Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej
Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać.
Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy Ustnej ministerstwa zdrowia, prawie co drugie dziecko w wieku trzech lat w Polsce ma próchnicę zębów. Odpowiadają za to błędy dietetyczne popełniane przez rodziców i opiekunów. Główne grzechy to słodzenie pokarmów i podawanie cukru przed snem oraz niewłaściwe karmienie: naturalne i sztuczne, szczególnie przed zaśnięciem. Warto pamiętać, że nie chodzi tylko cukier stołowy, ale także ten w syropach i sokach owocowych, syropach glukozo-fruktozowych i z agawy, w miodzie i wielu innych. Specjaliści apelują, aby w pierwszych dwóch latach życia nie dodawać dziecku cukru w żadnej postaci do posiłków i przekąsek.
– Rodzice oraz opiekunowie powinni unikać pokarmów lub napojów z cukrem, zarówno z tym dodanym przez producenta jak i przez nich samych. Jest to ważne zwłaszcza w pierwszych latach życia i z pewnością przyniesie nie tylko korzyści dla zdrowia, ale ułatwi kształtowanie korzystnych dla zdrowia preferencji smakowych. Warto pamiętać, że najlepszym napojem do zaspokajania pragnienia jest woda. Mało które dziecko czy nastolatek rozumie, że wypijając puszkę gazowanego napoju słodzonego o objętości 355 ml spożywa nawet do 40 gramów, czyli około 8 łyżeczek cukru – tłumaczy prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej, prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej.
Częste picie takich napojów to nie tylko zagrożenie próchnicą, ale także otyłością, a w konsekwencji cukrzycą czy chorobami serca. Ponadto zawarte w napojach gazowanych kwasy: cytrynowy, jabłkowy, węglowy, ortofosforowy oraz – jako antyutleniacz – kwas askorbinowy przyczyniają się dodatkowo do erozji szkliwa. – W odniesieniu do próchnicy ważne są zarówno ilość, jak i częstotliwość spożywania cukru. Ta korelacja jest silna, nie ma już co do tego wątpliwości. Wzrost spożycia cukru o 1 kg na osobę w wieku 12 lat w ciągu roku skutkuje wzrostem frekwencji próchnicy o około 1% – dodaje specjalistka.
Próchnica na talerzu
Dbanie o zdrowie jamy ustnej dotyczy w takim samym stopniu dzieci, jak i dorosłych, szczególnie że związek chorób jamy ustnej z chorobami przewlekłymi to już fakt naukowy.
– Nadmierna konsumpcja, szczególnie słodzonych napojów, zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy czy nowotworów. Dlatego właśnie apelujemy do lekarzy dentystów, aby baczniej zwracali uwagę, co jedzą i piją ich pacjenci. Na pytanie „co powinienem jeść” warto odesłać do aktualnych piramid zdrowego żywienia i aktywności fizycznych opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, przygotowanych z myślą o dzieciach, dorosłych i seniorach – mówi prof. Marzena Dominiak, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego.
Źródło: https://pap-mediaroom.pl/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Naukowcy z Tel Aviv University School of Dental Medicine poddali ocenie wpływ środowiska rodzinnego na odczuwanie lęku przed leczeniem stomatologicznym u dzieci i młodzieży. Na potrzeby badania przeprowadzono wywiad łącznie u 100 nastolatków w wieku ...
Mimo toczącej się od wielu miesięcy dyskusji, nic nie wskazuje na to, by kłopoty, które drążą stomatologię Narodowej Służby Zdrowia w Zjednoczonym Królestwie, były bliskie końca. Pojawiają się jednak kolejne pomysły, jak rozwiązać problem z dostępem ...
Saszetki z nikotyną są dostępne na rynku od kilku lat, ale nadal nie ma żadnych krajowych ani unijnych regulacji dotyczących ich oznakowania, reklamy czy sprzedaży. To powoduje, że tzw. pouches są bardzo łatwo dostępne – bez większych problemów można...
Pacjenci chorujący na cukrzycę są generalnie bardziej narażeni na rozwój próchnicy zębów w porównaniu ze zdrową populacją, jednak wysoka podaż błonnika w diecie diabetyków może obniżyć to ryzyko. Wyniki badania dotyczącego tej tematyki zostały opubli...
W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właś...
W opublikowanym 30 stycznia raporcie stwierdzono, że służba zdrowia Irlandii Północnej poczyniła znaczne postępy w ograniczaniu palenia wśród ludności kraju. Sięganie po papierosa lub e-papierosa jest jednak niezmiennie popularne w grupach społecznyc...
W ostatnim czasie praktyki stomatologiczne w Stanach Zjednoczonych mierzą się z mniejszą niż przed pandemią liczbą pacjentów, a zarazem wciąż borykają się z brakami kadrowymi. To wnioski płynące z prognozy ekonomicznej Instytutu Polityki Zdrowotnej A...
Polski Rejestr Chorób Rzadkich to jedyne ukończone założenie strategii realizowanej w Polsce w ostatnich latach – zauważają przedstawiciele organizacji pacjenckich. Wprawdzie dostęp do innowacyjnych leków dla chorych na choroby rzadkie znacznie się p...
Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...
Powołując się na wyniki najnowszych badań dotyczących wpływu używania konopi indyjskich na ryzyko rozwoju raka głowy i szyi, Bawarskie Towarzystwo Stomatologiczne (Bayerische Landeszahnärztekammer; BLZK) po raz kolejny skrytykowało ustawę, która lega...
Rejestr sepsy wpłynie pozytywnie na jakość leczenia w szpitalach. Brak systemowych rozwiązań nie służy ani pacjentom, ani personelowi, ani płatnikowi – powiedział w środę w Senacie anestezjolog prof. Mirosław Czuczwar. W minionym tygodniu senacka Ko...