu żywienia i stylu życia dorosłej populacji polskiej przed i w trakcie pandemii COVID-19. Wzrosło spożycie tłuszczów ogółem, przybyło osób palących, ale nie zauważono wzr...

Dentonet - usunięcie zęba zatrzymanego
Im więcej ekstrakcji, tym większe ryzyko demencji Lekarz

Utrata zębów ma związek z ryzykiem zaburzeń poznawczych oraz demencją. Co więcej, prawdopodobieństwo pogorszenia funkcji poznawczych wzrasta z każdą kolejną ekstrakcją. To wnioski wyprowadzone z metaanalizy, której wyniki zostały opublikowane w lipcu...

cukrzyca - Dentonet.pl
Cukrzyca typu 1 u dzieci znacznie zwiększa ryzyko próchnicy Lekarz

Jak wynika z badań opublikowanych na łamach BMC Oral Health, aż 2/3 dzieci z cukrzycą typu 1 ma próchnicę. Zaleca się, by pozostawały one pod stałą kontrolą dentysty i przykładały dużą uwagę do codziennej higieny jamy ustnej.Grupa naukowców pod przew...

bakterie z jamy ustnej - Dentonet.pl
Dobroczynne bakterie zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy? Lekarz

Naukowcy wyizolowali z jamy ustnej zdrowego człowieka dobroczynny szczep bakterii, który ma zdolność hamowania patogenów wywołujących próchnicę. Badania wykazały, że doustne przyjmowanie tych bakterii zmniejsza ryzyko powstawania ubytków i ogranicza ...