Soki owocowe – ważne źródło witamin
Soki owocowe – ważne źródło witamin
Soki owocowe to nieocenione źródło witamin, głównie witaminy C, błonnika i wielu składników mineralnych.
Specjaliści zwracają jednak uwagę na to, że nie każdy napój owocowy jest tak samo wartościowy dla zdrowia.
Źródłem zdrowia są jedynie naturalne soki owocowe.
Nektary i napoje nie mają wiele cennych substancji odżywczych, najczęściej są także dosładzane.
Na to co pijemy warto zwrócić uwagę latem, właśnie wtedy gdy temperatury są najwyższe w ciągu całego roku.
Prof. Anna Brzozowska z Katedry Żywienia Człowieka SGGW, podkreśla, że owoce, warzywa i ich przetwory dostarczają organizmowi przede wszystkim witaminy C i karotenoidów.
Źródłem błonnika są z kolei cytryny, gruszki, truskawki, buraki.
Z kolei potasu, wapnia, magnezu dostarczają: morele, brzoskwinie, banany, jagody, pomidor, seler i warzywa kapustne.
Owoce i warzywa pozwalają chronić organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzają związki chemiczne przenoszące informacje zapisane w genach, białka czy lipidy krwi.
Pani profesor podkreśla, że pod względem wartości odżywczych skład np. owocu pomarańczy i 100% soku z pomarańczy jest niemal identyczny.
W dodatku naukowcy nie stwierdzili znaczących różnic między wartościami odżywczymi soków ze świeżo wyciśniętych owoców i tych, które zostały wyprodukowane przemysłowo bez dodatku cukru.
Dostępne na rynku nektary i napoje to koncentrat soku, rozcieńczony wodą, dosładzany i często z dodatkiem konserwantów.
Pamiętajmy, że częste picie słodkich napojów to bezpośrednie ryzyko zagrożenia rozwojem próchnicy. Napoje i nektary zawierają duże ilości sacharozy, za to znacznie mniej witamin, składników mineralnych. Polacy w 2008 roku wraz z napojami wypili 850 wagonów cukru – podkreśla pani profesor.
Częste picie soków owocowych, napojów, które wyprodukowane są na bazie cytrusów niesie za sobą ryzyko powstania erozji szkliwa, czyli ubytków niepróchnicowego pochodzenia.
inf.wł.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W poniedziałek w Sztokholmie Komitet Noblowski ogłosił, że tegorocznymi laureatami Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny lub fizjologii zostali amerykańscy biolodzy Victor Ambros i Gary Ruvkun. Doceniono ich za "odkrycie mikroRNA i jego roli w regulacj...
Zdrowie jamy ustnej to nie tylko codzienne szczotkowanie zębów oraz regularne wizyty u dentysty. Niezwykle istotnym czynnikiem wpływającym na kondycję zębów, dziąseł i błon śluzowych jest prawidłowe odżywianie. Niedobór witamin – czyli awitaminoza – ...
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców dowiodło, że regularne kontrole dentystyczne znacznie zmniejszają ryzyko zachorowań na zapalenie płuc – informuje Dental Tribune. Regularne kontrole dentystyczne zmniejszają ryzyko zapalenia płuc...
BMI (Body Mass Index) to wskaźnik masy ciała, który pomaga określić, czy mamy prawidłową wagę, nadwagę czy otyłość. Jest to prosty sposób oceny, czy masa ciała jest odpowiednia do wzrostu, ale nie uwzględnia składu ciała, np. ilości mięśni i tłuszczu...
Szczepienia dorosłych są równie ważne, jak szczepienia dzieci – uważają lekarze i epidemiolodzy. Dlatego Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego przygotował kalendarze szczepień dorosłych dopasowane do wieku, stanu zdrowia, zawodu i stylu życia. O kal...
Ryzyko zachorowania na nowotwory można zmniejszyć nawet o połowę, trzeba tylko wykonywać odpowiednie badania i przestrzegać korzystnego dla zdrowia stylu życia – przekonuje prezes Polskiej Unii Onkologii dr Janusz Meder. W Polsce i na świecie stale z...
Przyswajalność witamin i mikroelementów z suplementów jest słaba. Zdecydowanie lepiej zjeść produkt spożywczy, naturalny i smaczny, niż tabletkę – powiedział PAP lekarz prof. Michał Chudzik. W Polsce każdego roku sprzedaż suplementów diety oraz prep...
– Sprawy dotyczące dentystów-cywili i dentystów wojskowych w dużej mierze się zazębiają, dlatego ważne jest, by wymieniać się doświadczeniami. Stąd nasza obecność na Mazowieckich Spotkaniach Stomatologicznych i zaproszenia dla naszych kolegów z okręg...