Jeśli żuć gumę, to bezcukrową
Jeśli żuć gumę, to bezcukrową
Początki gumy do żucia sięgają lat 60 XIX wieku. Wówczas to z Ameryki Środkowej sprowadzono do USA gumę chicle z mleczka kauczukowego.
Jednak specyfiki podobne do gumy do żucia znano już w starożytności.
Wtedy to greczynki chcąc oczyścić zęby i odświeżyć oddech, z upodobaniem żuły żywicę z kory drzewa mastyks. Badania potwierdziły, że żucie gumy uspokaja i pomaga skupić się na bieżących czynnościach.
Autorytet medyczny, prof. Hollingworth, stwierdził, że żucie prowadzi do ogólnego nawet rozluźnienia i odprężenia mięśni, czyli redukuje stres. Zresztą już w czasie II wojny światowej armia amerykańska otrzymywała duże ilości gumy do żucia.
Miała ona właśnie rozładować napięcie. Poza tym guma do żucia ma jeszcze wiele innych zalet. Oprócz odświeżenia oddechu, zaspokaja głód, co jest szczególnie ważne dla osób odchudzających się.
W oparciu o liczne badania przeprowadzonymi na całym świecie, zaproponowano, że w ostatnich latach do roli dodatkowego środka higienicznego dołączono gumę do żucia zawierającą zamiast cukru środki ograniczające przyrost płytki bakteryjnej.
Głównymi składnikami takich gum do żucia są substytuty cukru, ksylitol lub sorbitol. Wykazują one jednocześnie pewne działanie antybakteryjne.
W badaniach przeprowadzonych w krajach skandynawskich z użyciem gumy do żucia zawierającej ksylitol oraz małe ilości sorbitolu na małej grupie dzieci szkolnych wykazały w 82% redukcję próchnicy. Dzieciom tym podawano gumę do żucia 4 razy dziennie pomiędzy posiłkami.
Podobne badania przeprowadzone w innych krajach przyniosły redukcję próchnicy w granicach 37-79%.
Działanie przeciw próchnicowe gum do żucia bez cukru polega również na pobudzeniu wydzielanie większej ilości śliny, zawierającej wyższe stężenie jonów wodorowęglanowych, ważnego czynnika powodującego podwyższenie pH śliny oraz zwiększony przepływ śliny w jamie ustnej, która powoduje wypłukiwanie resztek pokarmowych.
Gumę do żucia zawierającą ksylitol lub sorbitol można stosować po posiłkach, w sytuacji gdy nie ma możliwości szczotkowania zębów, lub chociażby przepłukania jamy ustnej wodą.
Higieniczne żucie gumy powinno trwać nie dłużej niż 5-10 minut, aby nie powodować wytworzenia nawyku, który może okazać się niekorzystny dla funkcjonowania układu narządu żucia (uszkodzenia stawów skroniowo-żuchwowych, przerost mięśni żwaczowych).
Należy również pamiętać, że żucie gumy nie może, w żadnym wypadku, zastępować szczotkowania zębów rano i wieczorem. Jest to jedynie dodatkowy zabieg wspomagający codzienną higienę jamy ustnej.
Korzystny wpływ na redukcję próchnicy oraz pobudzenie wydzielania śliny sprawiają, że stosowanie gumy do żucia bez cukru powinno być stosowane u pacjentów z zaburzeniami wydzielania śliny na skutek chorób ślinianek i po radioterapii.
U tych pacjentów żucie powoduje stymulację ślinianek, poprawiając tym samym stopień wilgotności w jamie ustnej.
inf.wł.