Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci

Publikacja:
UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci

UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci

Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie przekraczane są zalecane ilości cukru.

Choć szkodliwość nadmiaru cukru dla zdrowia nie budzi od lat wątpliwości, nie przekłada się to w zadowalającym stopniu na nawyki żywieniowe – problem ten dotyczy między innymi mieszkańców Wielkiej Brytanii.

Ilości cukru przekroczone

Badania prowadzone przez brytyjskich naukowców wykazują, że co najmniej 80% dzieci z Wielkiej Brytanii przekracza zalecany dzienny limit 10% kalorii pochodzących z cukrów. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukrów w diecie nie powinno być więcej niż 5% – taki poziom uznawany jest za optymalny dla zdrowia.

Jednak – jak dowodzą dostępne badania – już dwuipółletnie dzieci w Wielkiej Brytanii spożywają codziennie ponad sześć łyżeczek cukru (prawie 26 g). W wieku siedmiu lat ilość ta wzrasta trzykrotnie – do 18 łyżeczek (ponad 57 g)!

Siedmiolatkowie przekarmiani słodzoną żywnością

Dla porównania, zalecane spożycie cukru nie jest przekraczane tylko w przypadku 16% brytyjskich maluchów do 21. miesiąca życia, natomiast w grupie dzieci siedmioletnich spada poniżej 2%. Potwierdza to, że dzieci w Wielkiej Brytanii spożywają cukry od najmłodszych lat. W badaniach wykazano, że już czterolatkowie przekraczają zalecane ilości cukru.

W przypadku maluszków do 21. miesiąca życia spożywany cukier pochodzi przede wszystkim z soków owocowych, jogurtów oraz dosładzanych twarożków. Natomiast u dzieci starszych głównymi źródłami cukru są soki owocowe oraz wyroby cukiernicze (w tym czekolady, ciasta i ciastka). Co oczywiste, spożywanie dużych ilości cukru nie pozostaje bez wpływu na stan zdrowia jamy ustnej mieszkańców Zjednoczonego Królestwa.

Dr Lisa Heggie, badaczka z University College London, powiedziała, że źródłem cukrów spożywanych przez dzieci jest często wysokoprzetworzona żywność, która bywa jednak określana jako „zdrowa”. Brytyjscy naukowcy sugerują, że potrzebne są dalsze badania, które pozwolą poddać analizie związek pomiędzy nadmiernym spożywaniem wolnego cukru przez małe dzieci a ryzykiem otyłości w późniejszym życiu.

Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej.  Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.

T.H.

źródło: https://dentistry.co.uk/2022/05/04/sugar-overload-80-of-seven-year-olds-exceed-daily-limit/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

pecans 1214713 1280
Orzechy pekan w diecie a ograniczenie otyłości Lekarz

Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...

zywnosc dla niemowlat
UK: Żywność dla niemowląt słodsza niż Coca-Cola Lekarz

Po opublikowaniu wyników badań dotyczących składu żywności dla niemowląt przedstawiciele środowiska lekarzy dentystów na Wyspach Brytyjskich zaapelowali do rządu o pilną interwencję w związku z „groteskowo wysokim poziomem cukru” w produktach dla naj...

cukrzyca3
Podaż błonnika w diecie a ryzyko próchnicy u diabetyków Lekarz

Pacjenci chorujący na cukrzycę są generalnie bardziej narażeni na rozwój próchnicy zębów w porównaniu ze zdrową populacją, jednak wysoka podaż błonnika w diecie diabetyków może obniżyć to ryzyko. Wyniki badania dotyczącego tej tematyki zostały opubli...

ROZWIŃ WIĘCEJ
guma bez cukru
UK: Guma bez cukru i milionowe oszczędności w stomatologii Lekarz

Autorzy raportu opracowanego na zlecenie firmy Frontier Economics przekonują, że żucie każdego dnia trzech sztuk gumy bezcukrowej ma udowodnione klinicznie korzyści dla zdrowia jamy ustnej. Jest przy tym bardzo konkurencyjne w porównaniu z kosztami l...

glicerol dzieci
Glicerol zamiast cukru groźny dla zdrowia małych dzieci Lekarz

Kiedy podatek cukrowy zmusza producentów do produkcji bezcukrowych zamienników, może to mieć niezamierzone, a przy tym poważne skutki uboczne – na przykład wtedy, gdy cukier w lodach typu slush zastępowany jest glicerolem. Choć glicerol jest dopuszcz...

cukier w diecie
Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej Lekarz

Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...

slodycze
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu.  W P...

zywnosc dla niemowlat
UK: kiedy niższa zawartość cukru w żywności dla niemowląt? Lekarz

Zgodnie z nowymi wytycznymi, których celem jest pomoc rodzicom w wyborze zdrowszych produktów, producenci żywności dla dzieci dostępnej na brytyjskim rynku dostaną 18 miesięcy na dobrowolne obniżenie zawartości cukru i soli w swoich produktach. 22 s...

slodycze2
Słodycze w diecie – większe ryzyko depresji, cukrzycy i udarów Lekarz

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...

cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...