Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

„Scientific American”: Miękka dieta przyczyną stłoczeń zębów

Publikacja:
„Scientific American”: Miękka dieta przyczyną stłoczeń zębów

„Scientific American”: Miękka dieta przyczyną stłoczeń zębów

Szczęki współczesnych ludzi nie wyglądają tak jak szczęki naszych przodków – i być może dlatego tak wiele osób ma stłoczone lub nieprawidłowo ustawione zęby. Jak twierdzi badacz z University of Arkansas, słabo rozwinięte szczęki są przyczyną niedopasowania do nich zębów.

Zęby nie pasują już do szczęk, ponieważ z biegiem czasu nasza dieta zmieniła się na bardziej miękką i przetworzoną, taką, która wymaga mniej intensywnego żucia – powiedział dr Peter Ungar, paleontolog i antropolog stomatologii, którego artykuł ukazał się w „Scientific American”. Według szacunków, około 75% populacji ma zbyt mało przestrzeni w jamie ustnej, by pomieścić trzecie zęby trzonowe, a 9 na 10 osób ma nieprawidłowo ustawione bądź stłoczone zęby.  

Przed tysiącami lat ludzkie zęby były przystosowane do żucia twardych pokarmów, natomiast obecna, znacznie bardziej miękka dieta zaburzyła równowagę pomiędzy ilością miejsca, w którym wyrzynają się zęby, a rozmiarem szczęki i żuchwy. Wielu dentystów sądzi, że zęby górne, które zajmują więcej miejsca niż zęby żuchwy, to prawidłowy model okluzji, ale tak nie jest – powiedział dr Ungar.

W ciągu ostatnich 30 lat Ungar zbadał setki tysięcy zębów gatunków kopalnych oraz żywych zwierząt i odkrył, że większość zwierząt oraz przodków człowieka nie miała tyłozgryzu czy stłoczeń zębów żuchwy. Niegdyś panowało przekonanie, że zęby człowieka są zbyt duże, aby pasowały do szczęk, ale w rzeczywistości jest odwrotnie: szczęki nie rosną wystarczająco długo, aby pomieścić zęby prawidłowej wielkości.

Dlaczego szczęki nie rozwijają się tak, jak powinny? Zdaniem dr. Ungera kość jest pozbawiona stymulacji, której potrzebuje w trakcie rozwoju do około 18. roku życia. Szczęki są stymulowane nie tylko wtedy, gdy zachodzi żucie, ale także wówczas, gdy czynność ta jest wykonywana z odpowiednią intensywnością.

Przykładowo dzieci, które są karmione rozdrobnioną żywnością oraz dużą ilością potraw miękkich, pozbawione są możliwości żucia w takim zakresie, w jakim jest to wskazane. Z tego powodu osteoblasty nie generują prawidłowego rozwoju kości, wystarczającego, by szczęki pomieściły zęby – powiedział Peter Ungar.

W związku z tym słabo rozwinięte szczęki stały się przyczyną stłoczenia zębów, co dodatkowo utrudniało wyrzynanie trzecich trzonowców. W takich przypadkach ortodonci nierzadko usuwali przednie zęby przedtrzonowe, aby wyrównać rozmieszczenie pozostałych zębów. Zabieg taki zwykle dawał dobry efekt estetyczny (wyprostowane zęby), ale nie pozostawał bez wpływu na drogi oddechowe pacjenta, gdyż język nie miał wystarczająco dużo miejsca. Nie wyklucza się, że leczenie takie odpowiada za wzrost liczby przypadków bezdechu sennego.

Zdaniem Ungara zastąpienie twardej diety popularnym wśród młodych ludzi żuciem gumy nie rozwiązuje problemu. Aby żucie było efektywne i przekładało się na prawidłowy rozwój szczęk, wymagane jest odpowiednio duże obciążenie żuchwy, a tego żucie gumy nie zapewnia.

Kto będzie lepszym liderem zespołu wielospecjalistycznego? Ortodonta czy protetyk? – To pytanie w kontekście leczenia wielospecjalistycznego pada bardzo często – mówi dr n. med. Paweł Niewada, lekarz stomatolog i wykładowca wielu krajowych i międzynarodowych konferencji. 

T.H.

źródło: DrBicuspid.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

ADHD
ADHD przyczyną problemów ze zdrowiem jamy ustnej Lekarz

Osoby dorosłe z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) mogą być – z co najmniej kilku powodów – bardziej narażone na zły stan zdrowia jamy ustnej w porównaniu z tymi, którzy nie zmagają się z tym zaburzeniem hiperkinetycznym...

licowki1
American Dental Association: licówki tylko u dentystów! Lekarz

Amerykańskie Towarzystwo Stomatologiczne (American Dental Association, ADA) przestrzega pacjentów, by decydując się na zabiegi stomatologiczne korzystali jedynie z usług wykwalifikowanych lekarzy dentystów. W ostatnim czasie w USA pojawiają się bowie...

ropnie mozgu
Zapalenie tkanek okołowierzchołkowych przyczyną ropni mózgu Lekarz

Z opisu przypadku opublikowanego w portalu medycznym „BMC Oral Health” wynika, że u 7-letniego chłopca z wrodzoną siniczą wadą serca rozwinęły się liczne ropnie mózgu wywołane przez zapalenie tkanek okołowierzchołkowych w zębach mlecznych. – W omawi...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Dieta dla zębów - młoda uśmiechnięta kobieta w kuchni i leżące wokół warzywa i owoce
Dieta dla zębów – co jeść, a czego unikać, aby mieć zdrowe zęby Pacjent

Dieta pełni istotną rolę nie tylko w zapobieganiu chorobom ogólnoustrojowym, ale także w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. To, co jemy, bezpośrednio wpływa na mineralizację szkliwa, stan dziąseł oraz mikrobiotę jamy ustnej. Odpowiednio zbilansowane cod...

migrena
American Society of Microbiology: bakterie z jamy ustnej a migrena Lekarz

Badacze z University of California twierdzą, że migrena – jedna z najbardziej powszechnych chorób na świecie – może być efektem działania bakterii bytujących w jamie ustnej. Naukowcy z University of California twierdzą, że migrena może być efektem...

polpasiec 2
Półpasiec przyczyną martwicy kości i utraty kilku zębów u 29-latka Lekarz

Z opublikowanego w czasopiśmie „BMC Oral Health” opisu przypadku wynika, że zakażenie półpaścem (łac. herpes zoster, HZ) doprowadziło u młodego, ogólnie zdrowego pacjenta do utraty kliku zębów oraz martwicy kości szczęki. Jak napisali autorzy pracy...

Biała dieta po wybielaniu zębów - jasne produkty spożywcze na stole
Biała dieta, czyli co jeść po wybielaniu zębów, a czego unikać Pacjent

Wybielanie zębów to jeden z najpopularniejszych zabiegów estetycznych, który pozwala odzyskać pewność siebie i poprawić wygląd uśmiechu. Aby cieszyć się długotrwałymi efektami wybielania, kluczowe znaczenie ma biała dieta, na pewien czas eliminująca ...

slodycze1
American Academy of Pediatrics: im mniej snu, tym więcej jedzonego cukru Asysta

Nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy – wynika z badań, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Sleep”. Według danych ...

prochnica Internet
Scientific Reports: próchnica w parze z uzależnieniem od Internetu Lekarz

Chociaż uzależnienie od Internetu to coraz powszechniejszy problem osób z niemal każdej grupy wiekowej, najczęściej dotyczy młodzieży, a nawet dzieci. Poza wszelkimi innymi negatywnymi skutkami zdrowotnymi, psychologicznymi czy społecznymi, uzależnie...

higiena u dzieci
American Academy of Pediatrics: mniej cukru, więcej fluoru! Lekarz

Amerykańska Akademia Pediatryczna (American Academy of Pediatrics, AAP) - założona w 1930 r. organizacja zrzeszająca lekarzy pediatrów ze Stanów Zjednoczonych, licząca ponad 60 tys. członków - opublikowała jakiś czas temu zalecenia, które mają pomóc ...

choroba Alzheimera
Czy przyczyna Alzheimera kryje się w jamie ustnej? Lekarz

Coraz więcej badań naukowych sugeruje, że choroba Alzheimera może mieć podłoże infekcyjne. Choć mechanizmy tego procesu wciąż nie zostały w pełni poznane, kolejne odkrycia wskazują, że jej rozwój może być związany z bakteriami Porphyromonas gingivali...