‚Sugar free’ niekoniecznie zdrowe
‚Sugar free’ niekoniecznie zdrowe
Eliminując cukier z naszej diety i spożywając w zastępstwie ksylitol lub sorbitol wcale nie oznacza, ze będziemy mieli zdrowsze uzębienie.
Jak dowodzą amerykańscy naukowcy składniki te mogą obniżać poziom pH w ustach, co także sprzyja erozji szkliwa.
Badania przeprowadzili naukowcy z Wydziału Medycyny Dentystycznej Uniwersytetu Bostońskiego.
– Chociaż produkty zawierające ksylitol i sorbitol faktycznie ograniczają ilość przyjmowanych cukrów, co ma wpływ na obniżenie ryzyka próchnicy to jednak jak dowiedli amerykańscy uczeni, jeśli zamienniki cukru występuje w produktach z kwaśnymi dodatkami to wtedy dochodzi do obniżenia poziomu pH w ustach, a to także prowadzi do erozji szkliwa – wyjaśnia lek. stom. Bartosz Nowak z Centrum Implantologii i Stomatologii Estetycznej PRODENTA w Gliwicach.
Tak się dzieje zazwyczaj przy produktach o owocowych smakach – czy to słodyczach, jogurtach, gumach do żucia czy napojach. Wtedy nie możemy takiego produktu nazywać przyjaznym dla zębów.
Ksylitol lepszy od sorbitolu
Warto też zwrócić uwagę na to, co w danym produkcie zastępuje tradycyjny cukier.
– Ksylitol jest naturalnym produktem, zastępującym cukier. Sorbitol jest jego tańszym odpowiednikiem, jednakże to ten pierwszy ma udokumentowane, bardzo silne działanie przeciwpróchnicowe. Sorbitol pod tym względem jest znacznie słabszy – wyjaśnia dr Bartosz Nowak. W składach na opakowaniu ksylitol występuje pod symbolem E967, natomiast sorbitol oznaczony jest jako E420.
Ryzyko erozji jest tym większe, im dłuższy kontakt z takim jedzeniem mają zęby.
– Szczególnie niebezpieczne są cukierki, które w jamie ustnej rozpuszczają się wolno. Mogą one powodować jeszcze więcej szkody, gdyż zęby narażone są na stały kontakt z substancją, która powoduje erozję szkliwa. U większości osób wykształcił się taki stereotyp, że jeśli coś jest pozbawione cukru to jednocześnie naszym zębom nie zagraża żadne niebezpieczeństwo, a tak nie jest. Warto uczulić pacjentów, by zwracali uwagę na to, co spożywają i przestrzegali podstawowych zasad higieny – radzi dr Nowak z PRODENTY.
Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetów: Bostońskiego, Helsińskiego i w Nevadzie oraz w Centralnym Szpitalu Uniwersyteckim w Helsinkach.
inf.wł.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
„Całkowicie przygnębiające” – tak reprezentanci zawodów związanych ze zdrowiem jamy ustnej reaguje na plany brytyjskiego rządu, by znieść sugar tax. Miał on (podobnie jak w Polsce) spowodować wzrost cen słodzonych napojów bezalkoholowych, a tym samym...
Zdrowa jama ustna to nie tylko zdrowe zęby bez ubytków próchnicowych. Kluczowym elementem dobrej kondycji jamy ustnej są również zdrowe dziąsła, którym podczas codziennej higieny zazwyczaj poświęca się o wiele mniej czasu i uwagi niż zębom. Czy jedna...
Cały czas przybywa badań, które potwierdzają związki między chorobami dziąseł a zdrowiem ogólnym organizmu. Wiadomo już, że wyleczenie chorób przyzębia wyhamowuje cukrzycę i zmniejsza nadciśnienie. Dzięki temu obniża ryzyko zgonu z powodu zawału. Je...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
American Academy of Implant Dentistry oficjalnie uznała, że antybiotykoterapia nie powinna być standardowym elementem leczenia implantologicznego. To m.in. efekt rosnącego na całym świecie zjawiska antybiotykooporności. Według danych American Academ...
Na zdrowie jamy ustnej wpływa wiele czynników – codzienna higiena, regularne wizyty u dentysty, a także odpowiednio zbilansowana dieta. Znajdujące się w produktach spożywczych witaminy i minerały odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu dobrej kondycji z...
Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...
Zakończyła się II edycja programu edukacyjnego „Mam zdrowe zęby”, realizowanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną w województwie wielkopolskim. W ramach programu odbywały się zajęcia edukacyjne z instruktażem prawidłowego szczotkowania zębów dla uc...
Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przy...
Dieta pełni istotną rolę nie tylko w zapobieganiu chorobom ogólnoustrojowym, ale także w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. To, co jemy, bezpośrednio wpływa na mineralizację szkliwa, stan dziąseł oraz mikrobiotę jamy ustnej. Odpowiednio zbilansowane cod...
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen Mary University w Londynie dowiodło, że pacjenci z cukrzycą mają gorszą jakość śliny niż osoby zdrowe. Jest ona rzadsza i zawiera mniej bakteriobójczych białek, przez co diabetycy są bardziej narażeni na...