USA: czy podatek od napojów słodzonych ograniczył ich spożycie?
USA: czy podatek od napojów słodzonych ograniczył ich spożycie?
Spis treści
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu stanowego Georgii, w którym poddano analizie paragony z 804 milionów zakupów, wskazuje na to, że wprowadzony lokalnie w Stanach Zjednoczonych podatek od słodzonych napojów bezalkoholowych nie wpłynął na zmianę zachowań konsumentów w takim stopniu, jak tego oczekiwano.
Co może zaskakiwać, podatek ten nie został wprowadzony na terenie całych Stanów Zjednoczonych ani nawet w całym choćby jednym stanie USA.
Podatek od napojów bezalkoholowych pobierany tylko lokalnie
Podatek od słodzonych napojów jest pobierany wyłącznie lokalnie w kilku miejscach w USA: w stołecznym Dystrykcie Kolumbii, w Boulder (stan Kolorado), Filadelfii (Pensylwania), Seattle (Waszyngton) oraz w czterech miastach Kalifornii: Albany, Berkeley, Oakland oraz San Francisco. Co oczywiste, większość producentów przeniosła ten koszt na konsumentów, powodując wzrost cen dużej części napojów bezalkoholowych. Ustawodawcy liczyli na to, że wzrost cen spowoduje mniejsze spożycie tego rodzaju napojów.
Analiza danych po wprowadzeniu podatku w Filadelfii wykazała, że sprzedaż słodzonych napojów bezalkoholowych wyraźnie spadła w tym mieście – o 31%. Jak podali autorzy, wielkość ta jest zgodna z wcześniej przeprowadzonymi badaniami. Ale w odpowiedzi na nową sytuację, mieszkańcy Filadelfii zaczęli jeździć do sąsiednich miejscowości, aby nabyć obłożone podatkiem napoje w niższej cenie, co spowodowało 4-procentowy wzrost zakupów w tym segmencie towarów w sąsiednich miastach.
Ponadto wielu mieszkańców tego szóstego według wielkości miasta USA szukało tańszych, sztucznie słodzonych opcji, aby zastąpić swoje ulubione napoje bezalkoholowe. W konsekwencji, słodzona żywność odnotowała bardzo wysoki, bo 40-procentowy wzrost sprzedaży.
Podatek zadziała, jeśli zostanie wprowadzony w całym kraju
– Czy możemy wpływać na zachowania konsumentów poprzez zmianę opodatkowania? Tak, ale tylko wtedy, gdy regulacje te wprowadza się na wyższych szczeblach władzy, np. na poziomie państwowym, co uniemożliwia ludziom dokonywanie transgranicznych zakupów. Odpowiedź brzmi „nie”, jeśli uchwala się te przepisy na poziomie lokalnym – powiedział dr Felipe Lozano-Rojas, główny autor badania i adiunkt w School of Public and International Affairs, University of Georgia.
Artykuł pt. „Wpływ podatków nałożonych na napoje bezalkoholowe w Filadelfii” (The effect of soda taxes beyond beverages in Philadelphia) ukazał się w sierpniu w czasopiśmie naukowym „Health Economy”.
Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.
T.H.
źródła: https://www.the-dentist.co.uk/content/news/does-taxing-soft-drinks-reduce-sugar-consumption
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wiele wskazuje na to, że wyższe koszty zakupu słodzonych napojów działają skuteczniej niż kampanie uświadamiające szkodliwość tego typu produktów spożywczych. Jak wynika z badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii, rok po wprowadzeniu podatku od n...
Od 1 stycznia br. w Polsce zakazana jest sprzedaż napojów energetycznych dzieciom i młodzieży do 18. roku życia. Eksperci ostrzegają, że nadmierne i regularne picie takich napojów może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, a w efekcie – do niewydolno...
Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair ...
Jak informuje Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób, w 2021 r. antybiotyki stosowało tylko 23% Europejczyków, co jest najniższym odsetkiem od 2009 r. W większości krajów UE spożycie antybiotyków spada - jednym z niechlubnych wyjątków...
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrze...
Jak donoszą brytyjskie media, jest prawdopodobne, że urzędująca od dwóch tygodni premier Zjednoczonego Królestwa Liz Truss doprowadzi do unieważnienia tzw. „podatku cukrowego” pobieranego od obecnych na brytyjskim rynku producentów słodzonych napojów...
– Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to – działania przemysłu spożywczego. Musimy też budować ...
Napoje energetyczne stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia zębów, przede wszystkim ze względu na ich właściwości kwasowe. Nie pozostają one bez wpływu na szkliwo, prowadząc do jego demineralizacji. Dlatego u osób spożywających tzw. energetyki tym ba...
Aż 86% dostępnych na rynku niemieckim napojów dla dzieci zawiera więcej niż 5 gramów cukru na każde 100 mililitrów. Jak podaje portal stomatologiczny ZM Online, wyniki nowej analizy to kolejny powód, by u naszych zachodnich sąsiadów wprowadzić postul...
Naukowcy z Kanady i USA przeprowadzili badanie, z którego wynika, że picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w takim stopniu, że nie jest w stanie go zniwelować nawet aktywność fizyczna. Wyniki badania opublikowano na łam...
5 grudnia Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe dane, z których wynika, że w skali całego świata niekorzystne dla zdrowia produkty takie jak alkohol i napoje słodzone są wciąż nisko opodatkowane. Według ustaleń większość państw nie stosuje p...