Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

‚Sugar free’ niekoniecznie zdrowe

Publikacja:
‚Sugar free’ niekoniecznie zdrowe

‚Sugar free’ niekoniecznie zdrowe

Eliminując cukier z naszej diety i spożywając w zastępstwie ksylitol lub sorbitol wcale nie oznacza, ze będziemy mieli zdrowsze uzębienie.

Jak dowodzą amerykańscy naukowcy składniki te mogą obniżać poziom pH w ustach, co także sprzyja erozji szkliwa.

Badania przeprowadzili naukowcy z Wydziału Medycyny Dentystycznej Uniwersytetu Bostońskiego.

– Chociaż produkty zawierające ksylitol i sorbitol faktycznie ograniczają ilość przyjmowanych cukrów, co ma wpływ na obniżenie ryzyka próchnicy to jednak jak dowiedli amerykańscy uczeni, jeśli zamienniki cukru występuje w produktach z kwaśnymi dodatkami to wtedy dochodzi do obniżenia poziomu pH w ustach, a to także prowadzi do erozji szkliwa – wyjaśnia lek. stom. Bartosz Nowak z Centrum Implantologii i Stomatologii Estetycznej PRODENTA w Gliwicach.

Tak się dzieje zazwyczaj przy produktach o owocowych smakach – czy to słodyczach, jogurtach, gumach do żucia czy napojach. Wtedy nie możemy takiego produktu nazywać przyjaznym dla zębów.

Ksylitol lepszy od sorbitolu

Warto też zwrócić uwagę na to, co w danym produkcie zastępuje tradycyjny cukier.

– Ksylitol jest naturalnym produktem, zastępującym cukier. Sorbitol jest jego tańszym odpowiednikiem, jednakże to ten pierwszy ma udokumentowane, bardzo silne działanie przeciwpróchnicowe. Sorbitol pod tym względem jest znacznie słabszy – wyjaśnia dr Bartosz Nowak. W składach na opakowaniu ksylitol występuje pod symbolem E967, natomiast sorbitol oznaczony jest jako E420.

Ryzyko erozji jest tym większe, im dłuższy kontakt z takim jedzeniem mają zęby.

– Szczególnie niebezpieczne są cukierki, które w jamie ustnej rozpuszczają się wolno. Mogą one powodować jeszcze więcej szkody, gdyż zęby narażone są na stały kontakt z substancją, która powoduje erozję szkliwa. U większości osób wykształcił się taki stereotyp, że jeśli coś jest pozbawione cukru to jednocześnie naszym zębom nie zagraża żadne niebezpieczeństwo, a tak nie jest. Warto uczulić pacjentów, by zwracali uwagę na to, co spożywają i przestrzegali podstawowych zasad higieny – radzi dr Nowak z PRODENTY.

Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetów: Bostońskiego, Helsińskiego i w Nevadzie oraz w Centralnym Szpitalu Uniwersyteckim w Helsinkach.

 

inf.wł.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier
Zniesienie sugar tax w Wielkiej Brytanii – reakcje środowiska Lekarz

„Całkowicie przygnębiające” – tak reprezentanci zawodów związanych ze zdrowiem jamy ustnej reaguje na plany brytyjskiego rządu, by znieść sugar tax. Miał on (podobnie jak w Polsce) spowodować wzrost cen słodzonych napojów bezalkoholowych, a tym samym...

jak wygladaja zdrowe dziasla
Kolor dziąseł – jak wyglądają zdrowe dziąsła? Pacjent

Zdrowa jama ustna to nie tylko zdrowe zęby bez ubytków próchnicowych. Kluczowym elementem dobrej kondycji jamy ustnej są również zdrowe dziąsła, którym podczas codziennej higieny zazwyczaj poświęca się o wiele mniej czasu i uwagi niż zębom. Czy jedna...

dziasla1
Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm - o czym musi wiedzieć asysta? Asysta

Cały czas przybywa badań, które potwierdzają związki między chorobami dziąseł a zdrowiem ogólnym organizmu. Wiadomo już, że wyleczenie chorób przyzębia wyhamowuje cukrzycę i zmniejsza nadciśnienie. Dzięki temu obniża ryzyko zgonu z powodu zawału. Je...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...

antybiotyki
Antybiotyki po leczeniu implantologicznym? Niekoniecznie! Lekarz

American Academy of Implant Dentistry oficjalnie uznała, że antybiotykoterapia nie powinna być standardowym elementem leczenia implantologicznego. To m.in. efekt rosnącego na całym świecie zjawiska antybiotykooporności. Według danych American Academ...

guma do zucia1
Żucie gumy: czy to jest zdrowe? Pacjent

Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...

mam zdrowe zeby
Mam zdrowe zęby – projekt edukacyjny dla dzieci z Wielkopolski Lekarz

Zakończyła się II edycja programu edukacyjnego „Mam zdrowe zęby”, realizowanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną w województwie wielkopolskim. W ramach programu odbywały się zajęcia edukacyjne z instruktażem prawidłowego szczotkowania zębów dla uc...

jajka
Ekspert: osoby zdrowe mogą jeść 12 jaj na tydzień Pacjent

Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przy...

Dieta dla zębów - młoda uśmiechnięta kobieta w kuchni i leżące wokół warzywa i owoce
Dieta dla zębów – co jeść, a czego unikać, aby mieć zdrowe zęby Pacjent

Dieta pełni istotną rolę nie tylko w zapobieganiu chorobom ogólnoustrojowym, ale także w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. To, co jemy, bezpośrednio wpływa na mineralizację szkliwa, stan dziąseł oraz mikrobiotę jamy ustnej. Odpowiednio zbilansowane cod...

cukrzyca
Pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe Asysta

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na...