UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci
UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci
Spis treści
Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie przekraczane są zalecane ilości cukru.
Choć szkodliwość nadmiaru cukru dla zdrowia nie budzi od lat wątpliwości, nie przekłada się to w zadowalającym stopniu na nawyki żywieniowe – problem ten dotyczy między innymi mieszkańców Wielkiej Brytanii.
Ilości cukru przekroczone
Badania prowadzone przez brytyjskich naukowców wykazują, że co najmniej 80% dzieci z Wielkiej Brytanii przekracza zalecany dzienny limit 10% kalorii pochodzących z cukrów. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukrów w diecie nie powinno być więcej niż 5% – taki poziom uznawany jest za optymalny dla zdrowia.
Jednak – jak dowodzą dostępne badania – już dwuipółletnie dzieci w Wielkiej Brytanii spożywają codziennie ponad sześć łyżeczek cukru (prawie 26 g). W wieku siedmiu lat ilość ta wzrasta trzykrotnie – do 18 łyżeczek (ponad 57 g)!
Siedmiolatkowie przekarmiani słodzoną żywnością
Dla porównania, zalecane spożycie cukru nie jest przekraczane tylko w przypadku 16% brytyjskich maluchów do 21. miesiąca życia, natomiast w grupie dzieci siedmioletnich spada poniżej 2%. Potwierdza to, że dzieci w Wielkiej Brytanii spożywają cukry od najmłodszych lat. W badaniach wykazano, że już czterolatkowie przekraczają zalecane ilości cukru.
W przypadku maluszków do 21. miesiąca życia spożywany cukier pochodzi przede wszystkim z soków owocowych, jogurtów oraz dosładzanych twarożków. Natomiast u dzieci starszych głównymi źródłami cukru są soki owocowe oraz wyroby cukiernicze (w tym czekolady, ciasta i ciastka). Co oczywiste, spożywanie dużych ilości cukru nie pozostaje bez wpływu na stan zdrowia jamy ustnej mieszkańców Zjednoczonego Królestwa.
Dr Lisa Heggie, badaczka z University College London, powiedziała, że źródłem cukrów spożywanych przez dzieci jest często wysokoprzetworzona żywność, która bywa jednak określana jako „zdrowa”. Brytyjscy naukowcy sugerują, że potrzebne są dalsze badania, które pozwolą poddać analizie związek pomiędzy nadmiernym spożywaniem wolnego cukru przez małe dzieci a ryzykiem otyłości w późniejszym życiu.
Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.
T.H.
źródło: https://dentistry.co.uk/2022/05/04/sugar-overload-80-of-seven-year-olds-exceed-daily-limit/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...
Po opublikowaniu wyników badań dotyczących składu żywności dla niemowląt przedstawiciele środowiska lekarzy dentystów na Wyspach Brytyjskich zaapelowali do rządu o pilną interwencję w związku z „groteskowo wysokim poziomem cukru” w produktach dla naj...
Pacjenci chorujący na cukrzycę są generalnie bardziej narażeni na rozwój próchnicy zębów w porównaniu ze zdrową populacją, jednak wysoka podaż błonnika w diecie diabetyków może obniżyć to ryzyko. Wyniki badania dotyczącego tej tematyki zostały opubli...
Autorzy raportu opracowanego na zlecenie firmy Frontier Economics przekonują, że żucie każdego dnia trzech sztuk gumy bezcukrowej ma udowodnione klinicznie korzyści dla zdrowia jamy ustnej. Jest przy tym bardzo konkurencyjne w porównaniu z kosztami l...
Zdrowie jamy ustnej dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego ogólnego rozwoju i komfortu życia. Prawidłowe nawyki higieniczne kształtowane od pierwszych dni życia pozwalają nie tylko zapobiec próchnicy, lecz także wykształcić pozytywne podejście do lec...
Kiedy podatek cukrowy zmusza producentów do produkcji bezcukrowych zamienników, może to mieć niezamierzone, a przy tym poważne skutki uboczne – na przykład wtedy, gdy cukier w lodach typu slush zastępowany jest glicerolem. Choć glicerol jest dopuszcz...
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. W P...
Zgodnie z nowymi wytycznymi, których celem jest pomoc rodzicom w wyborze zdrowszych produktów, producenci żywności dla dzieci dostępnej na brytyjskim rynku dostaną 18 miesięcy na dobrowolne obniżenie zawartości cukru i soli w swoich produktach. 22 s...
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...